Leesbrilhoesje haken met de tapestry techniek

Heb je al eens gehoord van tapestry haken? Vast wel. Ik had al veel mooie tassen, dekens en kussens voorbij zien komen op Pinterest en Facebook.

Een nieuwe techniek leren vind ik altijd een uitdaging en de kleurrijke resultaten van deze manier van haken spraken me zo aan dat ik op zoek ging naar een manier om deze techniek onder de knie te krijgen.

Want mijn motto is; eenvoudig beginnen om een goede basistechniek te ontwikkelen en dan is de ”SKY THE LIMIT”!

Ik ben op zoek gegaan naar een goede uitleg van de basistechniek. Deze vond ik op www.wolplein.nl

Er is daar een gratis patroon te downloaden om een tapestry- ipadhoes te maken.

Dit patroon heb ik als basis gebruikt om een hoesje te maken voor mijn leesbril.

De techniek Tapestry haken

Tapestry haken is een manier van haken waarmee je patronen van verschillende kleuren in je werkstuk kunt maken.

Je haakt eigenlijk alleen maar lossen en vasten. De verschillende kleuren garen waarmee je de patronen maakt, neem je allemaal mee tijdens het haken. De kleur van je patroontje is de draad waarmee je haakt en de andere kleur(en) daar haak je als het ware omheen.

Dit betekend wel dat je veel meer garen gebruikt dan als je bij een kleurwisseling garen afknipt en afhecht.

Een voordeel van deze manier van haken is dat je werkstuk stevig wordt. Dat is voor een tas, of in ons geval een hoesje voor je leesbril, natuurlijk heel prettig.

Voor mijn eerste project heb ik gewerkt met 2 draden.

Wat heb je nodig?

  • 2 Bollen garen (ik heb Phildar katoen gebruikt); oranje en roze.
  • Haaknaald 3
  • Schaar
  • Steekmarkeerder
  • Naald

Het patroon

Afkortingen:

  • L = losse
  • v = vaste
  • stk = stokje
  • *-* = herhaal wat tussen de sterretjes staat

Je haakt telkens in twee lussen en neemt de draad mee, waar je op dat moment niet mee haakt , door deze op je haakwerk te leggen en er als het ware omheen te haken. Op de foto hieronder kun je zien wat ik bedoel.

In het patroon heb ik dit meenemen in de eerste twee toeren wel opgeschreven om er aan gewend te raken. In de volgende toeren  heb ik het niet opgeschreven maar neem je de draad waarmee je niet haakt telkens mee. Dit patroon wordt in spiraal gehaakt.

TIP: Het wisselen van kleur zorgt er voor dat je draden in elkaar draaien. Om geen knopen te krijgen haal je geregeld de bollen uit de war. Eventueel kun je de bollen ieder in een glazen potje doen waar een deksel op zit met een gaatje waar de draad uitkomt.

Met oranje maak je een ketting van 16 lossen. Dit is de basis van je hoesje. Om deze 16L ga je heen haken in spiraal zodat elke toer 32 vasten telt.

  • Leg de roze draad op je ketting  en haak 14 v en in de laatste losse 2v (hierdoor kom je op 16v in totaal aan de ene kant van je ketting) met de oranje draad . Je haakt dus om je roze draad heen.
  • Haak aan de andere kant van de lossenketting verder en neem de roze draad weer mee  en haak 14 v en in de laatste losse 2v (hierdoor kom je ook aan deze kant op 16v). In totaal heb je nu 32v in oranje.

TIP: Ik heb in mijn eerste vaste een steekmarkeerder gedaan zodat ik weet waar het patroon begint.

  • 32v oranje
  • Haak 3v met oranje. De laatste v haak je niet af met oranje, maar je gaat wisselen naar de roze draad.
    Dit doe je als volgt: Als je nog 2 oranje lussen op je haaknaald hebt haal je de oranje draad onder je haaknaald door naar voren . Vervolgens ga je de lussen afhalen met de roze draad. Dan haak je 3 v met roze. De 3e v haak je niet af met roze, maar je wisselt naar oranje. Je legt nu dus de roze draad voor je haakwerk en haakt de v af met de oranje draad en haakt 4v met oranje. De laatste v haak je af met de roze draad, 3v met roze. De laatste v haak je af met oranje, 3v.

Eigenlijk heb je nu de ene kant van het hoesje klaar.

Je haakt verder en ga je bovenstaand patroon herhalen voor de andere kant van het hoesje:

  • 3v (oranje), wissel naar roze, 3v, wissel naar oranje, 4v, wissel naar roze, 3v, wissel naar oranje, 3v.

Onderstaande foto laat de uitleg van de kleurwissel nog eens zien.

  • 2v, wissel naar roze, 5v, wissel naar oranje, 2v, wissel naar roze, 5v, wissel naar oranje, 4v, wissel naar roze, 5v, wissel naar oranje, 2v, wissel naar roze, 5v, wissel naar oranje, 2v.
  • Herhaal toer 4.
  • 3v, wissel naar roze, 3v, wissel naar oranje, 4v, wissel naar roze, 3v, wissel naar oranje, 6v, wissel naar roze, 3v, wissel naar oranje, 4v, wissel naar roze, 3v, wissel naar oranje, 3v. (Dit is eigenlijk een herhaling van toer 3.)
  1. 32v oranje
  2. 32v oranje. De laatste v haak je af met roze.
  3. 32v roze
  4. 32v roze
  5. 3v, wissel naar oranje, 3v, wissel naar roze, 4v, wissel naar oranje, 3v, wissel naar roze, 6v, wissel naar oranje, 3v, wissel naar roze, 4v, wissel naar oranje, 3v, wissel naar roze, 3v.
  6. 2v, wissel naar oranje, 5v, wissel naar roze, 2v, wissel naar oranje, 5v, wissel naar roze, 4v, wissel naar oranje, 5v, wissel naar roze, 2v, wissel naar oranje, 5v, wissel naar roze, 2v.
  7. Herhaal toer 12
  8. Herhaal toer 11
  9. 32v roze.
  10. 32v roze. De laatste v haak je af met oranje.
  11. 32v oranje
  12. 32v oranje

19-22. Herhaal toer 3 tot en met toer 6.

23. 32v oranje

24. 32v oranje. De laatste v haak je af met roze.

25-32. Herhaal toer 9 tot en met toer 16

De rand

Als laatste komt er nog een mooie rand boven op het haakwerk. Ook hierbij neem je de draad waar je niet mee haakt weer mee.

33. 2v roze, *5 stk roze in dezelfde steek, 1v roze, 1v oranje, 5 stk oranje in dezelfde steek, 1v oranje, 1v roze*, herhaal tot het eind. Je eindigt met 1v in oranje.

Hecht af en werk de draden weg.

Volgens mij heb ik de basis van de techniek van het tapestry haken nu onder de knie en ben verslaafd!

Gaan jullie het ook proberen?