Een schaal van een gehaakte doiley - Breiclub.nl
Een schaal van een gehaakte doiley

Een schaal van een gehaakte doiley? Jazeker, we toveren een wat ouderwetse doiley vandaag om in een mooie schaal. Leuk voor de zomermaanden op tafel!

Voor degene die niet weten wat een doiley is: het is een dekservet gemaakt van kant of ander dunne, bewerkte stof.  Het kleedje werd tot nu toe voornamelijk gebruikt voor onder serviesgoed, om bijvoorbeeld te tafel te beschermen.

Wij gaan het vandaag echter wat anders doen, wij gaan aan de slag met water, suiker en een kom! Doe je mee?

– Patroon van een doily

– Haak katoen, hoeveelheid afhankelijk van je gekozen patroon

– Passende haaknaald

– Water

– Suiker

– Een pan

– Een kom

schaal van gehaakte doiley breiclub.nl 2

1. Kies je doiley

Je begint met het kiezen van een doilyBekijk hier het patroon van de doiley die ik vandaag gebruik. Maar ook in de kringloopwinkel, bij je moeder of oma op zolder, vind je vast nog wel oude haakboeken en tijdschriften waarin je de mooiste doily’s kunt vinden.

2. Haak je doiley

Gebruik jouw gekozen patroon en haak je doiley en werk hem af.

3. Pak je pan, water en suiker

Na het haken en het afwerken van de doily, verwarm je in een pannetje het water en de suiker. De verhouding is 1 deel water, op 2 delen suiker. Laat dit al roerende verwarmen totdat de suiker helemaal is opgelost en je een heldere siroop overhoudt.

4. Laat de siroop erin trekken

Dompel als de siroop nog warm is je haakstuk helemaal onder en druk het goed aan, zodat je zeker weet dat de siroop er goed in kan trekken.

5. Afkoelen

Laat het nu even rusten tot de siroop zo ver is afgekoeld dat je je haakstuk eruit kan halen en het teveel aan siroop er uit kan knijpen.

6. De doiley om de kom spannen

Span je haakwerk nu om de kom. Kies je kom dus niet te klein! Het moet er echt strak omheen gespannen kunnen worden.

7. Wachten

Nu is het wachten. Drogen kan wel 3 tot 4 dagen duren. Buiten in de zon gaat het het snelst, maar zet het niet in de buurt van je terras. Wespen zullen je haakwerk ook zeer aantrekkelijk vinden!

schaal van gehaakte doiley breiclub.nl 3

Als het droog is kun je je haakwerk van de kom halen. Dit kan wat lastig zijn omdat hij vastgeplakt kan zitten, maar als je er even een tik opgeeft komt het los. En Voila! Je hebt een mooieschaal van een gehaakte doiley!

Ik ben benieuwd of je dit een leuk project vindt: mocht je vragen hebben, stel ze gerust hieronder! Succes!

Blog gemaakt door gastblogger: Kristel Heijndijk

Over de schrijver
Hoi! Mijn naam is Babette en ik ben de oprichtster van Breiclub.nl. Het is sinds 2014 mijn missie om samen met het Breiclub team, breien en haken in Nederland nóg leuker te maken.Ik wil hierbij creatief en vernieuwend zijn en ben constant bezig om waardevolle; leuke producten te creëren.Ik heb veel toekomstplannen voor Breiclub.nl en vind het geweldig om zo veel contact te hebben met bevlogen hakers en breiers. Daar haal ik echt mijn inspiratie vandaan!
van cauteren lieve
Door

van cauteren lieve

op 22 Jul 2014

kan dat ook gebruikt worden voor bvb een fruitschaal?Ik vind het in ieder geval een schitterend project, dat ik zeker ga uitproberen

JNNY
Door

JNNY

op 31 May 2015

zou graag de schaal haken maar waar vind ik het patroon???gr Janny

Lydia de Haze
Door

Lydia de Haze

op 26 Aug 2016

Ik gebruik 2 delen houtlijm 1 deel water dat kan je vernissen en droogt ook kleurloos

Reactie plaatsen
Your information is safe with us