Zeemeermindeken deel 1

Mijn dochter van 7 wil heel graag een zeemeermindeken. Ik was al een tijdje op zoek naar een leuk patroon tot ik deze vond van Annoo Crochet. Het is een eenvoudig patroon en goed te volgen.

Daarnaast vind ik de vorm van de deken erg mooi, waardoor je echt een zeemeermineffect krijgt. Enige nadeel, het patroon is in het Engels en alleen te volgen via een filmpje.

Via de link kom je bij het originele patroon terecht.

Omdat ik het patroon toch graag met jullie wil delen, heb ik het patroon uitgeschreven en voor jullie vertaald in het Nederlands. Het filmpje van Annoo Crochet is goed om ernaast te gebruiken, omdat het patroon met de beelden erbij nog duidelijker is.

Ik zal het patroon voor jullie verwerken in drie delen (drie blogs). Aan het einde van blog 3 kan je deken af zijn.

Veel plezier!

Patroon zeemeermindeken deel 1

Benodigdheden:

Het oorspronkelijke patroon wordt gehaakt met Red Heart garen. Ik heb gekozen voor Jona wol van de Wibra. Het is dikker en er zitten glitters in. Je kunt ook Royal wol van de Zeeman gebruiken.

Ik heb drie kleuren gebruikt en deze per toer afgewisseld. Je hebt dan meer wol nodig dan wanneer je een kleur gebruikt. Voor de staart heb ik 6 bollen Jona gebruikt. Maak je de staart in 1 kleur, dan heb je genoeg aan 5. Gebruik je Royal van de Zeeman, dan zou het met vier bollen wol ook moeten lukken. Dit is allemaal wel afhankelijk van de lengte van je staart.

Hoe korter, hoe minder wol. Hoe langer, hoe meer wol.

Voor de vin heb ik nog twee bollen gebruikt.

Voor de staart heb ik gebruik gemaakt van haaknaald 10. De vin heb ik gedaan met haaknaald 9. Gebruik je Royal wol, dan zou ik haaknaald 8 en 7 gebruiken.

Verder heb je steekmarkeerders, een schaar en een naald nodig.

De staart

We beginnen met de staart.

Dit project haken we in rondgaande toeren.

Start met een ketting van 60 lossen.

Pas de ketting om het middel van de aankomende zeemeermin. Is de ketting te kort en past deze niet helemaal om het middel van je zeemeermin heen, haak dan nog een aantal extra lossen. Zorg er wel voor dat het totaal aantal lossen deelbaar is door drie. Anders kom je straks niet uit.

Sluit de ketting met een halve vaste in de eerste losse van de ketting. Pas op dat de ketting niet gedraaid is.

Markeer je toeren met een steekmarkeerder.

Toer 1: Haak twee lossen (eerste halve stokje). Haak vervolgens halve stokjes in de volgende steken tot het einde van de toer (60 halve stokjes).

Toer 2: Haak twee lossen (eerste halve stokje). Haak vervolgens halve stokjes in de volgende steken tot het einde van de toer (60 hst).

Toer 3: *Sla de eerste twee steken over. Haak vervolgens 9 stokjes in de volgende steek. Sla twee steken over en haak een vaste in de volgende steek*.

Je hebt nu je eerste schelp gehaakt.

Herhaal * tot het einde van de toer.

Let op! Je laatste schelp van deze toer zit tegen de eerste schelp van deze toer aan.

Toer 4: *Sla vier steken over. Haak nu een vaste in de volgende steek. Dit is de middelste steek van je eerste schelp. Sla de volgende steken over en haak vervolgens 9 stokjes in de vaste van de vorige toer (tussen de schelpen in)*.

Herhaal * tot het einde van de toer.

Toer 5: *In deze toer haak je nog steeds 1 vaste bovenop de schelp (5e steek), maar in de vasten van de vorige toer haak je nu 8 stokjes (i.p.v. 9 stokjes)*

Herhaal * tot het einde van de toer.

Toer 6: *In deze toer haak je 1 vaste in de 4e steek van de schelp. De schelp bestaat uit 8 stokjes, dus er is geen middelste steek. In de vasten haak je weer 8 stokjes*.

Herhaal * tot het einde van de toer.

Toer 7: *In deze toer haak je weer 1 vaste in de 4e steek van de schelp. In de vasten haak je nu 7stokjes*.

Herhaal * tot het einde van de toer.

Toer 8-14: Herhaal toer 7.

Dat was het voor deze keer. Deel twee van de staart volgt in mijn volgende blog. Tot dan!