Tijd voor lentebollen!

Maart, dat is de lentemaand. Het is altijd een beetje afwachten, wanneer het echte voorjaar  begint.  Dit keer hadden we niet een echte winter en buiten waren er al vroeg crocussen, narcissen en sneeuwklokjes te zien. Ik ben er dol op! Vandaag deel ik een idee om zelf lentebollen te breien.

Deze bollen brei je eigenlijk net zoals die gebreide kerstballen. Het grote verschil is de keuze van de kleuren en de motieven die je in breit of erop borduurt of maast.

 

Deze lentebollen zijn gebreid met katoen en 5 breinaalden van dikte 2½. Verder heb je iets nodig om de bollen mee te vullen, bijvoorbeeld fiberfill. En een schaar en een naald voor het afwerken.

 

 

Werkwijze:

 

In het patroon beschrijf ik tussen de *sterretjes* steeds dat wat je op 1 van de 4 naalden doet. Dit herhaal je op de andere 3 naalden. Achter de toer staat tussen haakjes het aantal steken dat je dan hebt.

Zet 12 steken op, verdeeld over 4 naalden. Met naald 5 ga je breien.

Toer 1: alle steken recht (12)

Toer 2: *2 steken recht, meerder 1 steek in de steek onder de laatste steek, laatste steek recht*, herhaal van * tot * (16)

Toer 3: *3 steken recht, meerder 1 steek in de steek onder de laatste steek, laatste steek recht*, herhaal van * tot * (20)

Toer 4: *4 steken recht, meerder 1 steek in de steek onder de laatste steek, laatste steek recht*, herhaal van * tot * (24)

Toer 5: *5 steken recht, meerder 1 steek in de steek onder de laatste steek, laatste steek recht*, herhaal van * tot * (28)

Toer 6: *6 steken recht, meerder 1 steek in de steek onder de laatste steek, laatste steek recht*, herhaal van * tot * (32)

Toer 7: *7 steken recht, meerder 1 steek in de steek onder de laatste steek, laatste steek recht*, herhaal van * tot * (36)

Toer 8: *8 steken recht, meerder 1 steek in de steek onder de laatste steek, laatste steek recht*, herhaal van * tot * (40)

Toer 9: *9 steken recht, meerder 1 steek in de steek onder de laatste steek, laatste steek recht*, herhaal van * tot * (44)

Toer 10: *10 steken recht, meerder 1 steek in de steek ondere de laatste steek, laatste steek recht*, herhaal van * tot * (48)

Toer 11: *11 steken recht, meerder 1 steek in de steek onder de laatste steek, laatste steek recht*, herhaal van * tot * (52)

Toer 12: *12 steken recht, meerder 1 steek in de steek onder de laatste steek, laatste steek recht*, herhaal van * tot * (56)

Toer 13: *13 steken recht, meerder 1 steek in de steek onder de laatste steek, laatste steek recht*, herhaal van * tot * (60)

Toer 14: 14 steken recht, meerder 1 steek in de steek onder de laatste steek, laatste steek recht*, herhaal van * tot * (64)

Toer 15 t/m 27: alle steken recht (48)

Vanaf nu ga je minderen.

Toer 28: *2 steken samenbreien door de achterlussen, 10 steken recht*, herhaal van * tot * (44)

Toer 29: *2 steken samenbreien door de achterlussen, 9 steken recht*, herhaal van * tot * (40)

Toer 30: *2 steken samenbreien door de achterlussen, 8 steken recht*, herhaal van * tot * (36)

Toer 31: *2 steken samenbreien door de achterlussen, 7 steken recht*, hethaal van * tot * (32)

Toer 32: *2 steken samenbreien door de achterlussen, 6 steken recht*, herhaal van * tot * (28)

Toer 33: *2 steken samenbreien door de achterlussen, 5 steken recht*, herhaal van * tot * (24)

Toer 34: *2 steken samenbreien door de achterlussen, 4 steken recht*, herhaal van * tot * (20)

Toer 35: *2 steken samenbreien door de achterlussen, 3 steken recht*, herhaal van * tot * (16)

Toer 36: *2 steken samenbreien door de achterlussen, 2 steken recht*, herhaal van * tot * (12)

 

 

Knip de draad af, zorg dat je zeker zo’n 50 cm aan de sneeuwbal laat. Met een naald haal je die draad door alle 12 steken die nog op de breinaalden staan, dan kunnen de breinaalden eruit. Maak de onderkant van de bal dicht met het begindraadje. Vul de bal met fiberfill en trek dan de draad die je door de steken geregen hebt heel goed aan en hecht het goed af. Met het restant van de draad kun je nu een ophanglusje haken, zo’n 30 lossen. Zet dat goed vast en werk het laatste draadje af naar binnen.

 

Ik brei meestal motiefjes in, maar je kunt ook goed mazen of borduren. Bij mazen volg je precies de steken, zodat het lijkt alsof het ingebreid is. Als je borduurt kun je kiezen voor kruissteken, maar je kunt ook vrij borduren, net wat je zelf leuk vindt.

 

Online kun je allemaal leuke patroontjes vinden. Je kunt ook zoeken op “strijkkralen”, daar vind ik zelf heel vaak geschikte figuurtjes bij om te borduren.

 

Pasen valt dit jaar in april. Daar passen de lentebollen ook goed bij. Maar misschien wil je liever eieren breien. Als je de “bollen” wat langwerpiger maakt, dan krijg je een ei-vorm. Dat doe je door wat meer toeren te breien voordat je weer gaat minderen. Het kan ook door om de toer minderen.

Je kunt de lentebollen ook kleiner maken. Eerder schreef ik deze blog voor Breiclub.nl, daar maak ik sneeuwballen met hetzelfde patroon, alleen wat kleiner. Er zijn heel veel variaties mogelijk, met formaat, kleur en versiering.

Leuk voor het voorjaar en ook als decoratie voor Pasen!

Deze blog is met veel plezier geschreven door

Akkelien Smink

 

Volg je mij al?

https://debreimeisjes.blogspot.com/

 

En dat kan ook via

Liefs van De Breimeisjes!