Ik (k)ook van jou ❤️
arrow_drop_up arrow_drop_down

Ik (k)ook van jou ❤️

Nieuw garen

Er is een nieuw garen uit bij Scheepjes, Mighty. Het is gemaakt met katoen en jute en het is stoer, sterk en milieuvriendelijk. Het lijkt me leuk om er wat patronen mee te bedenken, en deze week staat er een haakblog voor mij in de planning voor Breiclub. Daarom begin ik met een haakpatroon.

Het eerste idee was stoere onderzetters, ook leuk voor Valentijnsdag. Ik bedacht dat ik al eens eerder gehaakte onderzetters had laten zien bij Breiclub:

 

Ook leuk met dit stoere garen. Ik heb deze keer pannenlappen gehaakt. Het begin is hetzelfde als de onderzetters, dat patroon vind je in deze blog.

 

Benodigdheden

Voor de pannenlappen gebruik ik de volgende steken:

– losse

– vaste

– half stokje

– stokje

– anderhalf-stokje

Het anderhalf-stokje kom ik nooit tegen in patronen, maar het lijkt mij altijd een hele logische tussenstap tussen het stokje en het dubbele stokje. Misschien heb ik ‘m uitgevonden, maar misschien heeft iemand anders het ook wel eens bedacht. Ik gebruik het zelf al minstens 40 jaar. In deze blog leg ik het anderhalf-stokje uit.

 

Ik heb voor deze pannenlappen 1 bol Mighty gebruikt, de kleur heet Desert. Daarbij een restje rode katoen. Ik heb gehaakt met haaknaald nr 4.

Verdere benodigdheden: schaar en naald om af te hechten en eventueel water en Eucalan, een foam puzzelblok en spelden voor het blocken.

 

Het patroon

Er wordt gehaakt in een magische ring, in het begin steeds heen en weer. Dus na iedere toer keren. Een keerlosse is niet beslist nodig.

Let op: in het patroon gebruik ik een aantal keren het woord “ongeveer”. Soms kom je net wat anders uit. Dat is helemaal niet erg, haak ook een beetje op je eigen gevoel!

 

Toer 1: haak in een magische ring 6 vasten.

Toer 2: keer, in elke steek 2 vasten.

Toer 3: keer, *in de eerste steek 1 vaste, in de volgende steek 2 vasten*, herhaal van * tot *

Toer 4: keer, *in de volgende 2 steken elk 1 vaste, in de volgende steek 2 vasten*, herhaal van * tot *

Toer 5: keer, *in de volgende 3 steken elk 1 vaste, in de vierde steek 2 vasten*

 

Vanaf nu sla je in elke toer steeds de eerste steek over en de laatste 2 haak je samen. Je blijft verder meerderen, waarbij je in iedere toer 1 vaste extra haakt voor de meerderingen. Dus:

 

Toer 6: keer, sla 1 steek over, *haak in de volgende 4 steken elk 1 vaste, in de vijfde steek 2 vasten*, herhaal van * tot * zolang het kan en de laatste 2 steken samenhaken

Toer 7: keer, sla 1 steek over, *haak in de volgende 5 steken elk 1 vaste, in de zesde steek 2 vasten*, herhaal van * tot * zolang het kan en de laatste 2 steken samenhaken

 

En zo verder tot en met toer 14: keer, *haak in de volgende 12 steken elk 1 vaste, in de 13de steek 2 vasten*, herhaal van * tot * zolang het kan en haak de laatste 2 steken samen.

 

Het is handig om nu even uit te zoeken wat het midden is van de toer, door de steken te tellen.  Geef het midden aan met een markeerder of draadje.

 

 

Toer 15: sla de eerste steek over, in de volgende 13 steken elk 1 vaste en in de 14de steek 2 vasten, (ongeveer) in de volgende 4 steken elk 1 vaste, 2 x 1 half stokje, 2 x 1 stokje, in de volgende steek 1 stokje en 1 anderhalf-stokje, in de volgende steek 1 anderhalf-stokje en 1 stokje, daarna 2 x 1 stokje, 2 x 1 half stokje, (ongeveer) 4 x 1 vaste, in de volgende steek 2 vasten, 13 x 1 vaste en de laatste 2 steken samen haken

 

Toer 16: sla de eerste steek over, 7 x 1 vaste, in de volgende steek 2 vasten, (ongeveer) 11 x 1 vaste, 2 x 1 half stokje, 2 x 1 stokje, in de volgende steek 2 anderhalf-stokjes, 2 x 1 stokje, 2 x een half stokje, (ongeveer) 11 vasten, in de volgende steek 2 vasten, 7 x 1 vaste en de laatste 2 steken samen haken

 

Toer 17: sla de eerste steek over, 15 x 1 vaste, 2 vasten in de volgende steek, ongeveer 3 x 1 vaste, 3 x 1 half stokje, 3 x 1 stokje, in de middelste steek 3 anderhalf-stokjes, daarna 3 x 1 stokje, 3 x 1 half stokje, ongeveer 3 x 1 vaste, 2 vasten in de volgende steek, 15 x 1 vaste.

Aan het eind van toer 17 haak je 20 lossen voor het ophanglusje.

 

Daarna een hele toer vasten rondom de pannenlap haken. Een beetje op gevoel bij “scherpere” bochten 2 vasten in 1 steek haken en in het stukje tussen de twee bovenste boogjes juist een paar steken samen haken.

Op het moment dat je weer bij het lusje bent is het leuk om er een ander draadje bij te pakken in een kleur die je mooi vindt of die leuk bij de keuken past of zo. Dan haak je nog een hele ronde vasten, nu met dubbele draad. Eerst rond het ophanglusje en dan helemaal rond de pannenlap.

 

Draad afknippen en netjes afhechten.

Haak nog zo’n pannenlap. Block ze door ze op bijvoorbeeld een foam puzzelstuk te spelden en nat te spuiten met water en een druppel Eucalan en ze zo te laten drogen.

 

Dan zijn ze klaar om in gebruik te nemen. Zo’n setje is een leuk cadeautje voor hobbykoks!

 

Wil je meer over het garen weten? Ik schreef er al over op mijn eigen blog.

Ik ga eens nadenken over een breiproject met dit leuke garen.

Waar lijkt het jou geschikt voor?

Deze blog is met veel plezier geschreven door

Akkelien Smink

Volg je mij al?

https://debreimeisjes.blogspot.com/

 

En dat kan ook via

Liefs van De Breimeisjes!

 

Over de schrijver
Hallo, mijn naam is Akkelien Smink. Ik ben getrouwd (in 1991) en moeder van een zoon (2000) en wij wonen in Friesland. Zelf ben ik geboren in 1965 en ik heb dan ook handwerkles gehad op de lagere school, zoals dat toen heette. Ook leerde ik wel eens wat mijn moeder en haar moeder. Handwerken heb ik altijd leuk gevonden en ging als een rode draad mee door alle opleidingen die ik volgde. Op de HAVO koos ik textiele werkvormen als examenvak en op de pedagogische akademie haalde ik alle aantekeningen, ook die voor handwerken. Natuurlijk zijn er jaren geweest dat ik nauwelijks een haak- of breipen aanraakte en toch pakte ik regelmatig de draad en wat naalden weer op. Sinds een aantal jaren haak en brei ik er weer vrolijk op los, vaak samen met vriendin Lydia en zo ontstonden De Breimeisjes. Die naam klopt niet helemaal, maar klinkt wel lekker. Er kwam een website en later een blog, om te laten zien wat we allemaal maken. Dat is meer “mijn ding”, vooral het bijhouden van de blog (debreimeisjes.blogspot.nl) vind ik erg leuk. Zonder Lydia was het vast niet eens ontstaan, dus blijft het De Breimeisjes. Nog steeds hebben Lydia en ik regelmatig “club”, dat wil zeggen: we drinken koffie/thee, nemen daar wat lekkers bij, kletsen heel wat af en ondertussen zijn we aan het haken of breien. Altijd weer inspirerend!
Reactie plaatsen