Verschillende soorten haakwerk

Mijn grote passie op handwerkgebied is Haken. Nu zijn er veel verschillende soorten haakwerk, en ik wil er graag een aantal beschrijven.

Amigurumi haken:

Het woord amigurumi is afkomstig van het Japanse woord ami, wat breien of haken betekend en het woord nuigurumi wat knuffelbeest betekenend.

Amigurumi’s vind je in het heel klein, zoals sleutelhangers, maar ook in het groot, zoals knuffelbeesten. Vaak worden de amigurumi’s gehaakt met katoen, maar ze kunnen ook met acryl gemaakt worden.

De amigurumi haak je vaak in losse delen, die je later aan elkaar zet. Ze worden gevuld met een vulling, vaak synthetische vulling of schuimrubber.

Voor het haken van amigurumi heb je vaak weinig steeksoorten nodig, waardoor je als beginner al snel een leuk beestje kan haken.

De knuffels kan je nog verder afmaken met veiligheidsoogjes, rammelballetjes, enz. De patronen worden vaak volledig per toer uitgeschreven.

Kleding haken.

Kleding haken is weer helemaal in aan het worden. Kleding kan voor zowel beginners als gevorderden gehaakt worden. Je kan hele simpele haakwerken maken zoals sjaals, maar ook jassen, truien, mutsen enz.

De patronen voor kleding worden op 2 manieren gemaakt. Het wordt volledig per toer uitgeschreven of je werkt met een teltekening, waarbij elk symbool een soort steek aangeeft.

Granny squares haken

De granny squares zijn al heel oud. Ze worden ook wel oma’s vierkantjes genoemd. Je hebt hele basis granny’s die je haakt met voornamelijk stokjes en lossen, tot hele ingewikkelde granny’s met de mooiste patronen erin.

De vierkantjes kunnen later weer verwerkt worden tot dekens, kussens, tassen, maar ook gebruikt worden voor kleding. De vierkantjes heb je in het heel klein tot heel groot

Tunisch haken

Tunisch haken is eigenlijk een combinatie tussen haken en breien. Je gebruikt er een speciale haaknaald voor, die net zo lang is als een breinaald. Bij tunisch haken zet je eerst de steken op je haaknaald en op de terugtoer kant je de steken weer af. Je krijgt zo een vrij dichte lap.

Stokhaken

Stokhaken wordt ook wel bezemsteel breien genoemd. Een erg leuke techniek waarmee je een vrij open haakwerk krijgt. Je haakt altijd in een meervoud van 5 en je haakt om een dikkere stok heen. Dit kan een bezemsteel zijn, maar ook een liniaal, een hele dikke breinaald enz.

Hoe dikker de stok, hoe groter de gaten worden in je werk.

Filet haken

Filet haken wordt veel gebruikt bij gordijnen haken. Je werkt met open en dichte stokjes, waardoor je leuke patronen in je werkje krijgt.

Ik zelf ben helemaal dol op de bovenste 3 soorten haken. Het amigurumi haken doe ik veel, maar ook van kleding haken wordt ik erg blij. Zeker in de winter maak ik meer kleding. De granny’s gebruik ik vaak in het maken van dekens.

Welke haaktechnieken gebruiken jullie graag? Zijn er bepaalde technieken die je veel gebruikt? En technieken die je nog nooit gedaan hebt?