Haken met bliklipjes

Haken met bliklipjes een nieuwe trend? Of een traditie uit Brazilië?

Je ziet ze steeds vaker. Chique aluminiumtassen uit Brazilië, gemaakt van de lipjes van drankblikjes. Sônia Conceicão uit Salvador is een van de ontwerpsters.

Op verschillende websites vind je allerlei modellen en filmpjes ter inspiratie en als aanvulling bij dit artikel. Je geeft het woord ‘bliklipje’, ‘pull tabs’ of ‘pop tabs’ in en je kan je keuze maken.

Van een weggegooid blikje tot een blitse tas is een lange weg en bovendien een arbeidsintensief werk, dat zal je snel duidelijk worden! Van niets iets moois maken is hier echt de kunst!

Verzamel aluminium treklipjes van drankblikjes, je kunt ze aankopen in de speciaalzaken voor crea- en hobbymateriaal, maar het spreekt voor zich dat ik de voorkeur geef aan recyclagelipjes. De zoektocht ernaar is tevens een groot avontuur. Het aantal hangt natuurlijk af van het gekozen werkstuk en het kan hoog oplopen.

We kunnen nog niet aan de slag hoor. De lipjes worden eerst gewassen en gedroogd. De doffe en lelijke exemplaren worden verwijderd. En het aanhechtingspuntje wordt met een fijne tang verwijderd. Met de mooie glanzende exemplaren kan je aan de slag.

Bij nader toezien ontdek je verschillende vormen en natuurlijk ook gekleurde lipjes. Het spreekt voor zich dat je voldoende lipjes van dezelfde soort moet verzamelen om een mooi resultaat te bekomen.

Vooral er we kunnen starten hebben we nog het volgende nodig:

  • Aantal lipjes afhankelijk van het gekozen model
  • Katoenen haakgaren geeft een mooi resultaat – zwart is chique, gekleurd garen is speelser. Dit is natuurlijk een persoonlijke smaak.

Synthetische draad is sterk, maar bestand tegen slijtage en meestal lichter. Zorg in ieder voor een gladde, niet rekbare draad!

  • Haaknaald 3 of 5
  • Kniptang

Aan de slag:

 

En voor de gevorderden, hier alvast wat leuke ideetjes:

Wie krijgt al de kriebels om te verzamelen? En wie gaat deze uitdaging aan?