Wat kun je maken met Wolcafé-garen?

Wat kun je maken met Wolcafé-garen? Velen van jullie kennen het Limited by Wolcafé garen: het garen waarvan één bol wel een looplengte heeft van 900 meter, en een heel langzaam kleurverloop heeft. Dit zorgt voor een prachtig effect als het eenmaal gehaakt of gebreid is! Vandaag laat ik jullie een paar ideetjes zien voor dit garen om jullie te inspireren.

Eerst zal ik wat meer vertellen over het garen. De kleuren van Limited by worden steeds in gelimiteerde oplagen gemaakt, er zullen dus steeds andere kleuren verkrijgbaar zijn. Op het moment zijn de bollen garen te krijgen in katoen, een katoen/wol mix en zelfs in cashmier. Het prijskaartje per bol is niet mild, wel 27,50 euro, maar met één bol maak je al snel een gigantische sjaal!

Het garen is gesponnen in een ‘cake’, wat betekent dat je zowel de buiten-draad als de binnen-draad kan gebruiken. Zo kun je kiezen met welke kleur je het liefst wilt beginnen. Het garen splijt heel snel en is daarmee alleen geschikt voor gevorderde haaksters en breisters. Met breien is het overigens wel iets makkelijker.

Omslagdoeken


Van de Limited by-garens worden meestal omslagdoeken gehaakt. Ik heb zelf nog nooit een gebreide variant gezien, jullie wel? Hét patroon bij uitstek is dat van de South Bay Shawlette. Dit patroon wordt ook bij het garen geleverd, zodat je meteen aan de slag kunt. De originele versie van het patroon is hier te vinden, en de Nederlandse vertaling hier.

Ook een populair patroon is het Duitse Sint Jacobsschelp patroon. In het patroon zijn de schelpjes goed zichtbaar, en de open gaten in de uiteindelijke shawl geven ook een leuk effect! Hierboven zie je enkele voorbeelden. Vind het Nederlandse patroon en haakschema hier.

Nog een leuk idee is het Fruity Shawl patroon van Annelies Baes. Dit patroon is op de foto gehaakt met Unikat, een ander verloopgaren. Het geeft je een goed idee hoe het er met het Wolcafé garen zal uitzien! Het patroon is te koop in haar webshop.

Een omslagdoek waar ikzelf heel erg geïnspireerd door was, is de ‘Wedding Shawl’ van Wink, die ze haakte met haar eigen patroon, Dancing Hearts Wrap. Zij gebruikt het garen op een andere manier, door er namelijk motiefjes van te haken en die vervolgens aan elkaar te maken.

Zelf ben ik nu ook bezig met een sjaal, waarbij ik allemaal losse vierkantjes maak en aan elkaar haak. Per vierkantje gebruik ik én de buiten-draad én de binnendraad. Zo wordt het ombré effect van het garen een beetje teniet gedaan, maar het zorgt tegelijkertijd wel voor een ander leuk effect!

Hebben jullie wel eens met Limited by-garen gewerkt? Wat hebben jullie toen gemaakt? Voel je vrij om hieronder een link te delen naar je foto’s!