Modern filethaken

Modern filethaken: Mijn eerste kennismaking met haken was eigenlijk filethaken. De gordijntjes voor de ramen en de sprei op mijn ouders’ bed. Al kwam ik er natuurlijk pas veel later achter dat het zelfgemaakt en gehaakt was. Maar ook ik durf in 2017 gezien te worden met filet haakwerk. Hieronder lees je mijn nostalgische, om mee te pronken en mijn moderne huidige filet projecten.

Die bedsprei dus. Ik herinner me niet anders dan dat mijn ouders onder een geweldig mooie 2-persoonssprei slapen. Die sprei was gemaakt door mijn moeder’s oma met Durable en ziet er nog steeds zo uit als hij toen van de naald rolde.

Toen ik eenmaal was begonnen met haken, begon mijn moeder het heel stiekem ook weer op te pakken. Op verzoek van mijn zusje startte mijn moeder als eerste project een sprei voor haar. Het voordeel van een filetpatroon is dat je het heel makkelijk kunt overnemen. Dus tekende ze het uit en ging ze aan de slag.

Het filetpatroon bestaat in de basis uit hokjes van 1 stokje, 1 losse en 1 stokje. Waarbij in de opvolgende toeren de stokjes en de lossen boven elkaar zijn.

Er zijn verschillende variaties waarbij je bijvoorbeeld vasten en meer lossen gebruikt of bijvoorbeeld halve stokjes. Het worden ook niet echt vierkantjes en afhankelijk met hoe je haakt en met wat voor garen kun je dus kiezen voor verschillende variaties om de vierkantjes te krijgen.

Maar een basispatroon ziet er dus in principe uit zoals dit shirt wat ik heb gehaakt uit een tijdschrift.

Je kunt allerlei leuke dingen doen met die openingen in je haakwerk, maar in principe worden de patronen er in gehaakt door de hokjes te vullen met stokjes. Je haakt dan bijvoorbeeld een stokje in plaats van de losse.

En elk patroon van bijvoorbeeld corner-to-corner of tapestry kun je daar in principe voor gebruiken. Het is alleen zo dat je maar twee keuzes hebt, open of dicht en dus maximaal een patroon van 2 ‘kleuren’ kunt haken.

Maar dat wil zeker niet zeggen dat het saai is. Zoals je bij de deken hierboven ziet, een eigen ontwerp zonder patroon, kun je door kleuren te gebruiken en afwisselen van dichte en open patronen een heel leuk effect krijgen.

De patronen zijn ook heerlijk simpel om te haken, van die tomeloze haakprojecten worden die ook wel eens genoemd (ik heb de hartjesdeken gehaakt tijdens het lezen van de literatuur voor mijn afstudeeronderzoek, het shirtje haakte ik tijdens een rondreis in Marokko).

Maar genoeg ouderwetse durable en patroontjes, want filethaken kan dus ook superhip zijn. Zo ben ik nu bezig met de scheepjes whirl om de lizard shawl te maken. Een heel simpel patroon waarin de basis filetsteek wordt afgewisseld met reliefstokjes en gewone stokjes. Ik ben er nu al verliefd op.

Of haak er deze superleuke sjaal mee van ikbenmarije. Of dit geweldige kussen.

Kortom, keuze te over. Wat trouwens niet wil zeggen dat we massaal onze spreien en gordijntjes op zolder op moeten bergen. Zeker niet, maar tussendoor een beetje kleur erin kan een oud patroon weer heel nieuw leven in blazen.

Met dank aan mijn moeder voor de foto’s en de inspiratie!