De Alpinesteek haken

Ik ben een groot fan van de Alpinesteek en eigenlijk van elke steek die gebruik maakt van een Reliëfstokje. De Alpinesteek geeft namelijk een prachtige structuur doordat het Reliëfstokje de steek naar voren haalt en dus het haakwerk diepte geeft.

Bij de Alpinesteek wordt gebruik gemaakt van Vasten, Stokjes en Reliëfstokjes Voor. Het is een eenvoudige steek en alleen bij de eerste toeren moet u even goed opletten.

Het patroon van de Alpinesteek bestaat uit 4 toeren, die u telkens herhaalt. Aan de goede kant van uw haakwerk haakt u Stokjes en Reliëfstokjes Voor en aan de verkeerde kant haakt u altijd Vasten.

De steek is prachtig voor babydekentjes en kussens, maar ook voor kleding.

Hoe moet u nu deze Alpinesteek haken?

Daarvoor moet ik eerst uitleggen hoe u een Reliëfstokje Voor haakt: het Reliëfstokje Voor is eigenlijk een gewoon stokje die u niet bovenin de steek haakt, maar achterlangs een steek. Bij de Alpinesteek moet u de haaknaald achter het Stokje 2 toeren lager insteken.

Bij het voorbeeldlapje haak ik de zijkanten met Stokjes en Vasten (zodat u deze kunt vergelijken met de Alpinesteek) en in het midden over 17 steken het patroon van de Alpinesteek.

Ik heb lossen opgezet, in de 1e toer (goede kant) Stokjes gehaakt en in de 2e toer (verkeerde kant) Vasten gehaakt. In de 3e toer heb ik tot nu toe gewone Stokjes gehaakt en nu gaan we het eerste Reliëfstokje voor haken:

Net zoals bij een gewoon Stokje doet u het draad om de naald en dan steekt u de haaknaald achter het Stokje 2 toeren lager en haakt vervolgens het Stokje af.

Zorg er wel voor dat dit Reliëfstokje even hoog wordt als de overige steken in deze toer, dus u haalt lange lussen op

Bij de Alpinesteek haakt u na een Reliëfstokje Voor een gewoon Stokje. Als u een Reliëfstokje heeft gehaakt slaat u de Vaste, die achter het Reliëfstokje zit, over.

Na het gewone Stokje haakt u weer een Reliëfstokje voor

Na de toer van Reliëfstokjes aan de Goede Kant en Vasten aan de Verkeerde Kant, gaan we weer Reliëfstokjes voor haken, maar ditmaal tussen de vorige Reliëfstokjes.

U haakt dus het Reliëfstokje Voor achter het gewone Stokje 2 toeren lager.

De alpinesteek:

nu ik het Reliëfstokje heb uitgelegd, kunnen we verder met het haakpatroon voor de Alpinesteek:

  • U kunt hiervoor elk garen met bijpassende haaknaald gebruiken
  • Gebruikte steken: L = Losse, V = Vaste, ST = Stokje, RSTV = Reliëfstokje Voor
  • Het patroon bestaat uit een oneven aantal steken
  • De eerste en de laatste steek van de oneven toeren zijn altijd Stokjes; dit om te voorkomen dat de buitenste steek een Reliëfstokje is

Haak een oneven aantal Lossen:

Toer 1: 2L (telt niet mee als Stokje), 1ST in elke L, keer

Toer 2: 1L (telt niet mee als Vaste), 1V in elk ST, keer

Toer 3: 2L, 1ST, *1RSTV, 1ST*, herhaal *-* tot de laatste 2 steken: 1RSTV, 1ST, keer

Toer 4: 1L, 1V in elke steek, keer

Toer 5: 2L, 1ST, *1ST, 1RSTV*, herhaal *-* tot de laatste 2 steken: 1ST in elk van de laatste 2 Vasten, keer

Toer 6: 1L, 1V in elke steek, keer

Herhaal toeren 3 t/m 6 totdat u de juiste hoogte heeft bereikt.

Hier ziet u hoe belangrijk het is, dat u de Reliëfstokjes even hoog maakt als de overige steken in die toer. Bij het witte haakwerk heb ik korte Reliëfstokjes gehaakt waardoor het haakwerk erg uit verhouding is.

Zoals u ziet is kan ik niet stoppen met het haken van Reliëfstokjes. Vindt u het ook geen prachtige steek?!