Op maat gehaakt hoesje
Een op maat gehaakt hoesje haken? Toen ik mijn nieuwe fiets ging ophalen was ik helemaal blij. Heerlijk ik kon vanaf nu elektrisch fietsen.
Ik had speciaal gekeken naar een fiets waarbij het ‘computertje’ ofwel het display, los te halen was van het stuur als ik mijn fiets ergens neer zou zetten. Helaas, en tot mijn grote verbazing zat er geen hoesje bij om het computertje in op te bergen op het moment dat hij los van mijn fiets was.
Na een telefoontje naar de fietsenhandel bleek er voor dit type ook geen hoesje te zijn. Mijn oplossing deel ik vandaag met je!
Zelf een hoesje haken
Maar natuurlijk niet getreurd, want wat niet bestaat kan wel gemaakt worden. Ik ben in mijn wolvoorraad gedoken, heb wat bolletjes uitgezocht en ben zelf maar een hoesje gaan maken.
Ik ga je vertellen hoe ik het aangepakt heb om mijn hoesje op maat te maken. Zie het niet als een kant en klaar patroon, maar meer als een manier waarop je iets op maat kan maken, en vooral als een manier om je creatieve gedachte de vrije loop te laten en te bedenken hoe jezelf iets kan maken wat precies zo is zoals je het zelf hebben wilt.
Om je een idee te geven waarvoor ik het hoesje maakte heb ik een foto bijgevoegd, het is ongeveer 8 bij 8cm en ik denk ongeveer 1cm dik.
Tip vooraf:
Ik vind het erg prettig om met behulp van een steekmarkeerder steeds even aan te geven waar mijn toer begint. Het scheelt je een hoop hoofdbrekens als je even de tel kwijt bent.
Het begin
Na het uitzoeken van de bolletjes waarmee ik wilde werken (dat waren in mijn geval een paar restjes catania katoen die ik nog over had van een ander project) heb ik met de hoofdkleur een ketting van lossen opgezet die overeen kwam met de breedte van mijn computertje. Dit is een klein beetje gokken, en een klein beetje meten. Na de eerste paar toeren weet je of je goed zit ;-)
Om het geheel te beschrijven ga ik even uit van een ketting van 5 + 1 losse, in de praktijk waren dit er uiteraard meer, en je moet zelf kijken hoeveel losse je nodig hebt, maar het maakt voor de manier van werken uiteindelijk niet uit hoeveel losse je hebt. Het gaat om de hoeken, verder wijst het zich vanzelf. De +1 losse is om de eerste vaste te kunnen maken.
Toer 1:
Je begint de toer met een vaste in de vijfde (een na laatste) losse, daarna maak je in alle lossen behalve de eerste een vaste. In het voorbeeld zijn dat dus nog eens drie vasten. In de losse die nu nog over is maak je drie vasten, hierbij keer je om naar de andere kant van de lossen rij. Je maakt in de volgende vier lossen weer een vaste en in de laatste losse maak je nog twee vasten. Omdat je in spiraal haakt is het niet nodig om de toer af te sluiten met een halve vaste.
In een haakschema ziet dat er zo uit.
Toer 2:
Je haakt twee vasten in de eerste vaste van de vorige toer. Vervolgens steeds 1 vaste in de vasten van de vorige toer. Je bent nu weer in de hoek. Maak nu 3x twee vasten in iedere vaste van de vorige toer , vervolgens 3x 1 vaste in de vasten van de vorige toer, en 2x 2 vasten in de vaste van de vorige toer.
In een haakschema ziet het er dan zo uit.
Toer 3:
Je maakt weer 2 vasten in de eerste vaste van de vorige toer, nu 5x 1 vaste in de vasten van de vorige toer, 4x 2 vasten in de vasten van de vorige toer, 5x 1 vaste in de vasten van de vorige toer en 3x 2 vasten in de vasten van de vorige toer. Als het goed is ben je nu weer helemaal rond.
In het haakschema ziet het er nu zo uit.
De volgende toeren
De volgende toeren haak je vervolgens gewoon op iedere vaste een nieuwe vaste. Net zo lang tot je de gewenste hoogte hebt bereikt. Ik heb hierbij bij mijn hoesje er voor gekozen om ook af en toe een toer in een andere kleur te haken, maar je kunt het natuurlijk ook bij 1 kleur houden. De strepen in mijn hoesje zijn ontstaan door 1 toer bruin, twee toeren blauw en 1 toer bruin.
Het flapje
Als je de gewenste hoogte hebt bereikt haak je verder aan nog maar 1 kant van het hoesje, je gaat nu niet meer rondom maar heen en terug. In het voorbeeld van het telpatroon had ik in totaal 26 steken op mijn toer. Ik haak nu nog maar over 13 steken (de helft). Om het flapje een beetje schuin weg te laten lopen minder je vanaf de tweede toer van het flapje steeds aan beide kanten een steek. Als je flapje groot genoeg is kun je afhechten.
De afwerking
Omdat het bij mij om het computertje voor mijn fiets ging, vond ik het handig dat ik ook mijn fietssleutel eraan kwijt kon. Ik heb aan de bovenkant van het hoesje (voor de flap begint) dan ook nog een klein losse ketting gehaakt. Je kunt gewoon in de hoek aanhechten met een losse, een aantal lossen haken en vervolgens weer sluiten in de steek waar je ook aangehecht hebt. Aan dit lusje kon ik een ring hangen met een haakje waar ik heel gemakkelijk mijn fietssleutel af en aan kan haken.
TIP: Als je niet aan een haakje kan komen, kun je het haakje gebruiken dat aan een muntje voor je winkelwagentje zit. In de meeste supermarkten kun je bij de servicebalie zo’n muntje voor 50 cent kopen, soms is hij zelfs gratis.
Op het flapje en op het hoesje heb ik een stukje klittenband bevestigd zodat het hoesje ook af te sluiten is.
Ik hoop dat ik je op wat ideeën heb kunnen brengen. Ik ben heel benieuwd naar jouw eigen creaties. Op deze manier kun je van kleine tot grote projecten haken. Ik heb ooit ook een handtas gehaakt op deze manier.
Heb jij nog meer ideeën voor op maat gemaakte creaties?