25 redenen om níet te beginnen met haken!

Ik ben Sietske en ik ben verslaafd aan haken. Omdat ik jullie daarvoor wil behoeden, hierbij mijn eerste blog! 25 redenen om níet te beginnen met haken. Doe er je voordeel mee! Enne, lukt het je niet? Geen nood, de komende maanden zal ik je met raad en daad bijstaan!

  1. Er zijn veel te veel mooie patronen, voor je het weet heb je een wishlist die zo lang is dat je 120 moet worden om alles af te maken. En die wishlist wordt nóóit korter.
  2. Als je eenmaal weet wat voor mooie wol er te koop is, gaat al je geld daarnaartoe. Niet handig!
  3. Haken kost tijd, heel, veel, tijd. Je hebt geen tijd meer voor huishouden, school of studie. Laat staan dat je er nog een sociaal leven op na kunt houden!
  4. Je hele kamer ligt vol met bolletjes wol, haaknaalden, stekenmarkeerders, schaartjes en andere haakbenodigdheden. Opgeruimder wordt het er niet van in je huis.

  1. Je kunt nooit meer een Zeeman, Wibra of Action voorbij lopen: éven kijken wat voor bolletjes er liggen.
  2. Je hebt nooit genoeg wol. Als je een nieuw project begint, is de wol die je in je kast hebt liggen per definitie niet goed genoeg. Je hebt nét een andere kleur nodig, of je komt nét een bolletje tekort. En dat kleurbad hebben ze natuurlijk nooit meer! Op naar de wolwinkel dan maar weer.
  3. Je haakstash is nooit groot genoeg. Als je eindelijk alle bolletjes in je bezit hebt, die op je lijstje stonden… komen al die mooie merken met een nieuwe collectie… Zucht!
  4. Voor je fashion-gevoel is haken ook een no-go. Met je huispak in een hoekje van de bank haakt nou eenmaal het lekkerst.
  5. Er zijn veel, heel veel onmisbare haakaccessoires. Dacht je dat je er was met een bolletje wol en een haaknaald? No way! Al snel komen daar de stekenmarkeerders bij (je project hoeft maar één keer per ongeluk op de grond te vallen.. een hele avond werk naar de maan), vervolgens is de wolwinder aan de beurt (want je garen uit het midden van je bol halen is toch wel ideaal) en ten slotte blijkt tunisch haken toch wel heel leuk… ligt er weer een nieuwe set haaknaalden in je winkelmandje. Conclusie: Doe. Het. Niet!

  1. Draadjes wegwerken is rotwerk. Om te voorkomen dat je dit moet doen, kun je maar beter helemaal niet beginnen!
  2. Alle gesprekken die je voert, draaien uit op wol.. mega-frustrerend voor je omgeving.
  3. Je “verhaakt” regelmatig zinnen die je leest. Enkele voorbeelden van eigen hand: Een artikel op nu.nl aanklikken omdat je denkt dat het over de mystery blanket gaat… bleek het over het festival mysteryland te gaan. En in mijn studieboek las ik “equality of yarns” in plaats van “equality of arms”… Haakfaal!
  4. Je facebook-pagina wordt overgenomen door wol en mooie projecten. Geen goede combinatie met puntje 1, want je wishlist wás al zo lang!
  5. Je moet minstens ieder half jaar naar de Ikea, omdat je garenkast vol is. Inmiddels staat de teller bij mij op drie! Geen garen meer kopen ook een optie… ehm, not when you’re hooked!
  6. En als je dacht dat het bij kasten zou blijven? Op een gegeven moment is je huis écht te klein en zul je moeten verhuizen naar een groter huis! Alleen maar voor de wol.

  1. Er zijn enorm veel mooie kwaliteiten wol. Heb je het katoen wel een beetje gezien, stap je over op acryl, wol, merino, mohair… en zo kan ik nog wel even doorgaan. Er komt geen eind aan!
  2. Als je dan toch hooked bent… Maak dan vooral géén account op ravelry. Dan krijg je namelijk óók nog alle prachtige buitenlandse patronen erbij die je moet weerstaan.
  3. En over die buitenlandse patronen gesproken… Supervervelend, want dan moet je alle termen die je net in het Nederlands kende, weer in het Engels gaan leren. En tot overmaat van ramp gebruiken ze in Amerika óók weer andere termen. Té verwarrend om überhaupt te beginnen.
  4. Als je eenmaal de sites van de grote webshops gevonden hebt, blijf je maar klikken op alle mooie pakketten. En voor je het weet staat de postbode voor je deur met een enorme doos, of twee, of drie. Om ruzie aan het thuisfront te voorkomen: Niet doen!
  5. Een deken kopen is veel makkelijker dan een deken haken. Daar zit namelijk zo een uurtje of 200 werk in, als het niet meer is. Die tijd kun je beter in andere dingen steken!
  6. Als je eenmaal begint aan een deken, wil je er nog een, en nog een, en nog een. Voor je het weet heb je tien dekens in je kast liggen… Daar kun je niks mee!

  1. Je gevoel voor tijd verdwijnt als sneeuw voor de zon: “ik haak nog even één toer.. of twee, of drie.. Huh, het is ineens twee uur later!”
  2. “Even” is sowieso een gevaarlijk begrip. “Ik kom zo”, krijgt een hele andere betekenis als je haakt.
  3. Je meet tijd niet meer in uren, maar in toeren!
  4. En, last but not least… Voor je het weet ben je verslaafd! Ze noemen het niet voor niets: You’re hooked!

MAAR, als je ondanks mijn waarschuwingen toch het risico neemt, en je bént hooked, no questions asked!.. Ik laat je niet in de steek.

De komende maanden ga ik voor de breiclub artikelen schrijven over de mooiste garens, de beste accessoires en de leukste patronen. Ik zie je snel!

http://www.sietsaandehaak.nl