Deken in “Vasten Paarsgewijs”
arrow_drop_up arrow_drop_down
Deken in “Vasten Paarsgewijs”

Deken in “Vasten Paarsgewijs”

 

Ik heb een nieuwe favoriete haaksteek gevonden: vasten paarsgewijs! Het is een simpele steek maar zorgt voor een super mooie en stoere structuur. Ik maakte er een woondeken mee, maar volgende winter ga ik ook zeker een sjaal of col met deze steek maken.  Mijn deken is nog een Work in Progress maar de groote is voozien 1.25 bij 1.10 cm maar dit kun je uiteraard aanpassen aan jouw wens.
Veel plezier weer!

Work in Progres
Ontdek snel hoe je te werk gaat.

Benodigheden:
⦁ Haaknaald nr 6
⦁ Wol: ik heb wol gebruikt van Zeeman met een kleurverandering. Maar het deken vast gemaakt worden in een kleur. Afhankelijk van hoe je haakt -vast of minder vast- is ook de hoeveelheid wol afhankelijk. Ik heb 16 kluwen voorzien. Belangrijk is ook dat ze van het zelfde kleurbad zijn.
⦁ EV leder label – knoopje als afwerking Handmade.

Afmetingen:
⦁ 1.25 m op 1.10 m das ook relatief, is ook afhankelijk van hoe je haakt

De steek: “de vasten paarsgewijs”
⦁ Het zijn eigenlijk 2 samen gehaakte vasten, maar dan steeds beginnend vanuit de laatst gehaakte steek (in plaats van de volgende steek):
⦁ Opzetten met haaknaald nr. 6 100 + 1 steken.
⦁ In de 1e steek 1 vaste, dan *in diezelfde steek de draad ophalen (en op de naald laten staan) en in de volgende steek de draad ophalen; je hebt nu 3 lussen op de naald. Omslag en draad door de 3 lussen halen*.
⦁ Herhaal van * tot *.
⦁ 1 losse en keren.
⦁ Ga verder van * tot *.


⦁ Kortom: je gebruikt dus de haaksteek die je normaal gebruikt om te minderen: 2 vasten samen haken. Maar doordat je nu steeds start in de reeds gehaakte steek behoud je hetzelfde aantal steken. Tel anders af en toe even voor de zekerheid, het moeten er 100 zijn 😉

⦁ Zorg dat je wat garen overhoudt om de franjes te maken. Om op een snelle manier touwtjes van dezelfde lengte te maken wikkel je de wol heel veel keer om het kartonnetje. Haal de wikkel van het kartonnetje en knip aan de boven- en onderkant door. Gebruik 2 draadjes voor 1 franje en maak deze met een tussenruimte van zo’n 3 cm aan de zijkanten van het deken.

Het voordeel van deze steek is dat je niet hoeft te tellen. Dus languit op de bank in de tuin of voor de tv, … is zeker geen probleem

Over de schrijver
Jacqueline Retel
Door

Jacqueline Retel

op 6 September 2020

Heel mooi! Mag ik vragen welke wol van Zeeman? Groet Jacqueline

Reactie plaatsen