Page content

article content

Ingelijst: Royal Delft

Ingelijst: Royal Delft

Het is af en toe gewoon heerlijk om toerist in eigen land te zijn. En het kan ook prima, er is genoeg te zien. En als excuus aandragen dat je liever op de bank zit te haken, dat hoeft helemaal niet! Inspiratie kun je namelijk overal om je heen vinden en soms op de meets verrassende plekken. In de serie blogs ‘Ingelijst’ gebruik ik musea als inspiratie voor projecten. Van simpel tot uitgebreid, een leuke steek of een halve deken. Soms overal al te vinden, soms een eigen ontwerp. Vandaag over Royal Delft.

We kennen allemaal de term ‘Delfts Blauw’, maar weten we ook allemaal echt wat ermee bedoeld wordt? Veel ontwerpen van bijvoorbeeld tegeltjes in oude (en moderne) keukens, dekens en ander linnengoed en zelfs schoenen zijn er tegenwoordig te vinden met de wit-blauwe opdruk. Maar geen van dat allen is daadwerkelijk Delfts Blauw zoals het in de 17e en 18e eeuw is ontstaan. Zoals alle porselein vindt ook dit aardewerk haar oorsprong in China. De VOC bracht deze goederen als handelswaar mee terug naar Nederland waar het razend populair werd in huishoudens – vanwege de prijs met name huishoudens van stand. Toen vanwege wederom een burgeroorlog deze handel stil kwam te liggen, maakten de Nederlandse pottenbakkerijen van de gelegenheid gebruik en kwamen met hun eigen variant.

Delfts Blauw kan tegenwoordig zowel handgeschilderd als machinaal gemaakt zijn, maar wat mij betreft is écht Delfts Blauw nog steeds de handgeschilderde variant. Dat is een echt vakmanschap. Wanneer de verf namelijk wordt aangebracht is deze nog zwart. Pas tijdens het bakproces wordt door een chemische reactie met het bestanddeel kobaltoxide de zwarte verf blauw en krijgt het zijn karakteristieke uitstraling. Een andere uitdaging is dat de term in 1 keer goed op het uiteindelijke object moet worden aangebracht. Dat wil zeggen dat een enkele fout al meteen een mislukte vaas geeft bijvoorbeeld. Mijn hand zou trillend dat laatste lijntje tekenen hoor!

Gelukkig zijn er ook minder breekbare én nauwkeurige alternatieven te vinden voor een mooi Delfts Blauw tintje aan je huis – ongeacht waar ter wereld je woont. Brei bijvoorbeeld deze geweldige omslagdoek van Ravelry. Of neem een mooi patroon van een trui met Noorse motieven en haak deze in witte en blauwe tinten. En mocht je echt Delfts Blauw in de ruimste zin van het woord willen nemen, haak dan bijvoorbeeld eens dit tulpentasje in blauw tinten. Neem een witte of lichte basiskleur en haak de stengels met de bladeren in een donkerblauw en de tulpen zelf in een iets lichter blauw.

En met een beetje geluk, als je goed op je spullen past, wordt jouw zelfgemaakte blauw-witte creatie over een tiental jaren ook als nationaal erfgoed aangewezen. Dromen mag he!

 

Gratis! Download nu 42 patronen

GRATIS! Vul je naam + e-mailadres in en download het gratis E-book:

Wij hebben ook een hekel aan spam
Lara
Mijn naam is Lara Minnaard, en samen met mijn Klein Lotharinger Sem woon ik in Wageningen. Door de dag heen geef ik trainingen die te maken hebben met het gesproken woord, maar daarnaast schrijf, haak en knutsel ik alle kanten op. Ik leerde drie jaar geleden haken van mij moeder tijdens een weekendje weg op een woonboot, om weer eens wat anders te doen dan theezakjes vouwen en borduren. Wanneer ik niet op de bank zit te haken of mijn moeder help met een nieuw patroon, reis ik veel en houd ik van koken.Als blogger hoop ik jullie te helpen, informeren en vooral te inspireren.

Comment Section

0 reacties op “Ingelijst: Royal Delft

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.