Wat is planned pooling?

Planned pooling is een techniek die je kunt toepassen op zowel breien als haken. “Pooling” is het Engelse woord voor “samenklonteren” en dat is precies wat er met “planned pooling” gebeurd, het samenklonteren van groepjes kleuren waardoor een patroon ontstaat.

Een veel voorkomend patroon is die van de zogenaamde argyle, een ruitvormig patroon, maar er kunnen ook andere patronen ontstaan.

Er is echter niet 1 recept waarmee het altijd werkt. Dit komt omdat het effect van heel veel factoren afhankelijk is, zoals soort garen, snelheid van het kleurverloop, aantal kleuren, nummer haaknaald, je draadspanning. De leukste effecten krijg je met garen met een kort verloop (dus Fenna werkt bijv. niet, dat verloop is te lang, dan krijg je altijd gewoon breden strepen/banen).

Kortom, je zult gewoon een paar keer moeten proberen wat voor jou werkt. Natuurlijk zijn er op het internet wel hulpmiddelen (calculators) en “magic formulas” te vinden, maar feit blijft dat het toch heel persoonlijk is.

Het beste advies is: gewoon proberen en uithalen en opnieuw proberen. Soms moet je haaknaald groter of kleiner pakken of een ander aantal beginsteken. Maar als je het een paar keer hebt geprobeerd, leer je het garen “kennen” en dan lukt het vanzelf!

Garen Kleur
Boekenvoordeel Strengels Regenboog
Caron Lisa Print (kort verloop)
Hema Medium Melange
Medium 200 gram
Katia Mississippi 3 print
Kruidvat 0200 Prairie
Xenos Zachte katoen garen
Action Simply soft Camo alle kleuren
Gründl Mixed cotton
Ice Yarns Design wool light alle kleuren
Woolrich Color
(aanbieding van 06-12-2016)
gemeleerd breigaren,
behalve de Granit en de shadow
Phil Cotton 3  0201 Coraline0203 Aubépine
0202 Jacinthe
0204 Olympique
Record 210 color
Schachenmayer Bravo Color kleur nr 90
Catania Color  nr 0211, nr. 0213

 

Op deze site staat een beschrijving van hoe planned pooling gaat (vertaald vanuit het Engels door Esther Haerkens-Hermse, oorspronkelijke auteur: Ann Mancini-Williams).

Er is ook een facebookpagina voor planned pooling.

Ooit ga ik het ook eens proberen, als ik al mijn projecten af heb. Ik heb gewoon te weinig tijd. Als we dat nu ook eens konden kopen, tijd.

 

Tot volgende week.

Groetjes Belinda