Brei- en haakboeken en patronen zoeken

Toen ik ooit begon met breien (ik was zo’n jaar of 12) haalde ik mijn ideeën en patronen uit breiboeken en –tijdschriften. Inmiddels zijn we het wel anders gewend en haal ik mijn patronen overal vandaan. Google is onmisbaar geworden en er zijn volop sites van breiwinkels met online bestelmogelijkheid en sites waarop patronen te downloaden zijn.

Voor iemand die als hobby breien en haken heeft en dit wil laten zien en daarmee anderen wil inspireren is dit natuurlijk onbegrensd mogelijk geworden. Websites als Ravelry en Pinterest zijn hiervan mooi voorbeelden, maar ook onze eigen www.breiclub.nl en onze Facebookgroepen.

Ik lees elke dag de berichten op Facebook en ik vind het geweldig hoe we elkaar op de hoogte houden van het wel en wee van onze Mystery Blankets en de Mini Mystery’s. Maar ook de reacties van iedereen op de dagelijkse blogs. Iedereen is zo enthousiast en dat maakt onze hobby alleen maar leuker.

Maar hoe was het vroeger? Waar haalde ik toen mijn patronen vandaan?

Ik ben heel lang geabonneerd geweest op het maandelijkse breiblad Sandra. Deze tijdschriften, beginnend van juni 1989 tot november 1995, heb ik nog steeds liggen en ik haal het niet in mijn hoofd om ze weg te gooien.

Verder heb ik heel veel gebreid uit de breiboeken van Bergere de France. Ik heb (bijna) alle creatie- en patronenboeken vanaf het seizoen `91/`92 op mijn boekenplank liggen.

Door de jaren heen heb ik zoveel uit deze boeken gebreid, dat als ik ze doorblader altijd wel een patroon tegen komen van een trui, vest, muts of sjaal die ik al eens gebreid heb voor mezelf of iemand anders.

En als laatste heb ik door de jaren heen verschillende brei- en haakboeken gekocht en gekregen. Van tassen en mutsen tot brei- en haakmotieven. Herkennen jullie deze boeken omdat je ze zelf ook hebt liggen?

En ook al zoek ik veel op internet, ik grijp regelmatig naar mijn tijdschriften en boeken om daarin patronen of voorbeelden op te zoeken. Een uur vliegt dan voorbij en als ik moet schatten dan ben ik wekelijks gemiddeld zo’n 24 uur met mijn hobby bezig………….. net zoveel uren als mijn betaalde baan.

Hoe zit het bij jullie? Waar halen jullie je ideeën en patronen vandaan? En hoeveel tijd zijn jullie wekelijks met je hobby bezig?