Gehaakte armband met patroon - Breiclub.nl
Gehaakte armband: het patroon!

In de Breiclub Ledengroep was er interesse in een unieke gehaakte armband met patroon, met van die mooie kraaltjes. Ik werd vervolgens geïnspireerd door prachtige, gehaakte russische armbanden en heb zelf een patroon gemaakt!

In ruil voor het patroon zou ik het heel erg waarderen als je dit blog deelt op je Facebook (klik op de blauwe knop hierboven “Deel”) en een reactie achterlaat hieronder.

Je kunt er natuurlijk je eigen fantasie op loslaten qua kleuren, kralen en steken. En je kunt er leuk je restjes katoen mee opmaken! Het is een perfect project dat je in een uurtje kan uitvoeren, en het resultaat is zo leuk. Niet alleen voor jezelf, maar ook als cadeautje om weg te geven voor jong & oud vind ik.

Hieronder beschrijf ik hoe ik de gehaakte armband heb gemaakt.

Gehaakte-armband-breiclub-1

Ik gebruikte voor deze armband katoen en haaknaald 2,5. De kraaltjes kocht ik bij Xenos. Je hecht steeds een nieuwe kleur aan met de goede kant van het werk voor. Behalve als er staat dat je een keerlosse moet haken, dan keer je je werk wel.

Toer 1: Haak een ketting van 45 lossen.

Toer 2 t/m 4: 44 vasten. (Start toer 3 en 4 met een keerlosse) (foto 1)

Toer 5: Om de armband stevigheid te geven, haakte in aan beide zijde 44 krabsteken. (Een krabsteek is een vaste die je van links naar rechts haakt) (foto 2)

Toer 6: Rijg 11 kralen aan je draad. Hecht je draad aan. Haak 2 v. Schuif een kraal aan, 3 v, kraal, 3 v, kraal, etc. Je eindigt met twee vaste en een keerlosse (foto 3)

Toer 7: 44 vaste (foto 4)

Gehaakte-armband-breiclub-4

Toer 8 : Hecht aan in de tweede vaste, haak 3 lossen en 2 samengehaakte stokjes in deze steek. Haak een losse, sla een steek over, haak een cluster van drie stokjes. Herhaal tot je twee vaste over hebt. (Foto 5)

Toer 9: Hecht een nieuwe kleur aan in de eerste vaste van toer 7. Haak 2 losse en een hstokje in dezelfde steek. Haak 1 vaste om de losse na het cluster van toer 8. Haak 2 hstokjes in de overgebleven steek van toer 7. Haak nu steeds een reliefvaste om het cluster (steek je naald van voor om het cluster in en haak een vaste) en twee hstokjes tussen de clusters. Eindig de toer met twee hstokjes. ( Foto 6 en 7)

Toer 10: Rijg 21 kralen aan de draad. Hecht de draad aan op de tweede losse van het begin van toer 9. Haak hierin een vaste, haak vervolgens een vaste, 1 kraal + vaste, 2 vaste, kraal + vaste, 2 vaste. Elke kraal valt op de reliefvaste, elke vaste op een hstokje. Eindig met een keerlosse.

Toer 11: 1 rij vasten (dat zouden er 63 moeten zijn) (foto 8)

Gehaakte-armband-breiclub-3

Toer 12: Hecht een nieuwe kleur aan. Haak 3 vasten, 1 reliefvaste om 2 vaste van toer 11. 1 vaste, 1 reliefvaste om twee vaste van toer 11 etc. Eindig met 3 vasten.

Toer 13: Haak alleen in de voorste lussen. Hecht een nieuwe kleur aan. Haak 2 vaste, 3 losse, 2 st overslaan, 2 vaste, 3 losse, 2 overslaan etc. Eindig met 3 vasten.

Toer 14: Hecht een nieuwe kleur aan in de achterste lus, haak 3 losse. Haak een stokje in de volgende achterste lus. Haak op de overgeslagen steken van toer 13: 1 stokje, 2 stokjes in een steek. Dan weer twee stokjes in de achterste lus, etc tot einde toer, haak 3 keerlosse.

Toer 15: Haak een stokje. Sla twee steken over en haak (losse, stokje, losse, stokje, losse, stokje, losse,) in een steek. Sla 2 steken over, vaste, sla twee steken over, en haak weer () etc. Je hebt dan 8 boogjes. (Zie foto 9)

Toer 16: Hecht een nieuwe kleur aan op het eerste stokje van de toer. Haak een vaste. Haak steeds om elk losseboogje 2 vaste, 1 pico, (pico = 3 losse, hv in de eerste losse) haak om de laatste 1 losse steeds 2 vasten. Elk boogje heeft nu een randje met 3 pico’s. (Zie foto 10)

Toer 17: Ga terug naar toer 13. Rijg 10 kralen aan je draad. Hecht je draad aan, haak een vaste. Haak om elk boogje een vaste, hstk, stokje, kraal, stokje, hst, vaste. Eindig met twee vaste. (Zie foto 11)

Werk alle draadjes weg en haak links en recht van de armband twee rijen vasten. Haak aan een kant in de tweede rij vaste verdeelt 4 lossenlusjes die als knoopsgat kunnen dienen. Gebruik kleine knoopjes of kralen als sluiting. (Zie foto 12)

Gehaakte-armband-breiclub-4

Ik ben erg benieuwd wat voor gehaakte armband jij maakt! Welke kleuren en kraaltjes gebruik je? In ruil voor het patroon zou ik het erg leuk vinden als je een reactie hieronder achterlaat!

Mysterblanket_640x150_2015

Over de schrijver
Hoi! Mijn naam is Babette en ik ben de oprichtster van Breiclub.nl. Het is sinds 2014 mijn missie om samen met het Breiclub team, breien en haken in Nederland nóg leuker te maken. Ik wil hierbij creatief en vernieuwend zijn en ben constant bezig om waardevolle; leuke producten te creëren. Ik heb veel toekomstplannen voor Breiclub.nl en vind het geweldig om zo veel contact te hebben met bevlogen hakers en breiers. Daar haal ik echt mijn inspiratie vandaan!
Ineke
Door

Ineke

op 22 Jun 2015

Hallo Kristel, Wat een super idee , had ze al op pinterest gezien. Maar dit is een erg mooi patroon,bedankt.

Ineke rauwerda
Door

Ineke rauwerda

op 22 Jun 2015

Ik vind het een geweldig leuk armband en ga hem delen

Gerda Nendels
Door

Gerda Nendels

op 22 Jun 2015

Hallo Kristel, leuk ontwerp en je hebt leuke kleurtjes voor de armband gebruikt. Mijn vriendin is over 1,5 week jarig en ik ga deze armband zeker voor haar maken. Heb eerder zelf al eens armbanden gehaakt maar dan heel simpel met alleen stokjes. Die versierde ik dan door er ook kralen mee in te haken en bovenop verschillende knopen erop vast te naaien. Ook leuk. Maar ik moet zeggen dat ik helemaal blij word van jouw ontwerp. Groeten Gerda Nendels.

Kristel
Door

Kristel

op 22 Jun 2015

Leuk om te horen dat je het mooi vind, Gerda. Ik ben benieuwd naar jouw creatie!

Margreet van den Berg
Door

Margreet van den Berg

op 22 Jun 2015

Wat een mooie armband, je gebruikt steeds van die mooie combinaties van kleuren, geweldig.

Corrie
Door

Corrie

op 22 Jun 2015

Wauwww Kristel, Wat mooi zeg als ik tijd heb ???? ga ik hem zeker maken

Karin
Door

Karin

op 22 Jun 2015

Super leuk als ik bij ben met de rest van mijn werkjes ga ik hem maken!

Wilmy
Door

Wilmy

op 22 Jun 2015

Super leuk! Ik ga hem maken!! Bedankt voor het patroon

Rosita Pieters
Door

Rosita Pieters

op 22 Jun 2015

heel mooi moet ik proberen.

Marjolein
Door

Marjolein

op 23 Jun 2015

hi, Wat een leuk patroon. Krijg gelijk de kriebels... Moet deze uitproberen! Ondanks meerdere lopende projecten... ???????? Bedankt!

Herma
Door

Herma

op 23 Jun 2015

dag Kristel, Bedankt voor het patroon ik ga hem zeker maken, als hij klaar is zal ik hem op de site zetten

Thalma
Door

Thalma

op 23 Jun 2015

Ik ga zeker de armband maken als ik weer kan haken. Mooie camouflage voor mn lidteken op mn pols.????

Mirjam
Door

Mirjam

op 03 Jul 2015

Wat leuk dat je dit mooie projectje met ons deelt!

Truus
Door

Truus

op 07 Jul 2015

Ik heb deze armband gehaakt. Was heel leuk te doen, maar valt erg groot uit. Ik heb haaknaald 2,5 gebruikt en katoenen garen van de Wibra (klein pakje met verschillende kleurtjes van 10 gram = 25 mtr), ook voor naalden 2,5. Was bestemd voor de verjaardag van mijn schoondochter. Helaas veel te groot. Knoopjes verzetten helpt niet.....uithalen maar weer en opnieuw beginnen met minder lossen.

Monique
Door

Monique

op 28 Aug 2015

Hier ben ik al zolang naar op zoek. Ga morgen gelijk kleurtjes en kraaltjes bij elkaar zoeken. Blij zeg ☺???????? Dank je wel ☺

Marian Engels-Curfs
Door

Marian Engels-Curfs

op 26 Dec 2018

Heel mooi patroon, super kleurig

Reactie plaatsen
Your information is safe with us