Boek over kantbreien : "New lace knitting" van Romi Hill
Een paar weken geleden heb ik een blog geschreven over kantbreien. Er werd toen gevraagd of er ook boeken van zijn.
Jazeker!
Vandaag wil ik het boek van Rosemary (Romi) Hill bespreken. Het heet New lace knitting, designs for wide open spaces.
Een prachtig boek, geschreven door 1 van de populairste kantbreiers van Amerika, Romi Hill.
Zij geeft oa op Craftsy.com online les in het kantbreien.
In het boek staan 19 patronen die goed zijn uitgeschreven. Bij ieder patroon staat beschreven welke soort wol en dikte zij heeft gebruikt. Het kant patroon is in een schema verwerkt.
Kantbreien, belangrijke tips:
In het boek geeft Romi Hill een aantal zeer belangrijke tips namelijk:
- Altijd een proeflapje maken, deze wassen en blokken. Zeker voor de truien die in het boek staan is dit zeer belangrijk. Kant wordt na het blokken namelijk een stukje groter.
- Investeer in goed materiaal. Dit geldt uiteraard voor de wol die je gebruikt maar ook in bv de breinaalden. Voor kantbreien is het fijn om met een breinaald te werken die een scherpe punt heeft. Dit omdat er veel meerderingen en minderingen worden gemaakt. Het gebruik van block materialen zoals een blocking mat en pins is bijna vanzelfsprekend.
- Zorg voor het opzetten en afkanten voor een losse variant. Kant is namelijk zeer rekbaar, het zou jammer zijn als door een te strakke opzet je werkstuk krom trekt.
- Maak gebruikt van markeerders om het patroon overzichtelijk te houden, zo gebruikt ik voor iedere herhaling in het patroon een markeerder.
- Brei niet te strak.
- Bekijk en bestudeer het kant patroon eerst voordat je gaat breien.
- Leer ook van je eigen breiwerk, zie hoe de verschillende steken zich presenteren, zo zal je sneller eventuele foutjes kunnen ontdekken.
- Laat je niet gek maken tijdens het breien als het niet lukt. Breien is bedoeld voor ontspanning, dus leg je werkstuk weg als je even niet lukt of als je het geduld niet kan opbrengen.
- Het leuke van kantbreien is, vind ik, dat tijdens het breien het werkstuk er eigenlijk niet uit ziet! Het is in elkaar verfrommeld, dit komt mede door de vele omslagen en steken die worden samen gebreid. Je krijgt echt je beloning voor het breien als je het werkstuk gaat blokken, het patroon wordt zo goed zichtbaar.
- Werk de losse draadjes pas na het blokken weg, dit zorgt ervoor dat ze goed blijven zitten.
Deze techniek is niet moeilijk, het neemt wel wat tijd in beslag.
Neem deze tijd ook om zo de mooiste creaties te maken!