Review, interview en GIVE-AWAY: Leonie Schellingerhout

In april schreef ik een blog over het boek ‘Kabels haken’ van Leonie Schellingerhout. Een tijdje terug vroeg zij mij om een review te schrijven over haar nieuwe boek ‘Kabels & structuren haken’. Natuurlijk wil ik dat! En nog extra leuk is dat ik ook nog 3 exemplaren weg mag geven!

Het boek ziet er alleen al aan de buitenkant geweldig uit. Wat een droom zo’n bank vol met kussens, gehaakte kussens! Mijn oog valt ook meteen op het gehaakte mandje met de cactus erin, super leuk.

In het voorwoord kun je lezen dat er in dit boek speciaal gehoor is gegeven aan de wens van veel haaksters om wat meer patronen voor leuke kussens. Daarnaast vind je in dit boek ook mooie woonaccessoires voor in de babykamer.

Allereerst worden de basis haaksteken uitgelegd en daarna natuurlijk hoe je reliëfstokjes (en daarmee dus de kabels) haakt. Voor mij ook nog een aantal nieuwe steken, namelijk de kreeftensteek en de gedraaide vasten. De steken worden met duidelijke afbeeldingen en tekst uitgelegd, iets wat ik heel fijn vind.

Ook krijg je van Leonie nog wat handige tips bij het haken van kabels. Dit is wel handig, omdat je zo toch even wat handigheidjes meekrijgt, waar je anders niet aan zou denken. Dit maakt je haakwerk straks nog mooier. Extra leuk is dat je ook nog via een QR-code een instructiefilmpje kan vinden van hoe je precies de kabeldraaiingen maakt en hoe je meerdert. Door het boek heen vind je nog meer van deze codes om filmpjes te bekijken.

Zoals ik al schreef springt het patroon voor het mandje met daarin de cactus er meteen uit, maar je vind in dit boek nog veel meer leuke patronen. Wat mij opvalt is dat het Leonie gelukt is om een heel divers aanbod te maken van woonaccessoires, ook van dingen waar ik niet meteen aan zou denken, zoals een gehaakt memobord. Het leuke hiervan is dat je door de kabels heel makkelijk met bijvoorbeeld houten knijpertjes kaartjes op kunt hangen en tussen de kabels ook kaartjes kunt steken.

Naast de woonaccessoires vind je dus in dit boek ook nog een aantal erg leuke patronen voor de baby kamer. En laat dat nu net een grote verslaving voor mij zijn, haken voor baby’s. Het patroon wat er voor mij uitspringt is die van de box zak. Zo leuk om dat ook te kunnen haken (ik zag er al vaker voorbij komen die genaaid zijn)!

Behalve een review schrijven over het boek mocht ik ook nog een paar vragen aan Leonie stellen. Dit korte interview wil ik natuurlijk ook met jullie delen. Altijd leuk om iets meer te weten over de haakster achter het boek.

– Hoe lang haak je al en waarom ben je er mee begonnen?

Mijn eerste ervaring met wol was oma die me leerde haken en breien (en naaien, maar daar was ik niet zo van). Samen maakten we kleertjes voor de Barbie. We waren samen altijd heerlijk aan het freubelen tijdens de schoolvakanties. Daarna raakte het even uit beeld en deed ik allerlei andere creatieve dingen, als Fimo, kralen etc. Om vervolgens toch weer terug te komen bij de wol en vooral haken! Dit pakte me deze keer zo enorm dat ik er meer mee wilde. Mijn toenmalige baan beviel niet en ik fantaseerde over een toekomst met “wol”. En zo ontstond Wolcafé!

– Hoe kies je de patronen die in je boek komen?

De patronen in Kabels & structuren haken zijn ontstaan, doordat ik na Kabels haken nog zoveel inspiratie over had om iets met kabels (en structuren) te gaan maken, dat ik er nog wel een boek mee zou kunnen vullen.

Van veel klanten kwam de opmerking terug dat er in Kabels haken “maar” twee kussentjes stonden. Dus ik vond dat ik hier iets mee moest gaan doen. En het leek me leuk om dan eens andere vormen te gebruiken dan alleen de vierkante kussen.

De boeken beginnen eigenlijk bij het maken van een moodboard. Via het moodboard ontstaan vaak de ideeën voor de items die ik in patronen wil omzetten. Soms heb ik al direct een plaatje in m’n hoofd hoe iets eruit moet komen te zien en soms ontstaat het gaandeweg.

– Heb je weleens een patroon bedacht waar je uiteindelijk gewoon niet aan uit kwam?

Nee niet echt, maar het kan wel zijn dat het niet meteen lukt om een idee uit te werken in een patroon. Maar dan blijft het idee gewoon in m’n hoofd. En komt er altijd wel een moment waarop ik ineens de oplossing heb. Het blijft dan eigenlijk altijd wel op de achtergrond in m’n hoofd, waardoor er dan ineens toch de oplossing is! Het laat me dan vaak niet los..

– Wat is, buiten je eigen boeken, jouw favoriete haakboek?

Oh lastig, er komen zoveel nieuwe boeken uit de laatste tijd! Ik vind het boek  Blijhakertjes van Marlies Strijker-During erg leuk. En ik kan erg blij worden van Yarn van Scheepjeswol, erg mooi gemaakt! En verder ben ik erg benieuwd naar het nieuwe boek van Tessa van Riet.

– Staat je huis vol met gehaakte spullen?

Haha.. nee! Eigenlijk helemaal niet! Omdat ik altijd zoveel dingen maak voor de winkel en voor de boeken, blijft er helemaal geen tijd over om iets voor mezelf te maken. Er ligt alleen een vloerkleed in de keuken waar de honden heerlijk op kunnen liggen… En alweer twee jaar geleden had ik een gehaakt trouwboeket. En deze staat natuurlijk te pronken in de woonkamer!

En dan nu de GIVE-AWAY

Ik mag maar liefst 3 exemplaren weggeven.

Hoe maak je hier kans op?

Laat een reactie achter onder de blog of onder het facebook bericht.

Je kunt mee doen t/m maandag 25 september 12.00u. Hierna zal ik de drie winnaars bekend maken.

Je kunt vast wel raden met welk patroon ik alvast begonnen ben?

 

Groetjes Nicole