Top 5 ervaringen als beginnend haker
In dit blog vertel ik jullie over mijn Top 5 ervaringen als beginnend haker. Het is iets langer dan een jaar geleden dat ik startte met haken. In het blog Leren haken, maar waar te beginnen? heb ik al verteld over hoe ik ben begonnen.
1. Het is Russisch!
Als je begint met haken zouden de patronen net zo goed in het Russisch kunnen zijn met al die afkortingen en kort door de bocht instructies. Het went, echt waar!
Tot die tijd is het goed de afkortingen uit te schrijven en eigen aantekeningen te maken om wijs te worden uit de aaneenschakeling van afkortingen en instructies.
2. Een (haak) ongeluk zit in een klein hoekje
Bij haken zit een ongeluk in een klein hoekje. Een letter verschil en je haakwerk komt er anders uit te zien of je komt niet uit. Het overkomt me nog geregeld, dat ik na herlezen en nog een keer herlezen moet vaststellen dat het er toch echt goed stond. Probeer niet te lezen in het patroon wat je verwacht. Gelukkig is haken vergevingsgezind en is het herstellen van fouten eenvoudig.
3. 15, 16, 17…
Als mijn vriend wat vraagt antwoord ik geregeld met 15, 16, 17… Oftewel wacht even want ik ben aan het tellen. Haken is tellen, tellen en nog eens tellen. De keer dat ik niet tel heb ik later vaak spijt, want dan kom ik een paar toeren later toch in de knoei en moet ik terug naar af. Zeker wanneer je vanaf een ronde granny naar een vierkant gaat is goed geteld hebben onmisbaar.
4. De valkuil die sociale media heet
Internet is een bron van inspiratie als je haakt, maar er is zó veel online. Als je niet uitkijkt gaat al de tijd die je hebt om creatief bezig te zijn naar het lezen van haakblogs, liken van haakfoto’s op Instagram en Facebook en bewaren van haakpatronen op Pinterest en Ravelry. Kortom: als ik wil kan ik heel druk zijn met haken zonder daadwerkelijk een steek verder met mijn haakwerk te komen.
5. Shop till you drop of toch niet?
Je hebt weinig nodig om te haken: een haaknaald, naald, schaar en wol. Ik loop met een grote boog om de wolwinkel heen. Ik koop alleen wol direct gerelateerd aan een haakproject. En daarmee bouw je ook een fijne voorraad op, want je houdt altijd wat over. Als je haakhart sneller gaat kloppen van een bolletje, maar je weet niet wat je ermee gaat doen kan je het beter laten liggen, want de kans is groot dat je te veel of te weinig koopt. En heb je later meer nodig, dan wijkt de kleur af door een ander verfbad.
Ik ben benieuwd, wat zou jij een beginnend haker meegeven als ervaring?