De onmisbare omslagdoek

De onmisbare omslagdoek: Ik kan mijn kast niet meer voorstellen zonder omslagdoek. Ze zijn nu vier in aantal, vier kleuren en vier patronen. Dus tijd om mijn passie en inspiratie voor omslagdoeken met jullie te delen, en natuurlijk vooral waarom ze nuttig zijn.

Laten we dan eerst maar beginnen wat je allemaal met een omslagdoek kan doen. Ik vind het heerlijk dat je zo’n omslagdoek je zo lekker vrij laat. Ik heb toch altijd het idee dat je hem iets makkelijker aan en uit doet dan een vest. Maar hij is ook multifunctioneel. Doe je een jas aan, dan doe je hem er gewoon overheen.

Voor afgelopen kerst heb ik er een voor mijn zusje gehaakt voor in de auto, veel praktischer dan een jas en toch lekker warm. Ik heb mijn favoriete omslagdoek ook gebruikt als deken, kussen en soms zelf handdoek. Dat krijg je als je de wereld over cruiset met een rugzak.

Het fijne van een omslagdoek is ook dat je het met allerlei garen kunt maken. Zie ook mijn andere blog ‘Het doolhof van garen’. Afhankelijk van waarvoor, of voor wie je hem wilt haken. Ik ben zelf ongelooflijk fan van wol, terwijl mijn zusje toch liever katoen heeft en mijn moeder acryl heerlijk vindt. Volgens mij is die voorkeur dus niet genetisch aangelegd.

Dan als laatste, welk patroon ga je gebruiken? Nu, als we daarover beginnen, dan is het einde van de blog nog niet in zicht, want er zijn ongelooflijk veel patronen die je kunt haken in een driehoek. Of gewoon een vierkant die je dubbel slaat.

Maar dat is eigenlijk ook het leukste, want het hoeft niet altijd dezelfde vorm te hebben. Ook langwerpige brede sjaals, of ronde (half of driekwart) doen prima dienst als omslagdoek. Ik ben nog op zoek naar een mooi patroon om die te haken (en een tof garen).

Op mijn vorige blog vertelde Chantal in een reactie bezig te zijn met een omslagdoek van puur linnen. Een halfronde sjaal valt dan heel mooi door het dunne en fijne garen. Ik zeg, nieuw project in de maak.

Als ik weer eens op zoek ga naar een nieuw ontwerp, is het toch vooral een keuze van gewoon kiezen en doen. Want er is zoveel keuze.

Wel zou ik je willen aanraden om uit te gaan van de garen die je gaat gebruiken. Dekens kun je wel redelijk vaak omzetten naar een andere, smaller of breder garen (geen idee hoe je dat zegt, maar je snapt wat ik bedoel, stekenverhouding). Maar zeker met patronen doe je er goed aan wel een beetje trouw te blijven aan het oorspronkelijke idee als je een soortgelijk resultaat wilt hebben.

Een ananassjaal heeft een fijn patroon waar je niet met een 10 aan moet beginnen want dan ziet het er meteen heel anders uit. Zo heb ik de Southbay gehaakt met naald 3 en alpaca van Drops. Daardoor komt het patroon heel mooi terug. Aan de andere kant heb ik met naald 10 en garen van Lana Grossa een corner-to-corner gemaakt.

Daarnaast zou ik wanneer je verloopgaren gebruikt het patroon simpel houden. Dan zorg je ervoor dat er veel aandacht uit kan gaan naar de kleuren. Ik heb anders snel het gevoel dat de ‘logica’ van het patroon verloren gaat door de kleuren die overlopen.

Nog twee opmerkingen. Ten eerste is het leuke natuurlijk dat je een omslagdoek zowel kunt haken als kunt breien. Zo ken ik een supermooi ontwerp van Sally Melville op Ravelry: L’Enveloppe.

Mijn breikunsten zijn helaas niet zo goed, maar het is een schitterend ontwerp zeker voor een fijn verloopgaren. Een iets grotere variant is de Begonia Swirl van Carfield Ma. Een chic en toch ook alledaags ontwerp dat zowel over een T-shirt als een nette jurk gedragen kan worden.

Voor het haken is de Southbay en de Corner-to-corner bij mij wel echt favoriet. Maar op Ravelry, Pinterest en de rest van internet zijn zoveel dingen te vinden, dat het onmogelijk is om inspiratieloos te zijn. Zo heb ik voor mijn zusje, die studeert voor verloskundige, een driehoekige versie van ‘Call the midwife’ gehaakt met katoen.

De kans is natuurlijk wel groot dat je iets teveel inspiratie hebt. Onmogelijk zeg ik dan.

Dus heb je nog leuke suggesties voor een omslagdoek?

Ik lees ze graag, en ik weet zeker heel wat mensen met mij!