Een gehaakte trappelzak - leuk kraamcadeau!

Er zijn zo veel leuke kraamcadeautjes te maken, maar deze sprong er voor mezelf toch echt wel uit! Elke keer dat ik hem voorbij zag komen dacht ik: Die wil ik ook kunnen maken: De gehaakte trappelzak voor in de Maxi-Cosi! 

De kleuren die ik voor de trappelzak wilde gaan gebruiken waren al snel gekozen. Mijn schoonzus en haar man wisten nog niet of het een jongen of een meisje ging worden, samen met mijn vriend hebben we besloten om drie verschillende kleuren groen te gaan gebruiken. Dit kan zowel voor een meisje als voor een jongen gebruikt worden.

Welke patroon ga je gebruiken?

Dit is best moeilijk te kiezen, omdat we hadden gekozen voor drie kleuren groen. In de praktijk bleek al snel dat deze kleuren niet met alle steken mooi uit zou komen. Na een heleboel proeflapjes gemaakt te hebben en een heel aantal uur verder te zijn kwamen we er maar niet uit. 

Op Facebook kwam ik regelmatig foto’s tegen van een trappelzak in de wafelsteek, dit is een ontzettend mooie steek maar met verschillende kleuren werd het toch te druk. De uitleg van de wafelsteek kan je hier vinden.

Opzoek naar een andere steek, maar bleef het maar moeilijk vinden een goede steek te vinden. We hielden het maar op simpele steken, maar het wilde maar niet mooi uitkomen zoals ik in gedachten had. Vaste, stokjes, een variatie hierop, maar nee niets wilde… 

De afgelopen tijd had ik al een paar keer de Granietsteek of te wel Weefsteek gebruikt. De uitleg van de Weefsteek kan je hier vinden. Misschien is dat wel een goede steek om te gebruiken. Na weer een proeflapje gemaakt te hebben met de kleuren die we gingen gebruiken, kwam er toch echt een eind aan de zoektocht naar de juiste steek!

Het resultaat van deze Granietsteek in combinatie met de kleuren komen heel erg mooi uit!

Gehaakte trappelzak – patroon:

Via Facebook kwam ik een mooi patroon tegen die je er goed voor kon gebruiken met de maten van de Maxi-Cosi erbij, ook wel erg handig omdat we zelf nog geen kinderen hebben en dan ook niet een Maxi-Cosi thuis hebben staan.

Eigenlijk is het haken van de Maxi-Cosi Trappelzak heel makkelijk! 

Afmetingen van de Maxi-Cosi Trappelzak zijn: 

  • Breedte: 45 cm
  • Hoogte voorpand: 45 cm (55 cm inclusief een omslag van 10 cm)
  • Hoogte achterpand: 95 cm

Benodigdheden: 

  •  9 bollen Babysoft (wat je zelf wilt)
  • Haaknaald 4
  • Twee deelbare ritsen van 45 cm
  • Voeringstof (flanel)
  • Stopnaald

Hoe te beginnen? 

Begin met het haken bij de omslag van het voorpand, in de steek die je zelf zou willen. Haak zoveel losse als er nodig zijn voor een breedte van 45 cm. Hou er met de Granietsteek rekening mee dat je altijd op en even aantal uit komt.

Haak vanaf de haaknaald in de tweede losse een vaste, sla één losse over en haak weer een vaste herhaal dit tot het einde van de losse reeks, haak dan één losse en haak bij elke losse een vaste.

Zie hierbij ook de uitleg van de Weefsteek of wel Granietsteek

Haak alles aan elkaar aan één stuk door, daarbij krijg je dus een lap van 150/160 cm lengte. 

Het voorpand

Haak voor het voorpand een stuk van 45 cm breedte in de steek die je wilt gebruiken. Begin aan de kant van de omslag. Haak net zo lang door tot dat je 45/55 cm aan lengte hebt.

Door naar het achterpand 

Nu haak je nog 30 cm verder voordat je het eerste opening in je werk maakt. Deze middelste opening is voor de riempjes bij de beentjes. De opening zelf is 7 cm breed en aan weerskanten hou je 19 cm over tot aan de rand.

Nu ga je verder met de 35 cm naar de openingen naar de schouderbandjes.

Tussen de opening van de riempjes van de beentjes en de opening van de onderste schouderbandjes zit 35 cm.

Hier maak je de volgende twee openingen van de eerste schouderbandjes, dan haak je 4 cm verder en haak je ook weer twee openingen voor de bovenste schouderbandjes.

Hoe kan ik ook alweer knoopsgaten haken? Je vind het hier in mijn andere blog.

Bijna klaar! Dat was mijn gedachte hier op dit punt! Nog maar 25 cm te gaan en dan is het haken even klaar..

In mijn volgende blog zal ik uitleggen hoe ik de voering aan de trappelzak maak en de rest van de trappelzak in elkaar zet.

Hierbij alvast een foto van het eind resultaat.

Lezen jullie volgende keer weer mee?