Wat is het verschil tussen Engels, Portugees en Continentaal Breien? - De voor- en nadelen
In mijn vorige blog had ik er al heel kort over verteld; dat er verschillende manieren zijn om te breien. Er werd mij gevraagd of ik hier over wilde uitbreiden. Wat is nou het verschil? Hoe werken die manieren van breien? En hoe kies ik nou welke de beste manier is voor mij? Ik heb alledrie de methodes uitgeprobeerd, en ik zal met jullie uitdelen hoe het nou eigenlijk zit.
Engels breien?
Het Engelse breien is de meest traditionele, en waarschijnlijk meest bekende, manier hier in Nederland. Mijn oma leerde me op deze manier breien, en ik probeerde het jaren later op deze manier mezelf aan te leren. Je gebruikt meestal twee breipennen, rechte met een kop, en doet ze onder de oksels of over de arm. De draad houd je in de rechterhand.
Deze manier van breien lijkt vaak de meest simpele, omdat we deze vaak als klein kind al hebben aangeleerd. Ik ben echter van mening dat dit bedriegelijk kan zijn. Als deze manier van breien echt bij jou past, helemaal top, maar ik nodig je wel uit om ook de andere manieren eens (langere tijd) uit te proberen! Ik leg je natuurlijk graag uit waarom.
Ergonomisch
Het Engelse breien kan zoals bij vrijwel alle technieken op geheel eigen manier gedaan worden. Iedereen houdt de naalden net weer anders vast, en gebruikt verschillende methodes om de draad over de naald te halen.
Wat de meesten er echter wel over eens zijn is dat het Engelse breien niet de meest ergonomische is. Je kan er vrij snel last van krijgen, aan je armen en schouders. Daarom gaan veel mensen tegenwoordig naar andere technieken kijken, die wel egonomischer (kunnen) zijn.
Oefenen
Een groot nadeel aan leren breien met een andere techniek dan die je gewend bent is dat het niet vanzelf gaat. Eigenlijk kan je pas echt weten of een andere techniek beter (of juist niet) bij je past als je het echt onder de knie hebt. En dit kan heel erg lastig zijn…
Ik wilde sokken leren breien, en ik kreeg toch al vrij snel last van mijn schouder (tja, teveel gehaakt…). Daarom keek ik verder, en besloot ik het continentale breien te proberen, omdat deze minder belastend zou zijn. Dit beviel me op zich wel goed, alleen lukte de averechtse steek me echt niet. Deze steek gaat me nu ontzettend makkelijk af, maar het ging echt niet vanzelf. Het was echt oefenen, oefenen, oefenen.
Bij het continentale breien houd je de draad in je linkerhand vast, en maak je kleine bewegingen met je rechterhand om de naald in de steek te doen en de draad op te pakken. Deze bewegingen zijn veel kleiner dan bij Engels breien, dus kan het minder belastend zijn. Maar zoals ik al zei, hierdoor is de averechtse steek echt heel anders dan de rechtse. Ik kreeg het echt niet voor elkaar toen ik ermee begon. Heel frustrerend!
Uiteindelijk heb ik toen besloten om alleen maar continentaal te breien waar het me lukte. Dit hield in dat ik de boord en de hiel van de sok op de Engelse manier breide, en de rest van de sok continentaal. Die wordt namelijk vrijwel geheel in de rechte steek gebreid. Handig! En na heel wat oefenen kreeg ik er echt handigheid in, dus toen besloot ik ook de averechtse weer te proberen, en toen lukte het wel. Nu weet ik niet meer anders en ben ik echt fan van het continentale breien.
Portugees breien
Ook het Portugees breien heb ik uitgeprobeerd. Helaas heb ik dit nooit helemaal onder de knie gekregen, dus ik kan er ook niet teveel over vertellen, maar daar hebben we gelukkig Youtube voor… 😉
Bij het Portugees breien doe je de draad om je nek of om een speciale hanger. De hanger speld je aan je trui, op je linkerschouder. Het idee is dat je zo de draadspanning grotendeels door je hulpmiddel (nek of de pin) laat regelen, waardoor je minder spanning op je spieren hebt. Het schijnt zelfs nog ergonomischer te breien dan de continentale manier.
Lastig
Helaas is ook deze manier van breien weer een flinke hap om aan te leren. De draad wordt op zo’n manier vastgehouden dat je het met beide handen manipuleert, en omdat het voor mij alweer even was sinds ik het had geprobeerd lukte het me niet helemaal om te demonstreren voor de foto’s.
Bij deze manier breien is de averechtse steek veel makkelijker dan de rechte, waardoor veel mensen zelfs binnenstebuiten gaan breien omdat je dan meer averechtse steken hebt! Ook dit is dus veel oefenen, met geduld en uitproberen.
Combineren
Ik heb het eerder al genoemd, dat ik het continentale en Engelse breien door elkaar gebruikte, dus dit is zeker een optie. Je verplaatst gewoon je draad van de ene naar de andere hand, en door!
Ook zou je beide methodes bijvoorbeeld tegelijk kunnen gebruiken bij het inbreien van meerdere kleuren. 1 draad in de ene hand, en de tweede in de anderehand. Ideaal!
Ik ben nu eigenlijk wel heel benieuwd… Welke manier van breien heeft jullie voorkeur? En hebben jullie nog tips?