Temperatuurdeken halverwege

Aan het begin van het jaar ben ik net als vele anderen begonnen met het haken van een temperatuurdeken. Ik heb gekozen voor een patroon van gehaakte cirkeltjes en door de verschillende kleurtjes die ik gebruik is het een mooie patchwork temperatuurdeken aan het worden.

Nu is het halverwege het jaar en wil ik jullie graag de tussenstand laten zien.

Temperatuurdeken halverwege

In een eerdere blog heb ik verteld hoe mijn temperatuurdeken er uit ziet en voor welk patroon en voor welke kleuren ik heb gekozen.

Mijn kleurenschema

Ik haak elke dag een cirkeltje en de binnenste kleur is de nachttemperatuur van die dag in mijn woonplaats en de buitenste kleur is de dagtemperatuur. Ik haak mijn deken met 16 kleuren van Catiana van Schachenmayr en gebruik het volgende kleurenschema:

Temperatuur

Kleurnr.

Kleur

-11    -9

247

Hemelsblauw

-8      -6

173

Lichtblauw

-5      -3

8415

IJsblauw

-2        0

106

Wit

1       3

172

Lichtgrijs

4       6

402

Grijsgroen

7       9

392

Lichtgroen

10     12

212

Groen

13     15

401

Lichtoranje

16     18

408

Lichtroze

19     21

409

Middenroze

22     24

411

Oranje

25     27

258

Roze

28     30

413

Wijnrood

31     33

396

Bruinrood

34     36

192

Bordeauxrood

Ik ben nog steeds benieuwd of ik dit jaar de kleuren hemelsblauw en bordeauxrood nodig zal hebben……. Het eerste half jaar in ieder geval niet.

Mijn vorderingen tot nu toe

Het is zo leuk om de deken te zien groeien en met de kleuren de temperatuurverloop te zien. Aan het begin de wat meer koelere kleuren en nu halverwege de wat meer warmere kleuren, terwijl de zomer qua temperatuur eigenlijk nog moet beginnen….. dus dan komen de nog diepere kleuren.

Zo kon ik zien dat de lente begon……

En kan ik bijvoorbeeld zien dat we net na hemelvaart een paar erg mooie zomerse dagen hebben gehad.

Het haken van de temperatuurdeken vraagt wel de discipline van het bijhouden. Toen één kleur op was, heb ik enkele dagen achterstand gekregen en dan kost het extra werk om deze achterstand in te halen.

Voordelen van mijn temperatuurdeken tot zover:

  • De cirkeltjes zijn niet al te groot en het lukt me redelijk om elke dag mijn dagelijkse cirkeltje te haken;
  • Met het haken werk ik gelijk de begin- en einddraadjes weg en haak ik de cirkeltjes gelijk aan elkaar, dat bespaart veel werk bij het afwerken van de deken.

Mijn deken is nu 70 cm breed en 56 cm lang. Mijn deken zal dus na 31 december zo’n 112 cm lang zijn. Ik overweeg nog om een rand langs de deken te haken, maar ben nog aan het bedenken wat voor soort rand en met welke kleur dan.

Voor de rand afwisselend vasten, halve stokjes, stokjes en dubbele stokjes zodat ik een rechte afwerkrand krijg en dan voor de kleur uit te gaan van de gemiddelde jaartemperatuur……….

Ben jij ook bezig met een temperatuurdeken en hoe ver ben jij?