Stekencircus Tunisch haken

Ik weet niet of Tunisch haken nu de nieuwste trend is of niet, ik vind het leuk. Na twee cals ben ik nu aan mijn eerste eigen project begonnen. Wat ik het allerleukste vind, is dat je met twee steken eigenlijk al heel ver komt. In deze blog uitleg over de basissteek en de rechte steek en wat voor leuke patronen (letterlijk) je daarmee kunt maken: Stekencircus Tunisch haken.

Allereerst voor de goede orde, pin me niet vast op de namen. Zoals met redelijk wat andere steken, kunnen de namen nogal eens verschillen afhankelijk van waar je het vandaan hebt.

Ik gebruik de namen die wolplein.nl gebruikte in haar Tunische poncho CAL. Voor de mensen die niet bekend zijn met Tunisch haken, het principe is hetzelfde als gewoon haken alleen de handeling anders.

Waar je bij ‘gewoon’ haken de steek meteen helemaal af haakt, haak je bij Tunisch haken de steek in twee keer. Daardoor blijven de steken op je naald staan net als bij een breisteek, het enige verschil is dat je ze in de teruggaande toer elke keer af maakt en dus aan het einde weer 1 lus op de naald hebt.

Het haken van zeker de basissteek is niet moeilijk, de steken zijn duidelijk te zien en dus ook makkelijk te tellen. Alleen aan het einde is het altijd even kijken hoeveel je er precies waar in moet steken.

Nu kan ik dat heel uitgebreid uit gaan leggen, maar kijk vooral even naar dit mooie filmpje.

De rechte steek is hetzelfde principe, maar dan zorg je ervoor dat aan het begin je draad voor je naald ligt. Dat klinkt moeilijker dan dat het is, maar het is altijd een beetje puzzelen hoe het makkelijkste gaat. Ik heb veel mensen het verschillend zien doen, daar moet je je eigen handigheid in vinden.

Maar wat je dan precies moet doen, dat kun je het beste even hier bekijken:

Basissteek

Rechte steek

Nu kun je natuurlijk twee lapjes haken, elk in een patroon zoals aangegeven, maar wat zou de lol daarvan zijn? Zoiets noemen we een oefenlapje en voor het echte werk gaan we natuurlijk combineren. Er zijn voor nu twee ‘steken’ die ik met je wil delen. Al is steken niet helemaal de juiste term want het is eerder een patroon.

De eerste is een leuke ribbel die je krijgt als je om en om elke toer een rechte steek doet en een basissteek, waarbij de rechte steken steeds boven elkaar zitten en de basissteken ook. Dan krijg je eigenlijk een subtieler patroon dan wat je krijgt als je alleen de basissteek haakt, omdat je er telkens eentje over slaat.

De tweede optie is eigenlijk nog veel leuker en dat is de honingraat steek. Het principe is hetzelfde, je wisselt in dezelfde toer steeds de basissteek en de rechte steek af. Maar nu doe je een rechte steek op een basissteek en andersom. Daardoor verspringen de streepjes van het basispatroon en krijg je iets dat lijkt op een honingraat.

Die laatste ben ik het meeste fan van. Niet alleen omdat het van een paar heel simpele steken een mooie patroon geeft. Maar vooral ook omdat de steek heerlijk soepel valt. Uitermate geschikt voor een mooi oversized vest.

Wat is jouw favoriete Tunische haakpatroon?