Geschenkbuideltjes haken (basis)
Als ik naar een feestje ga of er is iemand jarig, probeer ik altijd een origineel cadeau te bedenken. Want omdat de meeste mensen tegenwoordig eigenlijk alles al hebben, worden er geen verlanglijstjes meer gemaakt. ‘Doe maar geld’, zeggen ze dan. Ik ontwierp een geschenkbuideltje om het geld in te doen. Het basispatroon deel ik hier met jullie.
Toen ik bezig was met het ontwerpen van het buideltje, ontdekte ik dat het vrij eenvoudig is om te variëren. Je maakt het buideltje makkelijk groter, voor het verpakken van grotere cadeaus of als tasje. Ik zag er ook meteen een sieradenbuideltje in, of een zakje om dierbare dingen in te bewaren.
Ook kun je eenvoudig variëren met het garen en natuurlijk de steken die je gebruikt. De eenvoudigste versie bestaat alleen uit vasten, maar er zijn zoveel andere leuke steken te vinden. Op de website van de Breiclub staan er een heleboel, maar ook b.v. in ‘de Haakbijbel’, een boek van Sarah Hazell; daar staan er maar liefst 200 in. De mogelijkheden zijn eindeloos!
Patroon geschenkbuideltje
Als je een buidel wilt haken, begin je in het midden van de bodem. Dit is bij alle ronde tasjes, bakjes of buideltjes altijd hetzelfde. Het gaat als volgt:
Haak 6 vasten in een magische ring
( zoek op youtube of pinterest als je niet weet hoe dit moet).
Sluit de toer niet, je haakt gewoon steeds verder (eigenlijk haak je dus een spiraal). Het is daarom belangrijk dat je een steekmarkeerder in de eerste steek stopt, anders raak je de tel kwijt!!
Toer 1: Haak nu in elke van de 6 vasten 2 vasten. Je hebt dan, als je weer bij je 1e steek bent, 12 vasten.
Vanaf nu ga je per rondgang 6 steken (vasten) meerderen. Dus:
Toer 2: *1 vaste in de eerste steek, 2 vasten in de volgende steek* *-* herhalen tot het einde van de ronde, je hebt dan 18 vasten.
Toer 3: *1 vaste in de eerste 2 steken, 2 vasten in de 3e steek* *-* herhalen tot het einde van de ronde, je hebt dan 24 vasten.
Toer 4: *1 vaste in de eerste 3 steken, 2 vasten in de 4e steek* *-* herhalen tot het einde van de ronde, je hebt dan 30 vasten.
Toer 5: * 1 vaste in de eerste 4 steken, 2 vasten in de 5e steek* *- * herhalen tot het einde van d ronde, je hebt dan 36 vasten.
Heb je het door? Bij elke ronde komt de dubbele vaste (2 vasten in 1 steek) 1 steek later dan in de ronde ervoor.
Maak de bodem zo groot als je wilt door hiermee door te gaan.
Dit principe heeft (naar mijn mening) één nadeel: na verloop van tijd ontstaat er een hexagon omdat je steeds op dezelfde plek meerdert. Dit kun je oplossen door het meerderen een beetje te verschuiven: begin b.v. in toer 5 met 1 vaste in de 1e steek, *2 vasten in de volgende steek, 1 vaste in de volgende 4 steken* *-* herhalen tot het eind van de ronde (je eindigt dan dus met 3 vasten, samen met de 1e vaste van de ronde vormen die dan weer het groepje van 4). Als je dit af en toe een ronde doet, wordt je bodem mooi rond.
Als de bodem groot genoeg is, stoppen we met meerderen. Vanaf nu is het dus gewoon 1 steek per steek in de ronde ervoor. Je zult merken dat hierdoor een ronding ontstaat en je verder naar boven haakt. Bij de eerste ronde hiervan haakte in alleen in de achterste lus van de vasten in de ronde ervoor, er ontstaat dan een mooi randje. Houd wel een steemarkeerder in de 1e steek van je toer.
Gaten maken voor het koordje: als je bijna bij het punt bent dat je buidel op hoogte is, haak dan na de laatste steek van de ronde een halve vaste in de 1e steek. Haak hierop 3 lossen (=1e stokje). *Haak een losse, sla 1 steek over en haak een stokje in de volgende steek* *-* herhalen.
Eindig met een losse en haak een vaste in de 3e losse van het begin van de ronde. Doe hier je steekmarkeerder weer in, want nu ga je gewoon weer rondjes haken.
Haak in elke steek een vaste (dus 1 in de lossenboog, 1 in het stokje van de vorige ronde,). Haak door tot je je buidel hoog genoeg vindt en eindig met een halve vaste in de 1e steek van de ronde ). Hecht de dragen af en rijg een koordje door de gaatjes die je in de ronde van de stokjes gemaakt hebt .
Klaar! Heb je de smaak te pakken? Ga dan helemaal los en haak er nog een paar. Grotere, kleinere, gekleurde, andere steken – inspireer jezelf! In mijn volgende blog werk ik een buideltje met de madeliefsteek uit, mijn lievelingsvariatie.
Laat je me zien wat jij bedacht hebt?
Veel plezier!