Een poncho breien in 3 stappen

Heb jij ook zo’n zin in een poncho breien? Maar weet je niet hoe je dat moet doen? Lees dan snel door, ik leer je in deze blog hoe je zelf snel en gemakkelijk een poncho kunt breien!

Je hebt er geen patroon voor nodig, want de basis van een poncho zijn twee rechthoekige gebreide lappen. Het uiterlijk van de poncho wordt bepaald door het garen dat je gebruikt en de steken die je erin verwerkt.

Een poncho breien: stap 1

De basis van een poncho zijn twee rechthoeken. Er is geen onderscheid in maten, de afmeting van de twee rechthoeken is ongeveer 42cm (de breedte) en 76cm (lengte).

Als je de poncho groter wilt, bijvoorbeeld 45cm, dan moet de lengte ook 3cm langer worden. Dat wordt dan dus 79cm.

Nu je weet wat de basis is, kun je zelf variëren in uiterlijk van de poncho. Voor de zomer kun je een katoenen garen gebruiken en een mooie steek gebruiken. Of een mohair garen met een ajourpatroontje. Hierdoor krijgt de poncho een heel luchtig uiterlijk.

Ook is het mooi om kabels in te breien, waardoor de poncho er stoer uit ziet. In dit voorbeeld heb ik Olympia van Lana grossa gebruikt. Een dik, wollen wintergaren dat gebreid wordt op naalden 10. In stap 2 leg ik uit hoe je de rechthoeken aan elkaar naait.

Een poncho breien: stap 2

Als je de twee rechthoeken hebt gebreid, moet de poncho in elkaar gezet worden. Leg hiervoor het ene deel met de korte kant tegen de lange kant van het tweede deel.

Naai het korte deel aan het lange deel. Nu ziet het er als volgt uit:

Vouw nu van het deel dat je met de korte kant aan het tweede deel hebt genaaid, de lange kant naar binnen. Vouw ook de korte kant naar binnen. Nu ziet het er zo uit:

Naai nu deze kanten aan elkaar. Klaar! Zo simpel is het.

Een poncho breien: stap 3

Het is ook leuk om franjes aan je poncho te maken. Dit gaat als volgt:

  1. Bepaal hoe lang je de franjes wilt hebben. Ongeveer 15cm is gebruikelijk. Maak van karton een malletje: knip een rechthoekje van de afmeting van de franje. Dus in dit geval: 15cm, de andere kant maakt niet uit.
  2. Wikkel garen om je kartonnen malletje.
  3. Knip aan één kant de draden door. Je hebt nu draden van 2x de lengte van de franje.
  4. Pak steeds zoveel draden als de franje dik moet worden. Als je bijvoorbeeld 3 draden pakt, krijg je een franje van 6 draden dik.
  5. Neem een haaknaald en steek deze door de rand van de poncho. Trek de draden voor de franje met de haaknaald door de rand. Niet helemaal doortrekken!. Haal nu de uiteinden van de draden door het lusje.
  6. Herhaal dit tot je helemaal rond de poncho bent gegaan.

Deel op je Twitter: Ik heb op @breiclubnl geleerd hoe je een poncho kan breien in 3 simpele stappen!

 

Heb je ook een poncho gemaakt? Laat het ons weten!