Zelf T-Shirt garen maken

T-Shirt garen maken: Je bent wellicht wel bekend met dat leuke tricot garen Zpagetti dat in zo veel kleuren te krijgen is. Perfect voor mandjes en vloerkleden. Iets minder bekend is, dat het heel erg makkelijk is om dit soort garen zelf maken! In deze blog laat ik je precies zien hoe je zelf T-shirt garen of “tarn” kan maken.

Het enige wat je er voor nodig hebt is een scherpe schaar en een stapel oude t-shirts: Een goede reden om die kasten te ontdoen van de oude shirtjes die eigenlijk toch niet meer gedragen worden!

Het is geen probleem als die shirts een print hebben, die geven extra kleur en karakter aan je garen.

T-shirts zonder zijnaad geven het mooiste resultaat, omdat je deze in een continu gladde draad kunt knippen. Van een shirt met naad kan natuurlijk ook garen gemaakt worden, maar de zijnaden blijf je erin terugzien als iets bredere stukjes stof. Dit hoeft natuurlijk geen probleem te zijn.

T-Shirt garen maken stap-voor-stap

1. Knip eventuele merkjes and waslabels uit T-shirt en leg deze plat neer. Zorg ervoor dat het shirt redelijk kreukvrij is, dit maakt het namelijk makkelijker om recht te knippen.

2. Knip met een scherpe (stof)schaar de onderste zoom en het het bovenste deel met de mouwen van het shirt af.

3. Draai het shirt vervolgens een kwartslag en knip het geheel vanaf de zijkant in stroken van ongeveer 1 tot 2,5 cm breed. Let op dat je de stroken niet helemaal afknipt, stop ongeveer 5 cm voor je bij het einde bent.

4. Ga zo door tot het hele shirt in stroken is ingeknipt.

5. Leg het shirt hierna zo neer dat het niet in stroken geknipte deel in het midden ligt. Knip deze vervolgens diagonaal in zoals aangegeven met de zwarte lijnen in onderstaande foto.

Hiermee zorg je ervoor dat het shirt in een grote spiraal geknipt wordt in plaats van in kleine lussen.

6. Dit ziet er dan als volgt uit:

7. De laatste magische stap bestaat eruit, dat je de stroken t-shirt stukje voor stukje stevig beetpakt en uitrekt. Hierdoor gaat de rek uit het stof en zal het oprollen tot het gewenste t-shirt garen.

8. Rol je tarn op een bol en het is klaar voor gebruik!

Ik ga er denk ik een opbergmandje van haken, een haaknaald in maat 12 mm werkt prima met mijn zelfgemaakte T-shirt garen!

Heb jij weleens zelf T-shirt garen of tarn gemaakt?