Een nieuw tunisch haken boek!
Er komt een nieuw haakboek uit over tunisch haken:
Tunisch haken op meer dan 50 manieren door Tonia Zeilinga.
Hoe leuk is het als je een nieuw boek vast mag bekijken voordat het uit is? Nou, heel leuk dus! Een boek over tunisch haken nog wel, dat is best bijzonder want daar zijn er nog niet veel van. Over haken en breien is en wordt veel geschreven maar zoek je op tunisch haken dan is de keuze toch veel beperkter.
Het is een uitgebreid boek met 90 pagina’s met illustraties van Harco haaknaald, waar ook het patroon van in staat. In het hoofdstuk Materialen vind je overzichtelijk de materialen die je nodig hebt om te beginnen met tunisch haken. Zo leer je dat je kleine projecten zoals een riem ook op een gewone haaknaald kan tunisch haken.
Het is een handig boek met uitleg over de beginselen van tunisch haken. In het hoofdstuk Basissteken en technieken vind je duidelijke stap voor stap foto’s kun je gelijk beginnen!
De foto’s zijn heel fijn omdat je kan zien hoe je werk er uit zou moeten zien.
Er worden heel veel verschillende steken uitgelegd, ook met duidelijke beschrijving en foto’s. Ik wist niet dat je zoveel kon maken met tunisch haken. Zo zijn er opengewerkte steken waardoor je werk luchtig is. Ook verschillende siersteken zoals de stokjeswaaier, de mandensteek en de bezemsteelsteek. Je kan zelfs noppen of moesjes haken! Zoveel keuze! Hoe verder in het boek hoe uitdagender de steken. Wat denk je van tunische kabels haken, golfjes of zelfs een keltische knoop?
Tot slot staan er een aantal patronen beschreven van onder andere een sleutelhoesje, sokken, een trui en Harco haaknaald een leuk popje helemaal tunisch gehaakt! In het hoofdstuk breipatronen gebruiken staat een handig overzicht van de meest voorkomende breisteken en welke tunische haaksteek je ervoor in de plaats zou kunnen gebruiken.
Ik vind het boek echt een aanrader, die iedereen die tunisch haken zou willen proberen moet hebben. Door de stap voor stap foto’s is het een handig naslagwerk waar je veel van kan leren. Als er een iets is om op te merken, dan zou ik de beschrijving van de patronen meer puntsgewijs beschrijven in plaats van lange teksten. Maar dat is persoonlijk denk ik.
Er is zoveel mogelijk met tunisch haken dat bewijst dit boek zeker! Wist je dat je zelfs sokken tunisch kan haken? Ik dus niet. Tijd voor een nieuw project!
Van de schrijfster Tonia Zeilinga mag ik het patroon van de riem uit het boek met jullie delen! Zó leuk! Gaan jullie ook gelijk beginnen?
De riem
Een riem is zo smal dat je hem kunt maken met een normale haaknaald, zolang daar geen ergonomische verdikking in zit. Dit is dus een mooi project voor als je nog geen Tunische haaknaald hebt en wilt proberen of Tunisch haken iets voor jou is.
Haak een strook in de gewenste breedte en je ziet vanzelf wanneer het lang genoeg is om om je middel te passen. Een mooie gesp eraan, eventueel kralen en andere versiersels, en klaar. Voor deze riem is gekozen voor de waaiersteek.
Bij de waaiersteek worden enkele steken samengetrokken om een ‘waaiertje’ te krijgen. Haak eerst een lossenketting van een veelvoud van 3 steken, plus 1. Dan volgt een heengaande toer. Je steekt daarbij de naald door een losse (en in latere toeren door een lus van de vorige toer), slaat de draad om de naald en haalt de lus door. Deze lus laat je op de haaknaald staan. Ga zo door tot je aan het eind van de toer bent.
De teruggaande toer is typerend voor deze steek:
Haak aan het begin van de toer een keerlosse. Haak dan 2 lossen, sla om en haal de draad door de 4 lussen zoals je die op de foto kunt zien.
Haak de heengaande toer door bij alle steken – dus de twee lossen, en de meest rechtse steek van het groepje van 3 steken uit de vorige toer – een lus omhoog te halen.
Uiteindelijk komt het haakwerk er zo uit te zien als op de foto hierboven.
Het boek: Tunisch haken op meer dan 50 manieren ligt al in de winkel!
Liefs Else Marie