Marokkaanse tegelsteek haken

 

Een hele leuke steek om te haken is de Marokkaanse tegelsteek. U kunt het zo kleurrijk maken als u zelf wilt.

Ik word er altijd vrolijk als ik deze steek haak met zoveel mogelijk verschillende kleurtjes. Stelt u zich eens voor dat u een aantal van dit soort kussens in uw tuin heeft liggen! Krijgt u daar ook niet een zomers gevoel van?

 

Het is dus een ideale steek om allerlei restjes van hetzelfde soort garen te gebruiken. Door het patroon heen gebruikt u dan namelijk 1 basiskleur (op de foto de witte kleur, zichtbaar als V-tjes) en verder zoveel mogelijk accentkleuren.

Vindt u dit toch veel te druk worden, dan kunt u naast de basiskleur ook kiezen voor 1 accentkleur. Als u daarvoor naast een witte basiskleur voor geel kiest, krijgt u het volgende resultaat.

Hoe wordt de Marokkaanse tegelsteek gehaakt met 2 kleuren?

  • U kunt hiervoor elk soort garen gebruiken met bijpassende haaknaald
  • De lossen aan het begin van een toer tellen niet mee als steek
  • Er is geen goede of verkeerde kant aan deze steek
  • In het voorbeeld gebruik ik geel als accentkleur en wit als basiskleur

Gebruikte steken: L = Losse, V = Vaste, ST = Stokje, V-steek = (1Stokje, 1Losse, 1Stokje) in 1 steek

Zet 32 lossen op met wit. Het patroon is een veelvoud van 3 lossen plus 2.

Toer 1: 1V in de 2e Losse vanaf de haaknaald, (2L, sla 2 Lossen over, 1V in volgende Losse) 10x

Toer 2: haal de haaknaald uit de lus, stop in de witte lus een markeerder, zodat de draad niet los gaat. Begin weer aan de rechterkant met de accentkleur (geel):  begin in de 1 Lossen lus rechts naast de 1e Vaste: haak 3L, ((3ST + 1L) in elke 2 Lossen lus) 9x, 3ST in de laatste 2 Lossen lus. Haal vervolgens het witte lusje door het gele lusje en ga verder met het witte draad. Laat het gele draad hangen. Keer

 

Toer 3: 2L, (V- steek =1ST, 1L, 1ST) in elke witte vaste 2 toeren lager, eindig met 1ST in de witte 1 Lossen lus (= 10 x V-steek) Haal de haaknaald weer uit de lus en doe er een

 

Toer 4: pak aan de rechterkant het gele draad weer op: doe de haaknaald in de witte 2 Lossen lus van toer 3 en haak met geel: 3L, ((3ST, 1L) in een V-steek) 10x . Eindig met 1 ST op het witte ST van toer 3. Haal vervolgens het witte lusje door het gele lusje en ga verder met het witte draad. Laat het gele draad hangen. Keer

 

Toer 5: 2L, 1e V-steek in het 1e witte Stokje (= laatste witte Stokje van toer 3), verder (1 V- steek  in elk 2e Stokje van elke V-steek 2 toeren lager, eindig met 1ST in het 2e Stokje van de laatste V-steek. (= 10 x V-steek) Haal de haaknaald weer uit de lus en doe er een markeerder aan.

 

Toer 6: pak aan de rechterkant het gele draad weer op: doe de haaknaald in de witte 2 Lossen lus van toer 3 en haak met geel: 3L, (3ST, 1L) in een V-steek) 10x . Eindig met 1 ST op het witte ST van toer 5. Haal vervolgens het witte lusje door het gele lusje en ga verder met het witte draad. Laat het gele draad hangen.

Herhaal toeren 5 en 6 totdat u de juiste hoogte heeft bereikt. Eindig na toer 5.

Laatste toer: keer, 1L, 1V in het 1e ST, (2V in de V-steek en 1V in de het 2e ST van de V-steek) 9x, 2V in de laatste V-steek (= 30V)

Wilt u ipv 1 accentkleur meerdere kleuren gaan gebruiken, dan haakt u op dezelfde manier, maar ipv de oude (hierboven gele) kleur op te pakken, hecht u daar een nieuwe kleur aan.

Wat is uw favoriete kleurencombinatie voor de Marokkaanse tegelsteek? Gaat u voor een rustige combinatie of voor zoveel mogelijk kleurtjes?