Page content

Maak jij een van deze 5 beginnersfouten bij het haken? – Deel (2/2)   

article content

Maak jij een van deze 5 beginnersfouten bij het haken? – Deel (2/2)  

Welkom bij het tweede deel over beginnersfouten bij het haken! Vorige week gaf ik al 3 tips over hoe je minder strak kunt haken, hoe je je volgende steek kunt herkennen, en hoe je mooi mindert.

Wil je die nog even nalezen? Klik dan even hier. Vandaag deel ik beginnersfout 4 en 5 met jullie, en geef ik mijn advies.

Heb jij nog wel eens problemen bij het leren haken? Kijk dan even mee. Veel succes!

 

4. Leren haken: Niet netjes van kleur wisselen

Een veelgemaakte fout bij het leren haken is het verkeerd van kleur wisselen. Dit gaat bij haken veel anders dan bij breien.

Als je bij het breien van kleur wisselt, maak je namelijk eerst een steek af, voordat je de volgende steek met een nieuwe kleur begint. Als je deze zelfde techniek toepast bij haken, krijg je juist een gehakkeld kleurverloop:

 

beginnersfouten bij het haken

 

 

Hierboven op de foto zie je links wat er gebeurt als je de ene steek afmaakt met kleur A, en daarna overschakelt naar kleur B. Je ziet dat het lusje bovenop de eerste roze steek nog wit is! Dit is gelukkig wel heel makkelijk te corrigeren.

De truc is om de laatste handeling van de steek vóór de kleurwisseling al af te maken met de nieuwe kleur. Bijvoorbeeld: je haakt vasten, en na 10 witte steken wil je overschakelen naar roze.

Als je bij de 10e witte steek bent, neem je een lus op zoals je normaal bij een vaste ook zou doen. Maar: nu haal je niet nog eens je witte garen door je lussen, maar pak je de roze draad al en maakt daarmee de vaste af. Als je daarna verder haakt met roze, krijg je een mooi kleurverloop zoals in de rechterfoto hierboven.

 

5. Leren haken: Verkeerd in het rond haken

Er zijn verschillende manieren om te beginnen in het rond te haken. Soms zegt je patroon dat je eerst een kring van bijvoorbeeld 4 lossen maakt, en daarna in die kring haakt. Dit kan, maar je krijgt een vrij groot gat in het midden. Maar het is bijvoorbeeld mogelijk voor granny squares.

 

beginnersfouten haken deel 2 foto 2

 

Een andere manier is om twee lossen te haken, en het aantal steken van de eerste toer in de tweede losse van de naald te haken. Het resultaat zie je hierboven in het geel. Zo krijg je weliswaar een kleiner gaatje dan bij de bovengenoemde techniek, maar het is nog steeds niet ideaal. Vooral niet als je knuffels maakt, en je niet wilt dat de vulling eruit puilt.

Veruit de beste manier om te beginnen met in het rond haken, is de magische ring. Een magische ring kun je na de eerste toer weer strak trekken, waardoor je geen gaatje krijg in je haakwerk.

Een voorbeeld van een magische ring zie je hierboven in het roze. Ziet er toch veel beter uit, niet?

Nu is het wel even lastig om die magische ring onder de knie te krijgen, maar ik weet dat je het kunt! In het onderstaande filmpje zie je al kort hoe je een magische ring maakt. Dit zal overigens nog in meer detail worden laten zien in de beginnerscursus voor haken, die over 1,5 maand online zal staan.

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=ricnQr-b29o [/youtube]

 

Maakte jij 1 van deze beginnersfouten bij het haken? Of heb je een aanvulling die niet aan bod is gekomen? Laat het dan even weten – reageer onder dit bericht of op Facebook –  en dan probeer ik je vraag zo snel mogelijk te behandelen!

 

 

E-book "42 brei- en haakpatronen!
GRATIS! Vul je naam + e-mailadres in en download het gratis E-book:
Wij hebben ook een hekel aan spam
Carmen
Hoi! Mijn naam is Carmen en ik ben nu al vier jaar helemaal fan van breien, en sinds 3 jaar haak ik ook bijna elke dag. Ik heb een eigen blog (http://craftyqueens.nl) en schrijf al vanaf het begin wekelijks blogs over haken voor Breiclub.nl.Ik heb de gratis starterscursus haken gemaakt én de amigurumi cursus want ik ben dol op die schattige, japanse beestjes.

Comment Section

10 reacties op “Maak jij een van deze 5 beginnersfouten bij het haken? – Deel (2/2)  


Door Deandre op 15 oktober 2014

That’s 2 clever by half and 2×2 clever 4 me. Thskan!


Door Wendy op 12 januari 2015

Wat doe ik verkeerd, ik probeer een rondje te haken, dan begin ik met 6 losse en daarna doe ik in elk losse 2 vaste, daarna doe ik in de tweede steek twee vaste maar als ik ze dan tel heb ik geen 18 steken maar 15 hoe komt dat?


Door Carmen op 12 januari 2015

Hoi Wendy! Als je een rondje haakt kun je het beste beginnen met een magische ring, of 2 lossen en dan 6 vasten in de eerste losse haken. Als je begint met 6 losse is het gat in het midden te groot. Vervolgens haak je dus 2 vasten in elk van de 6 steken, zoals je hebt gedaan. Op het eind van deze toer heb je dus 12 steken, heb jij dat ook? Vervolgens haak je eerst 1 vaste in de eerste steek, daarna 2 vasten in de tweede steek, dan weer 1v, 2v, 1v, 2v.. totdat je weer bij het eind van de toer bent. Als je dat doet heb je echt 18 steken. Werk je in spiralen of in gesloten rondes? (=zonder of met een losse op het begin van de toer).


Door Irene Janssen op 30 april 2015

bij het rondhaken krijg ik na 2 toeren meerdere slagen in de rondte, ik weet dit niet op te lossen en zou graag willen weten
hoe dat het moet.
Irene Janssen


Door Nathalie op 19 november 2015

Mijn haakwerkje trekt altijd wat scheef? De eerste rij is altijd korter?


Door j.lammers@quicknet.nl op 28 februari 2016

als ik bij het rond haken steeds op dezelfde plaats meerder krijg ik een 6 hoek, hoe kan ik dit voorkomen?


Door Janny op 28 februari 2016

zou u mijn reactie waarin ik mijn e mail adres heb gezet kunnen verwijderen aub?


Door bep makkenze op 5 april 2016

Hallo, ik wil een babydeken haken in verschillende kleuren strepen, moet ik dan steeds elke kleur afwisselen, of kan ik die langs de zijkant laten lopen?


Door DY op 29 april 2016

Haai,
Als ik haak krijg ik steeds allemaal van die gaatjes erin terwijl ik die helemaal niet zie bij de mensen in het filmpje waar ik het van na doe.
Hoe kan ik dit voorkomen?


Door Marelva op 12 november 2016

Hallo, ik heb een vraag, misschien dat jullie mij kunnen helpen, ik ben een spencer met V-hals aan het haken het patroon is voor en achterpand ineen rond dus. Nu ben ik bovenaan en wordt het voorpand in tweeën gedeeld en moet ik de schouders in toeren haken en het achterpand wordt ook in toeren gehaakt ik moet nu dus heen en terug, maar ik krijg nu geen mooie vasten meer maar een heel ander steek, kunnen jullie mij vertellen wat ik verkeerd doe, want mijn vasten lopen niet meer in een beweging door..!? Ik weet dit niet anders te formuleren haak voor het eerst een vest sinds ik 2 jaar haak…:-(

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.