Top 10 veelvoorkomende breifouten


Je hebt vast wel eens gehoord van het gezegde:  “Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt”, dit geldt ook voor de schone kunst van het breien. Ik begrijp als geen ander hoe frustrerend dit kan zijn, maar het overkomt iedereen wel eens. Om je te laten weten dat je heus niet de enige bent, heb ik vandaag een top 10 samengesteld van veelvoorkomende breifouten. 


#1 - Te strak breien

Hoewel dit voornamelijk een beginnersfout is, kan het ook ervaren breiers overkomen met gespannen schouders en zere vingers tot gevolg. Op deze manier lijkt breien verre van rustgevend.  Gelukkig is er een eenvoudig trucje om te voorkomen dat je te strak breit. Als je verder op de naald breit in plaats van op de naaldpunten, dan voorkom je dat je te strak breit.  

#2 - Te los breien

Waarschijnlijk had je het al geraden, maar waar de een geregeld te straks breit, breit de ander zo nu en dan te los. Hoewel dit minder vaak voorkomt, dan te strak breien, is het heel goed mogelijk dat jij iemand bent die te los breit. Uiteraard is dit net zo simpel op te lossen als te strak breien. Probeer iets dichter op de naaldpunten te breien en houd jouw draad iets strakker vast. Je zult zien dat jouw losse steken een stuk strakker worden.


#3 - De verkeerde wol

Wellicht is het je wel eens overkomen dat je breigaren hebt gekocht waar enkel Engelse maten werden vermeld en dat je breinaalden hebt gekozen op de gok. Een andere veelvoorkomende breifout is het gebruik van de verkeerde wol bij de breinaalden of andersom. Uiteraard is er sprake van een bepaalde marge, maar 10 mm breinaalden gebruiken voor wol dat vraagt om breinaalden van 3 mm is af te raden. 

#4 - Gevallen steek

Het is de angst van iedereen die begint met breien: een gevallen steek. Je bent al ver gekomen en nu moet je helemaal opnieuw beginnen, toch? Nee, een gevallen steek hoeft namelijk geen ramp te zijn. In  deze eerdere blog  leg ik je uit hoe je een gevallen steek weer opraapt, zodat je breiwerk niet verder gaat ladderen. 


#5 - Gat in het breiwerk

Vol enthousiasme ben je aan het breien en plots ontdek je een gat in het breiwerk. Het is heel goed mogelijk dat je de draad om je breinaald hebt geslagen, maar vergeten bent een steek te breien. Gelukkig is het ontstaan van een gat in het breiwerk ook geen reden om de handdoek (lees: breinaalden) in de ring te gooien. 

Kim van  Breistudio Kim   laat je zien hoe je op een eenvoudige manier het probleem van een gat in het breiwerk oplost. 

#6 - Te strakke opzet

Je kunt te los breien of te strak breien, maar het is ook mogelijk dat je jouw breiwerk te strak opzet. Dit is een vervelend probleem, want jouw breiwerk is vanaf het begin al niet helemaal zoals het zou moeten zijn. Probeer bij de opzet van jouw breiwerk de volgende regel aan te houden: de afstand tussen de opgezette steken moet ongeveer de dikte van de breinaald zijn. Bij een breinaald van 10 mm, moet er dus een afstand tussen de opgezette steken zijn van 10 mm. 


#7 - De kluts kwijt

De deurbel gaat, je moet plots nodig naar het toilet of je hebt gewoonweg even geen zin meer. Wat je ook doet, maak altijd een rij af, want het is bijzonder vervelend om terug te komen naar je breiwerk en plots niet meer te weten welke kant je opging. Dit lijkt wellicht geen groot probleem, maar het zorgt wel voor een onevenredig breiwerk. 

#8 - Onregelmatige steken

Waar de eerste rijen met steken keurig op elkaar volgen, wordt de ruimte naarmate steeds groter. Je breiwerk is onregelmatig. Je hebt op bepaalde punten te los en op bepaalde punten te strak gebreid. Vervelend, maar oefening baart kunst. Je kunt niet van jezelf verwachten dat je bij de eerste poging een compleet en foutloos breiwerk aflevert. Mijn tip is om jouw breiwerk steeds op hetzelfde punt op de breinaald in te steken, zodat er geen afwisseling tussen te losse en te strakke steken ontstaat. 


#9 - Steekje te veel 

Extra steken ontstaan wanneer je per ongeluk garen overslaat of per ongeluk in de ruimte tussen de steken breit. Een steekje te veel ontstaat wanneer je je garen naar de voorkant van het werk brengt in plaats van deze achteraan te houden. Wanneer je de volgende steek gaat breien, gaat het werkende garen omhoog en over je naald, waardoor een extra lus op je naald ontstaat bij het maken van die volgende steek. Het is dus verstandig om geregeld naar je werk te kijken om te zien of het goed gaat. 

#10 - Te strak afkanten

Wanneer je denkt alle veelvoorkomende breifouten achter de rug te hebben, is er altijd nog  the finishing touch . Ook bij het afkanten van jouw breiwerk kan er namelijk nog iets misgaan. Je kunt jouw breiwerk te strak opzetten, maar ook te strak afkanten. Wanneer je jouw breiwerk afkant, is het belangrijk dat je dezelfde afstand aanhoudt als bij het opzetten van jouw breiwerk.