Het haakstekenalfabet: de P van Picotsteek
De picot-steek is een van de makkelijkste haaksteken die er bestaat, maar vreemd genoeg een van de minst gebruikte. Je maakt een klein lusje met een paar lossen, vaak herhaal je dit over de gehele lengte van je werk. Zo krijg je lieve lusjes aan bijvoorbeeld een kraagje of truitje. Vandaag laat ik je wat picot-inspiratie zien in de serie Haakstekenalfabet en deel ik ook een supergemakkelijk picot-patroontje met jullie!
In de bovenstaande doily zie je picots op heel veel verschillende manieren terugkomen, niet alleen aan de rand maar ook in het werk zelf. Enkele lusjes maar ook groepjes van drie. Het patroon is helaas niet online verkrijgbaar, maar dient wel als inspiratie!
Picotjes worden veruit het vaakst gebruikt in een rand. Dit patroon van een rand met picot kun je aan vrijwel alles toevoegen. Denk niet alleen aan placemats en handdoekjes maar ook aan kleding en gordijntjes. De rest van het werk hoeft niet per se gehaakt te zijn, je kunt het gehaakte randje ook aan een stoffen jurkje bevestigen!
Zelf vind ik picots het mooist uitkomen aan de rand van een shawl. Zo vrouwelijk! Vind het patroon van deze prachtige shawl gratis hier.
In deze hoofdband zijn de picots niet in de rand verwerkt, maar in het werk zelf. Erg mooi! Vind het patroon hier.
Picot Slinger
Vandaag deel ik ook een supersimpel patroontje voor een slinger met jullie, waarin je de picot-techniek gebruikt.
Eerst haak je een stuk of 20 lossen. Dan: *haak 7 lossen, haak een halve vaste in de 8e losse vanaf de haaknaald; haak 15 lossen*. Herhaal dit totdat je de slinger lang genoeg vindt. Op het laatste haak je nog een paar lossen meer.
Zelf heb ik de slinger gehaakt met textielgaren van Hoooked, maar je kunt natuurlijk voor elke dikte garen kiezen! Maak er een paar in verschillende kleuren en versier er je kamer mee. Ook een leuk haakproject om met kinderen te doen!
Wat vinden jullie van de picot? Hebben jullie er wel eens gebruik van gemaakt in een project? Deel het in de reacties!