Frutsels en fratsels - iets van jezelf toevoegen

Frutsels en fratsels: Hebben jullie dat nou ook? Dat wanneer je iets gemaakt hebt, dat het nog net niet ‚af’ genoeg uit ziet? Of dat je iets van jezelf wilt toevoegen aan een werkstuk van patroon?

Dat is iets waar ik geregeld last van heb. Zeker wanneer ik iets maak vanaf een bestaand patroon, wil ik graag iets van mezelf toevoegen.

Onlangs heeft Gabriëlle haar blog gewijd aan labeltjes en wikkels die je kunt kopen om het persoonlijker te maken. Dit is één manier.

Maar dat bedoel ik nu juist niet: bij het persoonlijk maken van werkstukjes bedoel ik net een andere touch er aan geven. Net iets veranderen aan het patroon (bijvoorbeeld een ander randje) waardoor het iets van jezelf wordt, of het toevoegen van leuke fournituren (frutsels en fratsels), waardoor het werkstukje echt de finishing touch krijgt die het verdient! Soms kun je er hiermee net een professionelere afwerking van jouw werkstuk mee bewerkstelligen.

Onlangs werden er veel bekenden en vrienden van mij 50. Erg leuk vind ik dan om ze een Abraham- of Sarah-poppetje cadeau te doen. Of een stel dat afgelopen zomer ging trouwen: ik heb toen een bruid- en bruidegompoppetje bij het cadeautje gedaan.

Ik vond het patroon (ook van opa en oma-poppetje voor de 50-jarigen) erg leuk om te maken uit Gelukspoppetjes haken van Annemarie Arts, maar het resultaat wel erg kaal en saai. Daar geef ik dan liever toch een eigen draai aan. Met bijvoorbeeld versierseltjes als satijnen roosjes of lintjes. Of het bruidspoppetje vond ik saai met het sluiertje midden op een kaal hoofd. Dus die heb ik het kapsel van oma gegeven (niet in de grijze kleur!!) en heb de sluier door het bandje in de knot gedaan.

Soms geef ik eigen gebreide babysokjes bij het kraamcadeautje. Het ouderwetse gehaakt koordje vervang ik meestal door elastieken koord in bijpassende kleur met een koordstopper, waardoor het effect wat eigentijdser wordt.

Ook met mooie knoopjes kun je een werkje erg opleuken. Werkte ook goed bij het aloude WCrolhoedje waar mijn vorige blog over ging.

En zo kan ik nog meer voorbeelden opnoemen:

*Een poncho van patroon voor mijn nichtje, waarbij ik geen gehaakt koordje door de hals heb
gebruikt, maar gewoon koord en een paar koordstoppers voor de uiteinden ervan;

* Een theemuts van patroon, waarbij ik wat frutsels aan gezet heb om het wat Engelser te doen
lijken. Hierbij ook nog een elastieken koord gebruikt in plaats van een gehaakt koordje;

* Bij een gebreide col: die knoopjes maken het echt af (knoopjes uit de oude knopendoos);

* De plastic paaseieren voor een vriendin omgehaakt: afgewerkt met satijnlint i.p.v. gehaakt
koordje;

* etc……

Waar vind en koop je die frutsels en fratsels? Meestal kom ik ze gewoon tegen bij de fourniturenkraam op de markt, soms in winkels als bijvoorbeeld HEMA, Zeeman, Action of Wibra. Je kunt natuurlijk ook veel vinden op internet. Of in gespecialiseerde (wol- of stoffen)winkels.

In mijn woonplaats kom ik geregeld in een winkeltje van een goede kennis van me, die naast allerlei vintage artikelen ook (vintage) breigaren en (vintage) fournituren verkoopt.

Maar ook hebben we in een naburig dorp een winkel met brei/haakgaren waar ik ook eindeloos veel mooie fournituren kan kopen. Om maar niet te spreken over de oude knopendozen van mijn Beppe, die ik allemaal gekregen heb toen ze overleden was. Onlangs heb ik alle knopen gesorteerd op kleur (en sommige op vorm). Die laten zich ook prima gebruiken.

Omdat ik van mening ben dat je nooit genoeg frutsels en fratsels kunt hebben, heb ik dus een aardig voorraadje er van liggen.

Mijn vraag aan jullie is of jullie ook dingetjes van jezelf toevoegen aan je brei- en haakwerkjes?

Zo ja, wat? Of voeg je totaal wat anders toe van jezelf? Ik zou graag mijn ideeën hierover willen uitbreiden! ;-