Tips voor het breien van poppen/dieren
Voor sommigen lijkt het breien van knuffels een stapje te ver, maar dat is zonde. Het is zo leuk om te doen! De meeste knuffels zijn veel sneller klaar dan een kledingstuk, en zeker als je al sokken breit, dan is het heel goed te doen. Hier een aantal tips over het breien van knuffels of poppen.
Garen
Voor gehaakte figuurtjes (amigurumi) wordt vaak katoen gebruikt, dit kan voor gebreide figuren ook, maar persoonlijk vind ik het mooier om echte wol te gebruiken. Wol voegt zich mooier in breiwerk, waardoor je werk er regelmatiger uitziet. En uiteraard voelt het zachter, wat zeker fijn is als je breit voor kinderhandjes. Meest gebruikt is garen in sokkenwol dikte. Er zijn ook allerlei harige garentjes te vinden, die leveren heerlijk zachte knuffels op met een ‘echt’ vachtje. Breien met dit garen gaat makkelijker dan haken, zolang je geen steken laat vallen.
Brei je iets voor heel kleine kindjes, is het ook verstandig na te denken over de wasbaarheid, 100% wol gaat krimpen in de gewone was. Gebruik dan ook fiberfill als vulling, dat is goed wasbaar.
Breinaalden
Veel knuffels of poppen worden in het rond gebreid. Sommige zelfs helemaal aan een stuk, heel fijn voor wie niet houdt van naaien. Rondbreien kan op rondbreinaalden. De uitdaging hierbij is dat je meestal te weinig steken op de naald hebt om een heel rondje te maken met je kleinste rondbreinaald. Dan heb je de ‘magische lus’ nodig. Je trekt een lus in de draad van je rondbreinaald, zodat je toch een korter rondje kunt breien. Hopelijk kun je het een beetje zien op deze foto van Joris (patroon van Zijmaakthet)
Een andere mogelijkheid is sokkennaalden, en omdat je meestal niet zo heel veel steken in een toer hebt, zijn korte doorgaans prima. En dan gebruik je er 4 of 5, afhankelijk van je patroon en stekenaantal. Om een idee te geven hier de beentjes van Hippie (patroon van Arne&Carlos)
Intussen heb ik ook de AddiCraSyTrio ontdekt, dit is een setje van 3 buigzame naaldjes, waarbij je werk op twee naalden staat en je de derde gebruikt om mee te breien. Ik was laatst bezig met mini muisjes, met heel weinig steken per toer, en daar bleken ze perfect voor (patroon van GoHandmade).
Welke naalden je ook neemt, zorg dat ze aan de dunne kant zijn voor je garen, dan piept er geen vulling door je steken. Dus als er op je garen bijvoorbeeld staat voor naalden 2,5-3 neem dan 2,5 of als je weet dat je los breit nog ietsje dunner.
Breien en vullen
Lees heel goed het patroon, lees het eerst helemaal door, zodat je een idee hebt hoe je patroon in elkaar steekt, en voer het dan stap voor stap uit. Maak je het dier of de pop voor een kind, gebruik dan geen metaaldraad, maar vul alleen met vulwol/fiberfill. Vul met kleine plukken tegelijk, ook als je een groter onderdeel te vullen hebt, zodat je geen bobbels krijgt. Wil je het figuur mooi kunnen neerzetten/vormen, dan kan het een goed idee zijn om metaaldraad te verwerken, in armpjes en beentjes of ook in staarten. Vouw dan het afgeknipte deel een stukje om, zodat er geen scherpe puntjes uitsteken uit tenen en handjes.
Afwerken
Laat de laatste draad, als je afknipt, wat langer, zodat je die kunt gebruiken om onderdelen aan elkaar te naaien of de afwerking extra netjes te doen.
Voor oogjes kun je veiligheidsoogjes gebruiken, kraaltjes of knoopjes, of de oogjes borduren. Neusje en mondje worden meestal geborduurd, maar een kraal als neusje kan natuurlijk ook.
Welke knuffel of pop ga jij breien?
Veel breiplezier!
Hartelijke groet uit Zweden, van Corina van Krieken – van de Hoofdakker van De Handwerktuin.