De Mystery Blanket 2018 – haken

Heb jij de deken al besteld? De Mystery blanket 2018 gaat starten op 1 oktober. In dit blog ga ik vertellen wat je nodig hebt om de deken te kunnen haken.

1: Steekmarkeerders

Investeer wel in goede steekmarkeerders. Ik gebruik die van Knitpro, juist omdat ze kunnen sluiten. Ze lijken op veiligheidsspeldjes. En tot nu toe is er nog geen een gebroken… (dat kan ik van andere merken helaas niet zeggen) Bij het afbakenen en tellen in deze deken zijn ze belangrijk; het maakt je werk een stuk gemakkelijker.

2: Tunische haaknaalden

Ik heb voor het haken van de deken 4,0 mm gebruikt, een van de testers moest zelfs nog een naald kleiner gebruiken. Ik adviseer in ieder geval om 4,0 mm in huis te halen, en als optie 3,5 mm erbij te nemen. Bestel bij de haaknaaldpunt direct de koorden mee: eentje van 40 cm en eentje van 150 cm. De laatste gaan we gebruiken bij het aan elkaar haken van de deken.

3: Gewone haaknaalden

Eigenlijk niet noodzakelijk; ik heb  de deken gehaakt met de Tunische haaknaald. Je schroeft het koord eraf, en kunt hem gewoon als haaknaald gebruiken. Wil je toch gewone haaknaalden, dan kun je het maatadvies hierboven volgen.

4: Breinaalden

En nu vallen de monden open van verbazing: bij de haakdeken heb je een breinaald 8 mm nodig. Dat wordt te zijner tijd uitgelegd. En dan bedoel ik echt een 40 cm lange breinaald. Dus geen naaldpunten… daar red je het niet mee.

5: Wolnaalden

Altijd handig om draadjes mee af te hechten. Door het flexibele oog werkt het met dikkere garens ook makkelijk, die haal je eenvoudig erdoorheen.

6: Centimeter

Spreekt voor zich, denk ik.

7: Block matten

Omdat de blokken ongeveer 60 x 60cm worden, ga je het niet redden om die op een Granny blockspanner te kunnen spannen. Daarbij zul je ook wel eens een lapje “recht moeten laten trekken”, voordat je weer verder kunt haken. Block matten zijn een uitkomst. Bestel dan ook direct de T-pins – roestvrijstalen pennetjes, die per 50 worden verkocht.

8: Eucalan

Je hebt er maar weinig van nodig. Ik doe enkele druppels in een spuitfles, leng het aan met water, en bespuit na het vastzetten van mijn haakwerk, het blok met dit mengsel. Dan laat ik het 24 uur drogen. Eucalan hoef je niet uit te spoelen, en maakt je werk zachter.

En dan… gaan we rustig aftellen naar 1 oktober!

De Sokkenkalzomer van 2018

De nieuwe sok:

Vanaf 10 augustus gaan we werken aan een sok met alleen rechte en averechte steken. Het plan is om te werken met Calzasocks van Adriafil, in een effen kleur. Daarnaast heb  je rondbreinaalden of sokkennaalden 2,5 mm nodig.

In tegenstelling tot de andere patronen, komt dit patroon alleen op het blog van Chefwol.nl te staan.

De sok zal daar in drie delen worden geplaatst, op 10, 17 en 24 augustus aanstaande.