Steek van de week: patentsteek

De steek van de week: de patentsteek! Het wordt weer tijd om sjaals te breien. Laatst vroeg iemand aan mij: “Ken je de dassteek?. Ik breide vroeger altijd sjaals in dassteek. Aan beide zijden van het werk mooi.”

Ik had er nog nooit van gehoord. Maar een steek die aan beide zijden mooi is, dat moet te vinden zijn!

Na enig zoeken vond ik dat de dassteek een andere benaming is voor de patentsteek. Ik laat vandaag zien hoe je hem in 2 kleuren kan breien!

De patentsteek ofwel Brioche

En ik denk dat de patentsteek de meest gebruikte steek voor een sjaal is. Inderdaad, aan beide zijden van het werk mooi. Er zijn, zoals gebruikelijk, talloze manieren om de patentsteek te breien. In deze blog laat ik je één van de manieren zien.

In Engeland wordt de patentsteek ‘brioche’ genoemd. Deze steek kan op talloze manieren gebruikt worden. De Engelsen hebben er ook nog een dimensie aan toegevoegd door de steek in twee kleuren te breien. Hieronder zal ik je uitleggen hoe dat moet!

Patentsteek

Er is één ding waar je bij de patentsteek wel rekening mee moet houden: de steek neemt ontzettend veel garen! Koop dus voldoende voor je project. Dat je veel garen nodig hebt, komt omdat je steeds steken afhaalt met een omslag. Deze omslagen worden in de naald daarna samen gebreid.

Breien met de patentsteek

Zet een oneven aantal steken op, plus twee kantsteken. De eerste twee naalden zijn begintoeren, de naalden 3 en 4 zijn het eigenlijke patroon en worden steeds herhaald.

Pen 1: 1 kantsteek, *1 recht, 1 averecht*, herhaal tussen ** tot de laatste steek, eindig met 1 recht.

Pen 2: in deze pen haal je steeds een steek af met een omslag 1 kantsteek, *draad naar voren en haal tegelijk 1 steek averecht af, 1 recht*, herhaal tussen ** tot de laatste twee steken eindig met draad naar voren en haal tegelijk 1 steek averecht af en een kantsteek.

Pen 3: 1 kantsteek, *1 recht met de omslag samenbreien, draad naar voren en haal tegelijk 1 steek averecht af* herhaal tussen ** tot de laatste twee steken 1 recht met de omslag samenbreien en 1 kantsteek

Pen 4: 1 kantsteek, *draad naar voren en haal tegelijk 1 steek averecht af, 1 recht met de omslag samenbreien*, herhaal tussen ** tot de laatste twee steken eindig met draad naar voren en haal tegelijk 1 steek averecht af en een kantsteek.

Naald 3 en 4 van het patroon worden steeds herhaald. Er ontstaat nu een patroon dat aan de voor- en achterzijde hetzelfde is. Daarom is het ideaal voor een sjaal!

Tweekleurige brioche

Voor een tweekleurige brioche (of patentsteek) kun je om het te leren, het beste een lichte en een donkere kleur garen gebruiken. Dan kun je goed zien wat er moet gebeuren. Je breit een tweekleurige brioche op breinaalden zonder punt, omdat je het werk niet altijd moet keren maar soms ook heen en weer schuift.

 

Hoe werkt het?

Eerst even een paar afkortingen:

DK = donkere kleur garen

LK = lichte kleur garen

DZ = donkere zijde van het werk

DZ LK = donkere zijde van het werk, brei met de lichte kleur

Zet een even aantal steken op, plus 1. De eerste twee naalden zijn om de steken op de goede manier op de pen te krijgen

 

Opzet naald 1: DK: 1 averecht, *draad naar voren en haal tegelijk 1 steek averecht af, 1 averecht*, herhaal tussen **. Keer het werk niet, schuif het werk naar de andere kant van de naald.

Opzet naald 2: LK: 1 recht, *1 recht met de omslag samenbreien, draad naar voren en haal tegelijk 1 steek averecht af*, herhaal tussen ** tot de laatste 2 steken. 1 recht met de omslag samenbreien, laat het garen naar achter hangen, haal 1 steek af. Keer het werk.

Naald 1 DZ DK: 1 recht, * draad naar voren en haal tegelijk 1 steek averecht af, 1 recht met de omslag samenbreien. Herhaal tussen ** tot de laatste twee steken, draad naar voren en haal tegelijk 1 steek averecht af, 1 recht. Keer het werk niet maar schuif naar de andere kant van de naald.

Naald 1 DZ LK: 1 steek afhalen, *1 averecht met de omslag samenbreien, draad naar voren en haal tegelijk 1 steek averecht af*. Herhaal tussen ** tot de laatste twee steken. 1 averecht met de omslag samenbreien, laat de draad naar voren, haal 1 steek af. Keer het werk.

Naald 2 LZ DK: 1 averecht, * draad naar voren en haal tegelijk 1 steek averecht af, 1 averecht met de omslag samenbreien*. Herhaal tussen ** tot de laatste twee steken, draad naar voren en haal tegelijk 1 steek averecht af, 1 averecht. Keer het werk niet, maar schuif de steken naar de andere kant.

Naald 2 LZ LK: 1 steek afhalen, *1 recht met de omslag samenbreien, draad naar voren en haal tegelijk 1 steek averecht af*. Herhaal tussen ** tot de laatste twee steken, 1 recht met de omslag samenbreien, laat het garen naar achter, haal 1 steek af. Keer het werk.

 

Herhaal deze 4 naalden steeds. Dan ontstaat er een patroon dat aan de ene kant licht is en aan de andere kant donker.

 

Het klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het niet. Na een paar naalden zie je vanzelf het patroon ontstaan en wordt het breien gemakkelijk. Probeer het gewoon en je zult zien dat het reuze mee valt!