Boek: Noors Breien met Arne en Carlos - Breiclub.nl
Boek: Noors Breien met Arne en Carlos

‘Noors Breien: met Arne en Carlos’, kortgeleden had Angelique het boek al genoemd; het is een boek van haar wensenlijstje.

Er valt een hele boel te zien in dit boek Noors Breien. Dit begint al op de cover, waar de mannen op hun gemak op een bankje zitten.

Vooral de wit/zwarte trui die Arne draagt spreekt mij zeer aan. Vandaag gaan we het boek bespreken!

De truien uit Noors Breien met Arne en Carlos

Gestoeld op een meer dan honderd jaar oude, traditioneel uit Setesdal komend patroon, is dit toch echt een trui die voor mijn echtgenoot op mijn to do lijst staat. Misschien in zwart met wit… de trui laat je in ieder geval wegdromen naar de warmte die het uitstraalt. Heerlijk!

Om dus maar niet te spreken over de trui die je ziet, als je het boek openslaat. Dit keer in rood en wit, en die wordt besproken in hoofdstuk 8.

De dame op de ingelijste foto is de grootmoeder van Arne, en in het hoofdstuk wat volgt beschrijven ze de inspiratiebron voor de trui met hartjes. Ook al zo’n aanrader om te maken.

noors breien

Noors breien: Damestrui

Ik geef het toe, ik heb een zwak voor de kleur groen. Mijn favoriet is de damestrui die op pagina 27 te vinden is. Stoer en warm.

Maar ook met een heel duidelijk telpatroon, voor vier verschillende maten. En als je bedreven bent in de Fair Isle techniek, dan is dit ontwerp zeker goed te doen.

Maar er is meer…

Op pagina 35 bijvoorbeeld. Daar staat een stoer beertje, helemaal in Noorse motiefjes. Stap voor stap laten ze zien, hoe je de onderdelen voor het beertje breit, en hoe je hem in elkaar zet. Je smelt van de aanblik van het beertje.

Ook aan accessoires is gedacht. Het boek bevat een aantal kussens, waarbij je de telpatronen naar hartelust kunt benutten. Grappig is de theemuts, op pagina 91. En het kleed, in rood en wit, waar de kerstboom op zou kunnen staan…  hierin komen ook de hartjes weer terug, uit de rode trui van hoofdstuk 8.

noors breien

Noors breien: Hoofd en handen

Traditioneel borduurwerk uit Setesdal is voor de mannen inspiratie voor mutsen, polswarmers en wanten. Maar ook beenwarmers en lange sokken, daar vind je patronen van. Voor ieder wat wils dus.

Dubbelbreien?

Ook daar wordt aandacht aan geschonken. En er zijn een paar kleine projecten aan toegevoegd, zodat je je kersttafel helemaal kunt inkleden met dubbelgebreide onderzetters en lopers, mocht je dit willen.

Het hoofdstuk beschrijft de techniek, maar persoonlijk zou ik toch kiezen om de kleuren niet in een hand te houden, maar in elke hand een kleur. Lijkt meer werk, maar is uiteindelijk mooier.

Is er nu werkelijk niks negatiefs over dit boek te noemen?

Ik heb een minpuntje. Arne en Carlos werken in dit boek met de mooie Rauma garens. Ik mis een lijst met verkooppunten in de Benelux, waar men Rauma kan kopen. Anders zou de redactie ook kunnen kiezen om een lijst met garens die vergelijkbaar zijn met Rauma op te kunnen nemen, die in de Benelux beter verkrijgbaar zijn.

Conclusie boek ‘Noors Breien met Arne en Carlos’

Mijn conclusie: Dit boek is zeer de moeite waard, niet alleen voor de foto’s. De traditie die wordt gedeeld is waard om  doorgezet te worden naar een nieuwe generatie, en er staan heel veel projecten in, waar je direct door wordt gegrepen. Een prachtig boek.

arne en carlos

Verantwoording:

Noors breien met Arne en Carlos

uitgeverij: Tirion Creatief

kost: €19,95

Foto’s zijn geleend van Bol.com

Welk project zou jij uit dit boek willen maken? Denk je dat Breiclub.nl de Fair Isle inbreitechniek in een videocursus moet laten zien? En wat zijn jullie gedachten over dubbelbreien?

 

Erica Tepper
Door

Erica Tepper

op 31 Aug 2016

Beste Bianca, Ik wil nog een opmerking plaatsen bij het beertje: er staan wat fouten in de beschrijving. Gelukkig hebben Arne en Carlos bij Free Patterns op Schachenmayr.com een gecorrigeerde versie staan. Ik weet niet of het gepast is om hier te vermelden, maar ik verkoop in mijn webshop alle Rauma wol die in het boek wordt gebruikt(als enige in de Benelux). Helaas wordt mijn webshop niet genoemd in het boek. Maar in het boek 'Sloffen Breien'van Arne en Carlos staat mijn webshop wel genoemd.

Reactie plaatsen