Pixel haken

Ik heb weer wat nieuws geleerd: Het pixel haken. In deze blog vertel ik jullie er meer over. En geef ik uitleg over de corner2corner steek. 

Ik ben lid van een aantal Facebook groepen. Ik vind het leuk om te zien wat voor creaties anderen allemaal maken. En daardoor zelf ook weer wat inspiratie op te doen. Hierdoor kwam ik ook in aanraking met het pixel haken.

Wat is pixel haken?

Pixel haken is eigenlijk gewoon een afbeelding haken. Hiervoor kun je verschillende steken gebruiken. Bijvoorbeeld vasten, stokjes of de corner2corner (c2c) steek. Ook kun je tunisch haken. Ik heb voor mijn project de c2c steek gebruikt.

Corner2corner steek

Deze steek wordt in het kort de c2c genoemd. Bij deze steek werk je diagonaal. Dus van hoek naar hoek. Vandaar ook de naam. Op deze site heb je een goeie uitleg.

In dit filmpje worden er 6 lossen gehaakt. Ik heb elke keer 5 lossen gehaakt zodat het iets dichter is. Dan begin je dus in de 3e losse vanaf de haaknaald. En je gebruikt ook steeds 2 lossen in plaats van 3 lossen.

Kleurenwissel

Je moet natuurlijk wel van kleuren wisselen. Om dit mooi te doen heb ik een mooi filmpje gevonden op internet. Het eerste filmpje gaat over kleurwisseling met een nieuwe draad.

en het tweede filmpje gaat over de kleurwisseling in het werk.

Ik vind dat het heel goed uitgelegd wordt.

Ik kwam er halverwege achter dat het het mooist is als je de draad altijd aan dezelfde kant laat hangen bij een kleurwisseling. En dan wel aan de achterkant. Zo is het afhechten van de draden ook wat makkelijker.

Ik heb maar 5 kleuren gebruikt omdat ik het eerst niet al te moeilijk wou maken. Hierdoor viel het mee met het afhechten.

Wat kun je allemaal haken?

Eigenlijk kun je alle afbeeldingen haken die je maar wilt. Je kunt afbeeldingen omzetten naar een patroon met behulp van verschillende programma’s. Ik heb voor mijn deken stitchfiddle gebruikt. Ik vond dit niet heel moeilijk om te begrijpen.

Er zijn ook nog andere programma’s om te gebruiken zoals http://www.pic2pat.com/index.nl.html of http://stitchboard.com/ maar deze programma’s heb ik dus zelf nog niet gebruikt.

Dora

Ik heb gekozen voor een plaatje van Dora. En de naam van mijn neefje heb ik zelf erbij getekend. Ik wist niet precies hoe dit moest via het programma. Ik heb een patroon van een geborduurd alfabet gebruikt.

Het ziet er wat gehavend uit. Maar dat komt doordat ik het steeds gebruikte. Dit was al versie nummer twee.

Hulpmiddelen

Bij een pixel deken moet je goed het patroon bijhouden anders klopt er niets meer van. Hiervoor gebruikte ik twee kleuren stift. Zo kon ik mooi zien met welke rij ik bezig was. Ik markeerde alleen de randjes zodat de afbeelding nog wel zichtbaar bleef voor het geval ik een foutje maakte (wat nog wel eens gebeurde).

Omdat de draden steeds in de knoop raakten gebruikte ik visjes. Hierop kan je kleinere bolletjes winden zodat niet alles in de knoop komt.

Gebruikte garen

Voor mijn project heb ik garen van de zeeman en de wibra gebruikt. Dit is 100% acryl. Voor naald 4-5. Ik heb naald 4,5 gebruikt. De garen van deze winkels zijn prima te combineren.

Dit is het uiteindelijke resultaat.

Heb jij al eens een pixeldeken gehaakt? En wat heb je toen gehaakt?