Breien en haken is gezond

Breien en haken is gezond ! Er wordt me wel eens gevraagd of ik sport. Nee, ik ben niet van het sporten. Nooit geweest en zal het ook nooit worden, maar ik haak en brei zeg ik dan.

Dat is ook gezond! Nu zei ik dat altijd wel grappend maar wat blijkt nu, onderzoek heeft het bewezen breien en haken is gezond!

Het breien van sjaals is mijn yoga

Ik zorg dat ik altijd een eenvoudig brei- en haakproject heb liggen. Voor mij is het recht breien van een sjaal een eenvoudig breiproject dat ik gedachteloos kan doen, maar voor iemand met meer brei ervaring kan dat een trui breien zijn.

Het gaat erom, dat je een brei- of haakproject hebt liggen waarbij je je weinig hoeft in te spannen. Mijn vriend lacht me wel eens uit als ik weer een sjaal brei – alsof ik er nog niet genoeg zou hebben.

Maar het gaat me bij het breien van sjaals niet alleen om de sjaal. Ik merk, dat het breien van sjaals ontspannend is. Ik word er BLIJ van.

Het is mijn yoga.

In 2013 hebben wereldwijd 2500 breiers deelgenomen aan een onderzoek waarbij ze na het breien werd gevraagd hoe ze zich voelden. Meer dan 80 procent gaf aan zich gelukkiger te voelen.

De ritmische, herhalende bewegingen van breien en haken bevorderen de afgifte van serotonine in je hersenen en verbetert je stemming. Breien en haken werkt pijnstillend en kalmerend en vermindert angst, stress en depressie.

Wist je dat als je breit, dat al binnen een paar minuten je hartslag en bloeddruk lager wordt?

Het meedoen aan CAL’s is mijn fitness

Omdat ik nog niet zo lang haakervaring heb is het meedoen aan Crochet Alongs (CAL’s) een uitdaging waarbij ik mijn hoofd erbij moet houden.

Een CAL betekent een patroon lezen, begrijpen en vertalen naar je handen. Dat is niet yoga, maar fitness!

Met breien en haken gebruik je verschillende onderdelen van je hersenen tegelijk en dat is goed voor je! Je houdt je hersenen scherp en bevordert herstel in geval van bijvoorbeeld een TIA.

Je vingers worden sterker van breien en dat kan positief zijn in het voorkomen of verlichten van artritis. Breien heeft ook baat mij het verbeteren van de fijne motoriek bij bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson.

Breien en haken is gezond – wil je meer lezen hierover ?

Boek Knit for Health & Wellness door Betsan Corkhill (website) (Bol.com)

Artikel 6 Unexpected benefits of knitting

Artikel Don’t stop knitting! It keeps you healthy

Artikel Science says knitting makes humans warmer and happier mentally

Artikel We KNEW it: Knitting is amazing for your health and here’s why

Herken je dat blije gevoel dat breien en haken geeft?