Breien op de rondbreinaald of niet?

Als je gaat breien, dan heb je wol en een paar breinaalden nodig. Of een rondbreinaald. Het hangt er bij mij vanaf wat ik maak, sokken brei ik op sokkennaalden. Voor heel veel andere breiwerken kies ik een rondbreinaald.

In een vorige blog voor Breiclub.nl schreef ik over Elizabeth Zimmermann. Deze vrouw heeft heel veel bedacht en ontworpen op het gebied van breien.
Zo was ze een enorme fan van het continentaal breien. Die manier leerde zij van haar Zwitserse gouvernante nadat ze eerst al de Engelse manier geleerd had van haar moeder en tantes. Door de Tweede Wereldoorlog was de continentale manier van breien behoorlijk uit de gratie geraakt in Engeland en Amerika, omdat ze dit ook wel Duits breien noemen. Elizabeth Zimmermann heeft gezorgd voor een nieuwe introductie van de methode.
Ook was ze zeer enthousiast over rondbreinaalden. Op rondbreinaalden kun je (bijna) naadloos truien breien en bepaalde ingewikkelde patronen kun je veel makkelijker breien als je ze rond breit. In combinatie met de continentale methode is het volgens haar de meest efficiënte manier van breien.

Zoals ik al in die blog schreef, vroeg ik een boek van mevrouw Zimmermann voor moederdag en ja: ik heb het gekregen:

Wat een mooi boek! Er staat heel veel tekst in, het is eigenlijk ook voor een groot deel een leesboek en er staan ruim 20 patronen in. Het is in het Engels, dus het is wel uitdagend om te lezen. Beslist interessant en met veel informatie, dus zeker de moeite waard! Ik las al iets over wat Elizabeth Zimmermann van rondbreinaalden vindt. Ze adviseert bijvoorbeeld om voor de vakantie een breiproject mee te nemen en stelt voor om zo’n Pi-shawl te kiezen, zie ook die vorige blog. Het begin daarvan kun je wel het beste op sokkennaaldjes doen, maar als het meer steken worden, is een rondbreinaald ideaal! Je kunt namelijk heel veel steken kwijt op zo’n naald. Een ander voordeel is dat je het makkelijk mee kunt nemen: doordat de naald flexibel is, stop je het complete werk met de naald makkeijk in een projectbag of tas.
De naald zal ook niet makkelijk uit je breiwerk vallen of getrokken worden. Dat overkomt mij nogal eens als ik sokken brei: dan pak ik het breiwerk weer op en blijkt dat 1 van de naalden uit de steken is getrokken. Altijd even een lastig werkje om de steken er dan weer op te krijgen!

Het meest aparte breiwerk dat ik maakte op een rondbreinaald was een Möbiussjaal. Tijdens het breien kun je dan absoluut nog niet zien hoe het eindresultaat wordt. Ik gebruikte toen een extra lange naald van 1 meter.

Je hoeft niet rond te breien op de rondbreinaald. Sjaals en dekens kun je er ook prima mee maken. Het is geen enkel probleem om zo’n 250 steken op de naald te houden:

Sokken breien kan trouwens ook op een rondbreinaald, al heb ik mij daar nog niet aan gewaagd. Ik las in deze blog  van blogcollega Else Marie dat ze dan zelfs 2 sokken tegelijk breit en ze begint bij de teen. Misschien waag ik me daar ook nog eens aan. Er valt nog heel veel te leren! Altijd leuk om inspiratie te vinden bij anderen. Voor dit moment houd ik het nog bij korte sokkennaaldjes als ik sokken brei.

Waar brei jij het liefste mee: rondbreinaalden of gewone breinaalden?

Deze blog is met veel plezier geschreven door

Akkelien Smink

Volg je mij al?
https://debreimeisjes.blogspot.com/

En dat kan ook via
Facebook: s
Instagram: @debreimeisjes
Liefs van De Breimeisjes!