Een skappeltrui breien met de luie wijvensteek

Een skappeltrui breien met de luie wijvensteek: Soms ben je liever lui dan moe, lange halen snel thuis, luie naaisters werken met lange draden. Iedereen krijgt wel eens een spreuk om de oren. En deze steek past er dan ook perfect bij!!

Er zijn dagen dat je alle tijd neemt voor je handwerk, maar soms wil je gewoon dat het snel af is!

Verloren schatten

Deze week was ik de zolder aan het opruimen. Tja, ik zeg altijd maar zo, ik heb geen rommel, maar overal liggen ideeën. Laat ik het dan anders zeggen; “ik was mijn ideeën aan het ordenen.”

En daar stond ergens onder, achter een kist. Een rode kist. Ik wist dat deze kist er was, “met fotoboeken”, dacht ik nog toen ik de kist van zijn plek tilde. “Mmmm wel een hele lichte kist voor fotoboeken.” De kist voelde zelfs helemaal leeg. Vreemd. Ik opende de kist en tot mijn grote verbazing……WOL, er zat wol in de kist.

Verloren wol, van zeker 5 jaar geleden, een rugpand gebreid. Ik wist niet eens meer wat ik er van wilde maken. En als ik zo naar het achterpand keek, gebreid op pen 5 of 6, dat zou ik niet eens willen dragen. Ik ben de slankste niet, ik zou een teddybeer lijken. Uithalen dan maar!

Skappeltrui

Ik wilde namelijk al heel lang een skappeltrui breien en volgens mij was dit de ideale wol. Maar dan wel met “gaten” gebreid, zodat het hoge teddybeer gehalte eraf zou zijn. Die skappeltrui heb ik eens voorbij zien komen in magazine TRUI (daarover een andere keer meer). Een skappeltrui is een dwars gebreide trui, op dikke pennen.

De trui kan in een weekend gebreid worden, de snelle breiers zouden het in een dag kunnen doen. En nu met dit herfstige weer, een prima aanvulling op de kledingkast.

Noorwegen

De trui is in Noorwegen al een aantal jaren erg populair. De trui is ontworpen door een Noorse bekende tv persoonlijkheid, Dorthe Skappel. Ze wilde zich een paar dagen terugtrekken in de bergen en was op zoek naar een niet te ingewikkeld breiproject, zodat ze naast het breien ook lekker films kon kijken.

Luie wijvensteek

Nu was ik begonnen met mijn breipen 12 en een simpele ribbel. Maar, ik vond het niet mooi. Tricotsteek dan maar proberen, want 24 steken opzetten en een paar pennen breien gaf al snel resultaat. Maar ook dit vond ik niet “open” genoeg.

Nog dikkere pennen? Dat breit natuurlijk helemaal niet fijn. De luie wijvensteek bood uitkomst. En inderdaad hoezo lui? Een extra omslag en je maakt direct meters. De mouw is nu klaar, op naar de meerderingen voor het voor-, en achterpand en volgende week kan ik mijn trui aan!

En is er weer een idee werkelijkheid geworden.

De luie wijvensteek uitgelegd:

Eigenlijk heel simpel!

Eerste naald: brei *1 recht en maak dan een omslag* herhalen tot het einde van de naald.

Tweede naald: *1 recht breien de omslag die je ziet, laat je vallen* herhaal tot het einde van de naald.

De eerste naald heb ik steeds averecht gebreid, om zo een tricotsteek te krijgen.