8 geheimen over leren breien en haken

Vandaag wil ik graag 8 geheimen delen over leren breien en haken. Door jaren brei- en haakervaring heb ik verschillende handige weetjes opgedaan.

Ik ben vast niet de enige die tips of “breigeheimen” heeft, maar als je een beginnende breister of haakster bent: doe je voordeel ermee!

Voor mijn medebreisters die extra tips hebben: laat ze onder het artikel achter!

 

Geheim 1: nieuwe bol garen

Begin altijd met een nieuwe bol aan het begin of het einde van een breinaald. Dan kun je er vervolgens voor kiezen om de draaduiteinden gelijk in de eerste toer mee te breien of te haken. Ikzelf vind het mooier om achteraf de draad met een stopnaald weg te steken als ik de panden aan elkaar hebt genaaid.

Er is ook een manier om een nieuwe draad met een dubbele knoop aan de oude draad vast te maken en deze knoop is niet te zien in je breiwerk.

Geheim 2: afwerken

In veel patronen worden de halsbiezen en armbiezen apart gebreid en later met een stiksteek aan de panden genaaid. Ik vind het fijner werken om de steken vanaf het pand op te zetten en vervolgens de halsbies of armbies te breien. Dit doe ik het gemakkelijkst door de steken op te nemen met een haaknaald en deze vervolgens over te zetten op de breinaald.

 

Geheim 3: leer van anderen

Kijk in je omgeving of je iemand kent die al haakt of breit en vraag of diegene het even voordoet, dus leer van anderen. En als je een steek laat vallen of je ontdekt een foutje eerder in het werk, haal je werk niet gelijk uit, maar vraag even om hulp om de steek op te halen en kijk of het foutje nog hersteld kan worden.

TIP: Heb je niemand in de buurt? Probeer het antwoord dan op deze website te vinden door de zoekfunctie te gebruiken aan de rechterkant.

Geheim 4: naalden uittrekken

Moet je een paar naalden uittrekken? Pak dan een van je breinaalden en steek die door de steken van de naald die onder de fout zet en trek dan pas uit, dan hoef je de steken niet opnieuw op te naald te zetten.

Geheim 5: blijf oefenen

Als je begint met haken of breien, blijf oefenen en hou er rekening mee dat je wel eens opnieuw moet beginnen. Laat je niet ontmoedigen, want het eindresultaat maakt alles weer goed.

Geheim 6: meten is weten

Controleer je werk door te meten en te steken te tellen en maak een proeflapje: zeker bij afwijkende wol. Niets is zo frustrerend dan dat je eigen gebreide trui net te groot of te klein uitvalt.

Geheim 7: keep it simple

Begin niet te groot en te moeilijk, zoals met een trui, vest of plaid, maar begin met een sjaal, col of tas. Je hebt sneller resultaat en de breipatronen zijn gemakkelijk om te volgen.

Geheim 8: maakt het gezellig

Maak breien en haken gezellig en sluit aan bij een breiclub. Ik geef nu zo’n anderhalf jaar breiworkshops en vind het superleuk om anderen ook enthousiast te krijgen om te breien en te haken. Ik werk nu met een vast groepje dat regelmatig bij elkaar komt om met elkaar te breien en te kletsen en brei- en haaktips met elkaar te delen.

TIP: Mocht je nu geen tijd of zin hebben om naar een Breicafé bij jou om de hoek te gaan, dan kan je natuurlijk ook vanaf 1 september lid worden van Breiclub.nl. Dan kan je online gezellig (beter) leren breien en haken én je kunt je verhaal of vragen kwijt bij in de geheime FB-pagina.

 

Heb jij nog andere geheimen die je met ons wilt delen? Deel ze hieronder met ons.