Het beginstokje: tip van de week!

Het beginstokje: tip van de week! Ken jij het beginstokje (of het startstokje) al? Aan het begin van een nieuwe rij of ronde stokjes staat er in een patroon meestal  dat je 3 losse moet haken. Deze drie lossen komen dan in de plaats voor het eerste stokje.

Dit wordt gedaan omdat je eerst op de goede hoogte terecht moet komen.  Maar die 3 lossen zien er toch altijd een beetje ‘anders’ uit.

Ik ben Ingrid (gastbogger) en ik ga je vandaag laten zien hoe een beginstokje in z’n werk gaat: heel veel succes!

Waarom een beginstokje?

Zoals gezegd vaak vallen de 3 lossen die vaak gehaakt worden toch best wel op in het werk, wat minder mooi is. Er is een andere oplossing, het beginstokje! Het lijkt heel ingewikkeld maar als je het eenmaal doorhebt valt het reuze mee.

En je zult zien dat alhoewel het als je heel goed kijkt er nog steeds iets anders uitziet, dit beginstokje toch veel minder opvalt en een mooier geheel geeft. Maar genoeg gekletst ik ga je vertellen hoe je het beginstokje maakt.

Hoe maak je een beginstokje?

Aan het begin van je nieuwe ronde (of rij dat maakt geen verschil) trek je de lus op je haak omhoog, precies zo dat het net zo hoog is als de andere stokjes, kijk hiervoor naar de eerder gehaakte stokjes van een eerdere ronde.

Als je twijfelt hij kan beter iets lager dan iets hoger zijn, maar probeer ongeveer de hoogte van de stokjes aan te houden.

Leg nu je wijsvinger op de bovenkant van de lus zodat deze niet kan verschuiven of draaien.

Terwijl je de lus vast blijft houden haal je de naald achter de lus langs. Ik hoop dat je het een beetje op de foto kunt zien.

Pak nu de werkdraad op en haal deze achter de lange lus omhoog, je blijft al die tijd de lange lus fixeren met je wijsvinger.

Je hebt nu twee lussen op je haaknaald. Neem de werkdraad nog een keer op zodat je drie lussen op je haaknaald hebt.

Haal dit nieuwe lusje door de twee lussen die je nog op je naald hebt staan (hierbij kun je de vinger die de eerste lus vasthield van de lus afhalen).

 

Je beginstokje is nu klaar, en je kunt verder met de volgende stokjes volgens je patroon.  Als je een paar rondes maakt op deze manier ziet het er zo uit, je moet echt goed kijken wil je het begin van de rondes nu nog kunnen ontdekken.



In het begin is het wel even oefenen, voor je hem soepel maakt, maar je zult zien dat het steeds makkelijker gaat.

Een oefenproject met het beginstokje

Om het beginstokje te oefenen heb ik  een leuk klein project voor je, een vlaggetjeslijn van granny-driehoeken. Je maakt een aantal van deze driehoeken en zet ze dan aan elkaar, als je klaar bent heb je en goed kunnen oefenen met het beginstokje en je hebt een leuke vlaggetjeslijn om op te hangen bij een feestje (of gewoon zomaar omdat het zo gezellig staat).

Het driehoekje maak je zo:

1. Maak een magische lus (als je dit lastig vindt, of niet weet hoe het moet, kun je ook een ketting van 5 losse maken en deze sluiten met een halve vaste).

2. Maak in de lus een beginstokje (als je nog aan het oefenen bent kun je er voor kiezen om hier nog 3 losse te haken, in de magische ring is het nog iets lastiger)-2 st- 2l- 3st- 2l- 3st- 2l, trek de magische ring aan en sluit de ronde met een hv bovenin het startstokje (of de derde losse). Maak nu nog 3 keer een hv tot je in de losse ruimte bent.

3. Maak een beginstokje – 2st- 2l- 3st in de losse ruimte, 1l,  3st- 2l- 3st in de losse ruimte, 1l, 3st- 2l- 3st in de losse ruimte, 1l, sluit de toer met een hv , maak ook nu weer 3 hv tot je in de hoek met 2l bent. (de twee lossen zijn elke keer de hoek van je vlaggetje)

4. Maak een beginstokje – 2st- 2l- 3st in de 2 losse ruimte (hoek), 1l, 3st, 1l, 3st-2l-3st in de 2l ruimte (hoek), 1l, 3st, 1l, 3st-2l-3st in de 2l ruimte (hoek), 1l, 3st, 1l, sluit de toer met een hv , maak ook nu weer 3 hv tot je in de 2l hoek bent.

5. Maak een beginstokje – 2st- 2l- 3st in de 2 losse ruimte (hoek), 1l, 3st, 1l, 3st. 1l, 3st-2l-3st in de 2l ruimte (hoek), 1l, 3st, 1l, 3st. 1l, 3st-2l-3st in de 2l ruimte (hoek), 1l, 3st, 1l, 3st, 1l. Sluit de toer weer met een hv, maak ook nu weer drie hv om in de hoek te komen. Hecht met de laatste hv je draad af, laat de draad hierbij lang genoeg om deze straks door je kwastje heen te kunnen trekken. Alleen de begindraad werk je weg , je einddraad laat je hangen.

Je driehoek is nu af, om hem extra leuk te maken, komt er nu nog een kwastje aan.  Hiervoor wikkel je de draad 8x om je vingers (meer of minder kan ook, daarmee wordt het kwastje dikker of dunner) en knip de draad af.

De lussen die je bovenaan bij de vingers ziet haal je alsof het één dikke lus is door de onderste hoek van je vlaggetje (waar de einddraad ook hangt)

Nu pak je de onderste draden inclusief de einddraad van je vlaggetje en haalt deze door de lus bovenin de dradenbundel.  Trek deze stevig aan.

Knip nu de lusjes onderin door zodat er losse draden ontstaan. Hierna kun je ze nog een beetje op dezelfde maat knippen, pas op dat je niet teveel weg knipt.

Vlaggetjes aan elkaar haken

Als je genoeg vlaggetjes hebt gemaakt kun je ze aan elkaar haken. Haak hiervoor eerst een ketting van een aantal losse zo lang als je het uiteinde wilt hebben, als je de goede lengte hebt neem je een vlaggetje, haak een vast in de rechterbovenhoek (2 losse ruimte) van het vlaggetje, haak vasten over de hele bovenrand tot je een vaste hebt gehaakt in de linkerbovenhoek.

Haak nu 3 losse en haak dan het volgende vlaggetje vast zoals de vorige, dit kun je herhalen tot je al je vlaggetjes aan elkaar hebt, haak dan weer een losse ketting in de lengte die je wilt voor het uiteinde en je vlaggetjeslijn is klaar.

Voor mensen die graag van een haakschema werken heb ik het geheel ook nog in een schema gezet, vind je dat niks, dan kijk je gewoon alleen naar de beschrijving en laat je het schema links liggen.

Dat was het beginstokje!

De vlaggetjeslijn wordt ook heel gezellig als je verschillende kleurtjes vlaggen haakt, je kunt ook met verschillende kleuren in een vlaggetje werken door bijvoorbeeld de eerste twee toeren in een andere kleur te haken als de laatste twee toeren en het kwastje weer in een andere kleur. En zo zijn er nog veel meer varianten te verzinnen, laat je fantasie maar werken.

Veel plezier ermee, en na zo’n vlaggenlijn weet ik zeker dat je niet meer hoeft na te denken over het beginstokje, die maak je nu vast automatisch!

Ga jij het beginstokje nu ook gebruiken? Heb je nog vragen? Stel ze hieronder gerust!

 

Blog gemaakt door gastblogger en Breiclub.nl lid: Ingrid van Graafeiland

Wil jij ook lid worden van Breiclub? Probeer het eens een maandje voor slechts €1,00!