WAT HEBBEN ZOMERSE SPELLETJES MET GEBREIDE PROEFLAPJES GEMEEN?

Je maakt een proeflapje en haalt het weer uit? Herken jij dat ook? Als je eens wat verder kijkt kunt je er natuurlijk ook andere dingen mee doen, zoals een heel ouderwets Hollands spelletje genaamd: ZAKDOEKJE LEGGEN, NIEMAND ZEGGEN! Wie kent dat niet, niet meer, of alweer als je kinderen klein zijn of van je kleinkinderen natuurlijk.

Het is nu de tijd van jezelf vermaken en creatief dingen te doen zoeken, dus waarom niet het een met het ander combineren? Ik wilde een nieuwe trui gaan breien voor mijn kleindochter en zocht een leuke steek.
Als je op www.breiclub.nl kijkt kun je daar een e-book downloaden met of 10 leuke breisteken of 10 leuke haaksteken. Ik heb deze keer gekozen om wat te breien. Dat ebook ziet er zo uit:


Doorgebladerd en ja er waren twee steken die ik wel leuk genoeg vond om voor haar te gebruiken dus even goed lezen en kiezen welke het gaat worden om dan daar een proeflapje van te gaan maken. Ik hou wel van lapjes breien zo heb ik ooit een keer een hele deken met allerlei lapjes gemaakt, ook van allemaal restjes wol en stukjes patroon overal vandaan zoals je hier op de foto kunt zien, deze doe ik tussendoor en het leuke is van 1 lapje per avond dat dat nog best snel gaat.
Zo kun je in een winter aardig 1 of 2 dekens afmaken als je elke avond gewoon lekker op je gemak een lapje af kunt krijgen. De meeste dekens zijn tussen de 40 en 70 lapjes dus reken maar uit hoeveel tijd je nodig hebt voor een deken. Ook heerlijk om al je restjes mee op te maken en allerlei technieken op uit te proberen.

Terug naar het proeflapje, ik heb gekozen voor de volgende steek om te kijken of ik ze onder de knie krijg en of ik ze leuk genoeg vind voor een zomertrui van luchtige katoen.

De twee-kleurige steek daar gaan we dan: Even wat wol bij elkaar zoeken en gaan met die banaan. Het is toch niet zo makkelijk als ik in eerste instantie dacht, een soortgelijk steek hebben we in de mysterie Blanket van 2019 zitten dus ik dacht dat doe ik even. Dus mooi niet. Toch even goed lezen en doen en weer lezen en weer doen dan komt het wel goed.
Als ik een proeflapje maak doe ik wel altijd eerst drie ribbelnaalden(de naald van de opgezette steken en dan nog een toer gewoon recht breien) en dan nog erachteraan twee naalden in tricosteek zodat de steek goed uit komt in mijn proeflapje. Dat is waar ik dus de fout in ging waardoor de kleuren precies andersom zijn dan op de foto. Dat gaf voor mezelf nogal wat verwarring de eerste paar naalden maar het is allemaal goed gekomen.

Hoe leuk is het om zo iets te maken wat nuttig is voor je en tevens ook weer een ander doel kan dienen, dan maar in de mand gooien of weer uithalen, ik heb een hekel aan uithalen en dan de wol weer gebruiken. Ik vind dan toch het mooie van de wol er echt af en dat zie je als je met uitgetrokken wol gaat breien dus dat doe ik niet als het niet echt noodzakelijk is.

Na een tijdje even het lapje dubbelvouwen om te kijken of het al een vierkantje gaat vormen en dan is het zover het lapje is af. Dan natuurlijk ook weer net zoals in het begin 2 naalden tricosteek met wit en nog wat ribbels en dan afhechten.

Dan zie je dat het lapje niet echt vierkant is geworden dus heb ik aan de zijkant een rij stokje gehaakt zodat het wat meer een vierkantje is geworden. Zo kun je altijd zelf natuurlijk creatieve simpele oplossingen zoeken als er iets niet helemaal goed uitkomt.
Kleine moeite om zo’n lapje te maken en altijd heel fijn om te kijken of je de steek onder controle krijgt en ook kun je zo natuurlijk altijd even natellen of je verhoudingen kloppen met wat op het label van je bolletje staat om te kijken of je dikkere of dunnere naalden moet gaan gebruiken om het juiste effect te krijgen.
In dit geval doneer ik mijn proeflapje aan de kleintjes hier in de beurt en kunnen zij er op hun beurt mooi “Zakdoekje leggen niemand zeggen” mee spelen.
Download even het e-book er staan nog meer hele mooie steken in.

Groetjes Yolande en tot een volgende keer!


Aan wie ga je je volgende proeflapje geven?