Sokken breien is voor oma's!
Mijn beide oma’s hielden van handwerken. De oma van vaders kant maakte echte kunstwerken, wat ze ook deed. Prachtige tafellakens in open borduurwerk, richelieu en hoe het ook allemaal mag heten.
Mijn oma van moeders kant was vooral van de nuttige handwerken. Warme truien en sokken, ladingen sokken. Ik ken haar niet anders dan met een breiwerk, vier naalden die ijverig tikten. Toen mijn oma overleed, kreeg ik haar handwerkspullen. Boekjes, patronen en een grote doos vol met breinaalden.
En toen moest ik wel, sokken breien!
Lange sokkennaalden
Dus daar ging ik. Op vier ellenlange naalden wroette ik wat in het rond. Anders kan ik het niet noemen, het was in elk geval weinig ontspannen breien. Ik raakte de hele tijd in de knoop met al die naalden die elk een eigen wil hadden. En ook het garen dat ik had, gaf weinig inspiratie. Het degelijke grijs gemêleerde garen vond ik slaapverwekkend. Dus belandde het in een hoek.
Modern sokkengaren
Tot ik een breiwinkel binnenliep en er achter kwam dat ik iets ernstig fout deed. Er stond daar een kast met sokkengaren. En nee, dat was niet grijs gemêleerd! In de prachtigste tinten, zelfstrepend, mixen van katoen en wol. Ik werd er vrolijk van en besloot sokken nog een kans te geven.
Wat ik daar ook vond waren de korte sokkennaalden. En nee, je breit niet met vier maar met vijf naalden. Zo breidde ik mijn eerste zelfstrepende sokken op korte naaldjes. Heerlijk!
Sokken breien ondersteboven
Nog weer later deed ik opnieuw een ontdekking. Je kunt sokken ondersteboven breien. Mijn oma breide altijd sokken van het boord naar de teen. Maar je kunt ze ook van teen naar boord breien. Nu denk je misschien: ‘Waarom zou ik dat doen, het gaat toch prima zo?’ Ja, dat klopt. Maar er zijn een paar belangrijke voordelen:
1. je krijgt geen naad op de teen waar je de steken afhecht. De erg kieskeurige sokkendragers willen daar nog wel eens over mopperen.
2. je kunt de sokken makkelijker (laten) passen. Doordat je begint bij de teen, kun je direct van het begin af aan de sokken goed aanpassen.
3. je kunt je garen maximaal benutten. Als je begint bij het boord, is het altijd afwachten of je te weinig garen hebt, of juist overhoudt. Doordat je bij de teen begint, kun je doorbreien tot je de bol op hebt. Zeker als je een 100 grams bol van tevoren in tweeën deelt.
Hoe brei je sokken ondersteboven?
Vertel, vertel, hoe gaat dat dan? Je begint met steken opzetten voor de teen. Dit gaat op een bijzondere manier. De meest gebruikte is Judy’s magic cast-on. Op de site vind je een uitleg (in het Engels, maar met duidelijke foto’s).
Stap 1. Op you tube zijn ook filmpjes te vinden waar het wordt voorgedaan. In de meeste gevallen wordt er daarna verder gebreid op een rondbreinaald, maar je kunt ook op korte sokkennaalden verder breien. Nu ga je voor de teen meerderen, tot je het gewenste aantal steken hebt bereikt.
Stap 2. Dan brei je verder voor de voet. Uiteraard kun je een patroon inbreien voor de bovenvoet. Waar de wreef van je voet begint, ga je meerderen voor de spie van de sok. Aansluitend brei je de hiel van je voorkeur.
Stap 3. En daarna is het ‘rechtdoor naar school en kantoor’: brei het been van de sok zo lang als gewenst en brei een boord. Kant de steken vooral losjes af!
Stap 4. Brei sok nummer 2 op dezelfde manier.
Inspiratie
Als je het ook eens wilt proberen, kan ik je het patroon van Yarnissima aanraden. Zij legt in haar sokkenpatroon ‘brainless’ heel duidelijk uit hoe je een sok van teen naar boord breit. Je kunt het patroon gratis downloaden op ravelry en op haar website.
Het patroon is in het Nederlands! Ook is er een heel handig boekje, genaamd ‘Sokken van teen tot boord’, geschreven door Jo An Luijken en Marlies Hoogland.
Is sokken breien saai en alleen voor oma’s? Ik hoor je antwoord graag!