Het verkopen van je brei- of haakwerk – Deel 1
Het verkopen van je brei- of haakwerk? Veel mensen kennen het: je bent al een tijdje aan het breien of aan het haken, en je familie of vrienden vragen of ze een bestelling kunnen plaatsen.
Welke patronen mag je in dat geval gebruiken, en hoe bepaal je toch in hemelsnaam de prijs?
Lees verder om daarachter te komen!
“Mag ik iets bij je bestellen?”
Je hebt op Ravelry of Drops een patroon voor een prachtige colsjaal gevonden en hebt hem al snel voor jezelf gemaakt. Binnen de kortste keren vragen vrienden waar je toch die leuke sjaal vandaan hebt. “Zelfgemaakt? Oh! Zou je er voor mij ook een willen maken? Ik betaal je natuurlijk hoor!” Voor je het weet heb je al toegezegd en het garen in huis, en dan bedenk je: maar mag dit eigenlijk wel?
Patronen zijn altijd door iemand geschreven en vaak rust er dus ook copyright op. Maar het verschilt van ontwerper tot ontwerper hoe “streng” dit copyright is. Bij sommigen staat erbij dat je de producten later mag verkopen, mits je het echt zelf maakt en het geen massaproductie is in een fabriek of iets dergelijks. Maar bij de meeste patronen staat erbij dat je de eindproducten niet mag verkopen.
Nou zijn hier natuurlijk ook nog nuances in. Je mag in de meeste gevallen bijvoorbeeld wel eindproducten verkopen als de opbrengst naar een goed doel gaat. En het is natuurlijk ook een heel verschil of je sjaals haakt voor je familie en vrienden (hoeveel er dat dan ook zijn), of het product aanbiedt in je webshop. Dat laatste zou invloed hebben op de verkoop van de ontwerper (als hij of zij de sjaals ook zelf aanbiedt), en wordt dus meestal niet toegelaten.
Als het niet duidelijk in het patroon staat is het altijd netjes om even de ontwerper te mailen over hoe het nu precies zit. De ideale situatie is natuurlijk als je zelf ook het patroon hebt geschreven, dan kun je de producten naar hartenlust maken en verkopen!
Wat kan ik ervoor vragen?
En als je dan eenmaal een geschikt patroon hebt gevonden begint het berekenen van de kosten en de prijs voor je vriend of vriendin. Je wilt niet alleen een vergoeding voor de materialen, want het is tenslotte een hoop werk wat je erin steekt! Maar kun je tegenover vrienden en familie wel een hoge prijs vragen? Het is altijd een dilemma, dat vind ikzelf ook! Toch heb ik een paar tips voor je.
Tip 1: Zet van tevoren nog niets vast
Het is misschien niet zo fijn tegenover de plaatser van de bestelling, maar het is beter om van tevoren nog niets vast te zetten qua prijs. Geef hoogstens een indicatie! Als je niet goed weet hoeveel materiaal en tijd je met het project kwijt bent is dit zeker slim om te doen. Ik heb tot nu toe spijt van alle keren dat ik van tevoren een prijs heb afgesproken met een opdrachtgever, omdat het áltijd meer werk was dan verwacht. Daar heb ik nu van geleerd! Nu noem ik voor aanvang alleen een indicatie, en vraag ik hoeveel ze er maximaal aan kwijt willen zijn.
Tip 2: Doe jezelf niet tekort
Het klinkt simpel, maar het gebeurt toch oh zo vaak dat mensen te weinig vragen voor hun harde werk. De prijs berekenen voor een paar sokken dat jijzelf hebt gemaakt is nou eenmaal niet zo eenvoudig als kijken wat sokken bij de V&D kosten. Een handgemaakt product is namelijk véél meer waard dan een product wat per miljoenen uit de fabriek komt rollen.
Als je niet de vrijheid hebt om pas na afloop een prijs te noemen, houd dan deze richtlijn in gedachten: Tel alle kosten op die je maakt voor het product, plus wat jij er graag aan zou verdienen, en tel er dan nog eens de helft bij op! Zo doe je jezelf niet tekort, en heeft je vriend of vriendin straks éxtra waardering voor jouw harde werk.
Natuurlijk is het niet fijn om een hoge prijs te vragen aan iemand die je dierbaar is. Maar je wilt ook voorkomen dat straks de hele straat bij je op de stoep staat omdat jij leuke mutsen breit voor heel weinig geld! Denk eraan: het is altijd makkelijker om later je prijs wat te verlagen dan te verhogen!
Hoe bereken jij de prijs voor je werk? Heb je nog tips voor anderen? Laat het ons weten!
AFBEELDINGEN VAN WWW.CRAFTYQUEENS.NL