Stekencircus, deel 1: zigzagruiten

Dus, ik heb een nieuw gek idee in mijn hoofd gehaald. Nu mijn zelf ontworpen tas al aardig opschiet, is het tijd voor een nieuw project om te ontwerpen. En wat beter dan een omslagdoek, mijn favoriete en meeste gedragen kledingstuk. Maar met de haakbijbel op mijn schoot liep ik toch tegen een serieus probleem aan, een plaatje zegt toch niet alles over een steek. Dus graaide ik een bende restjes bij elkaar en ging ik aan de slag met proeflapjes. En waarom zou ik ze niet delen als ze hier voor me liggen? Hierbij daarom mijn ervaringen met de eerste steek: zigzagruiten.

De steek: zigzagruiten

Het patroon bestaat uit lossen, stokjes en halve stokjes. Je wisselt rijen met samengehaakte stokjes af met halve stokjes in dezelfde steek met een losse ertussen. Omdat je in de ruimtes tussen steken haakt, of in losse-ruimtes haakt het patroon heel makkelijk weg. Al is het af en toe welk even zoeken hoe je de toer moet eindigen en beginnen.

Begin altijd met een ketting opzetlossen van een meervoud van 2 +1.

Gebruikte steken:

  • L: losse
  • Hvst: half stokje (overslaan, doorsteken, overslaan, doorhalen, overslaan, door alle drie de steken halen.
  • Stk: stokje (overslaan, doorsteken, overslaan, doorhalen, overslaan, door twee lossen, overslaan door twee lussen)
  • Samengehaakte st: stokjes maar laat de laatste 2 lussen op de naald. Na het 3e stokje, haal de laatste doorhaling door alle 4 de lussen op de naald.

Toer 1: begin met 2l (=1e hvst), 1hvst in 3e losse vanaf de haak, *1l overslaan, (1hvst, 1l, 1hvst) in volgende l*, herhaal van * tot * tot einde.

Toer 2: 3l, 1st in eerste steek *1l, (3 samengehaakte st in l-ruimte van de vorige toer)*, herhaal van * tot * tot einde. Eindig met 2 samengehaakte st

Toer 3: 2l, *1hvst, 1l, 1hvst in de l-ruimte van de vorige toer*, herhaal van * tot * tot einde. Eindig met 1 hvst tussen de laatste twee st va de vorige toer

Toer 4: 3l, *3 samengehaakte st, 1l in l-ruimte van de vorige toer*, herhaal van * tot * tot einde. Eindig met 1 st in de 2e beginlosse van de vorige toer.

Herhaal toer 1-4 zolang je wilt!

Waar mee je het haakt

Dit patroon is geschikt voor veel verschillende materialen. Als je met katoen haakt komt het er mooi en strak uit te zien. Maar door de ruimtes en de afwisseling van steken wordt het toch speels. Dat wordt nog leuker als je ook de kleuren afwisselt, bijvoorbeeld om de 2 of om de 3 toeren. Ik zou hem niet haken met een te druk garen qua kleuren, dan gaat het patroon toch snel verloren. Een klein werkje zoals een tweed zou wel prima kunnen.

Als je het patroon met een iets minder strak garen haakt, zoals wol of een acrylmix, zou ik een wat grotere naald pakken. Het patroon wordt wat luchtiger en valt soepel

Toepassingen

Wat haak je ermee? Heel veel, al zou ik het wel rechthoekig houden. Ik ben met Drops Air begonnen aan een sjaal als proeflapje en kon vervolgens niet meer stoppen. Het patroon valt heerlijk soepel, zeker als je hem met een wat grotere naald haakt, maar is tegelijkertijd mooi compact. Met katoen of acryl zou ik door het leuke effect van de kleurenafwisseling bijvoorbeeld een gestreepte deken haken. Ze noemen dat geloof ik een tomeloos haken pakket.

Ik heb mezelf beloofd mijn sjaal te bewaren voor een lange treinreis, die ik nu dus heel snel aan het plannen ben!