Tafelloper met stippen breien

Als het buiten vriest en ik denk aan het voorjaar, denk ik aan zonnestralen en opkomende krokussen. En de energie die ik daarvan krijg. Dit gedachtegoed heb ik verwerkt in het ontwerp van deze tafelloper. In het voorjaar kan het nog wel gemeen koud zijn. Daarom heb ik de loper niet gemaakt van katoen, maar van een zacht warm garen; Zeeman Super Soft.

Van katoen kan natuurlijk ook. Met deze tafelloper kun je een paar bolletjes uit je voorraad opmaken. Ik heb gekozen voor een basiskleur voor de ondergrond, een basiskleur voor de meeste bolletjes en een paar andere kleurtjes. Met de andere kleurtjes kun je het zo gek maken als je wilt; weglaten kan natuurlijk ook.

Maak de tafelloper in een formaat dat past bij je tafel en bij de manier waarop je de tafelloper wilt gebruiken; over de smalle kant van de tafel, zodat de uiteinden over de tafel heen hangen. Of over de lengte op de tafel, zodat de hele tafelloper goed te zien is.

Benodigde materialen:

  • Zeeman Super Soft: kleurnr 80 (grijs) 3 bollen, kleurnr 01 (wit) 1 bol, kleurnr 10 (geel) 1 bol, kleurnr 40 (lila) 1 bol, kleurnr 50 (groen) 1 bol,
  • 1 paar breinaalden 4,0 mm
  • Een stopnaald

Deze tafelloper is 31,5 cm breed en 127 cm lang.

Gebruikte steken:

Tricotsteek en ribbelsteek, intarsia voor het inbreien van de rondjes.

Zet 76 steken op met kleurnr 80. Brei 10 naalden in ribbelsteek.

Brei verder in onderstaand patroon:
De heengaande naalden recht breien
De teruggaande naalden als volgt breien:
5 steken recht, brei averecht tot de laatste 5 steken, 5 steken recht.

Brei 4 naalden volgens bovenstaand patroon.

Naald 5 t/m 17:

Knip 4 draden geel met een lengte van 125 cm.

Brei volgens onderstaand telpatroon, herhaal dit in de breedte.
Begin en eindig iedere naald met 5 steken recht.

De eerste naald van de rondjes is een naald recht. Brei alle rondjes geel.

Naald 18 t/m 30

Knip 2 draden in geel van 125 cm, 1 draad in een andere kleur van 125 cm en 2 draden in geel van 85 cm.
Brei volgens onderstaand telpatroon, herhaal dit in de breedte.
Begin en eindig iedere naald met 5 steken recht.

De eerste naald van de rondjes is een naald averecht.

Brei het eerste hele rondje in een andere kleur. De kleurvolgorde zoals gehanteerd in deze tafelloper: Groen, wit, paars, wit, groen, wit, paars, wit, groen, wit, paars, wit.

Herhaal naald 5 t/m 30 tot je bijna de gewenste lengte hebt bereikt. Eindig met het herhalen van naald 5 t/m 17.

Brei 10 naalden in ribbelsteek.

Kant de steken recht af.

Hecht de losse draden af.

Tips en Trucs:

  • Om te voorkomen dat je gaatjes krijgt bij het wisselen van kleuren, laat je de nieuwe kleur onderlangs kruisen met de kleur waar je mee bezig bent.
  • Zorg bij het inbreien van de rondjes dat je het achterlangs weven met de grijze draad om en om doet. Om de 2 steken en per naald verspringend van elkaar.
  • Door het werken met losse draden in plaats van bolletjes garen, voorkom je dat de draden in de knoop raken. Het is wel aan te raden om na ieder stukje breien van een rondje de draden uit elkaar te halen. Anders raakt het alsnog in de knoop.
  • De kans is groot dat de laatste steek van de derde naald van 8 steken van ieder rondje losser is dan de rest van je steken. Dit kun je (deels) teniet doen door met het afhechten van de draad. Deze afhechtdraad in ieder geval door de lossere breisteek te halen
  • Ik ben wel een fan van breien, maar niet van het wegwerken van losse draden. Daarom werk ik na iedere 13 naalden de losse draadjes vast weg. Anders moet ik aan het eind heel veel losse draden wegwerken en dan heb ik er misschien geen zin meer in.
  • Als je de tafelloper breit van de Zeeman Super Soft, zoals ik heb gedaan, en je wilt de tafelloper blokken voor een mooie afwerking, doe dat dan heel voorzichtig. Span niet te strak op. Daar wordt het eindresultaat niet mooier van.


Heb je nog tijd om een tafelloper te maken voor de Pasen? Maak je die dan van katoen of van een ander garen? En de kleuren …..

Volgende week ….

Afgelopen weekend is de H+H Cologne gehouden, de grootste beurs op handwerkgebied van de wereld. Waar vooruit wordt gekeken naar het komende herfst- en winterseizoen. En waar de ene presentatie van de meest prachtige wolletjes wordt opgevolgd door de andere.

Ik ben afgelopen zaterdag geweest. Ik zal vanaf volgende week laten zien wat ik daar zoal ben tegengekomen ……..