Eenvoudige muts haken

Een eenvoudige muts haken, leuk voor beginners, kinderen of gewoon als leuk tussenproject! Deze muts heb ik vorig jaar rond kerst zeker 9 keer gemaakt, iedereen was er weg van!

Ik kan helaas niet meer terugvinden waar ik het patroo precies vandaan gehaald heb. Het is een erg simpel patroon, zeer geschikt voor de beginnende haakster en zelfs voor kinderen die leren haken.

Ik bespreek het patroon vandaag met je!

Benodigde steken

Je hoeft er vier steken voor te kennen:

– de losse

– de vaste; een vaste haak je door een keer de draad door te halen en de twee lussen door te halen.

– de halve vaste; bij een halve vaste trek je de draad die je door de steek gehaald hebt direct door de lus op je haaknaald

– de popcorn stitch / de bobbelsteek: een bobbelsteek maak je als volgt, je slaat de draad een maal om de naald heen, dan steek je in het eerstvolgende gaatje en haal je de draad door, net zoals bij een stokje. Nu heb je drie lussen om je haaknaald, je slaat de draad om de naald en haalt de draad door, nu heb je 5 lussen, doe dit nog een keer en daarna heb je 7 lussen. Sla de draad om de naald en rijg deze door alle 7 lussen. Dit is de basis van een bobbelsteek

Nu op naar het patroon!

Eenvoudige muts haken: de benodigdheden

– Haaknaald nummer 4

– breigaren bedoelt voor naald 3,5 -4

(de gekleurde wol is Fenna van de Wibra, de paarse wol is Lisa van de Action)

Rij 1: Haak 6 losse en maak een ring door een halve vaste te maken in de eerste steek.

Rij 2: Haak 1 losse steek, *1 bobbelsteek en 1 losse*, tussen ** herhaal je 5 maal, sluit de rij met een halve vaste in de eerste losse steek doe die (Sluit elke rij op deze manier).

Rij 3: Haak 1 losse steek, *1 bobbelsteek een losse, een bobbelsteek in hetzelfde gaatje, een losse*, tussen ** herhalen tot het einde van de rij

Rij 4: Haak 1 losse steek, *1 bobbelsteek, een losse, 2 bobbelsteken in hetzelfde gaatje met een losse ertussen*, tussen ** herhalen tot het einde van de rij.

Rij 5 – 10: Haak steeds hetzelfde patroon maar laat steeds 1 bobbelsteek meer tussen de 2 bobbelsteken in hetzelfde gaatje, tot er 7 gewone bobbelsteken tussen zitten.

Rij 11-22: Haal 1 losse steek, in elk gaatje een bobbelsteek en 1 losse steek ertussen, sluit met een halve vaste.

Muts haken: de rand

Hierna begin je aan de rand van de muts: deze zorgt ervoor dat je muts stevig op je hoofd staat, doordat je een aantal steken gaat verminderen.

Het aantal steken hangt af van de wol die je gebruikt en de grootte van je hoofd. Ik geef het patroon mee die ik gebruikt heb bij mijn muts, in de praktijk zal je dit eens moeten testen en eventueel in de rij die erop volgt nog wat steken minderen of herbeginnen en minder steken minderen.

Rij 23: Haak 1 losse steek, haak in elke bobbelsteek en in elk gaatje een vaste steek.

Rij 24: Haak 1 losse steek, haak 3 vaste, minder 1 steek over de volgende 2 steken. Herhaal tot einde van de rij.

Rij 25- 28: Haak een vaste in elke steek.

Knip de draad af, haal deze door de lus op de haaknaald en trek aan, stop beide draden in.

Natuurlijk kan je de rand breder maken en de bobbelsteek langer voorthaken zodat het meer een losse muts wordt, mijn mama had deze ook liever en de foto hierbij is hoe het er dan uitziet.

Ziezo, nu ben je al helemaal voorbereid voor de winter! Misschien heb je met dit warme weer nu nog geen zin om al een warme muts te breien, maar de tijd gaat snel.

Wanneer begin jij aan je nieuwe wintergarderobe? Laat het even achter in de comments!